Ars amandi

Cel mai mare duşman…

 Ales. „Mi-am dezlegat sandala ca o frunză / Ce cade moartă la piciorul meu, / Mi-am limpezit făptura să n-ascunză / Nimic din ce nu duce pân-la zeu. // Pe ţărmul mării mă înalţ: o urnă / În care doar lumină am turnat. / Nu plâng, nu chem tot ce-am lăsat în urmă. / Stau singur, pentru jertfă împăcat. // Din pietre albe i-am durat altarul, / Din lemne scumpe flăcări i-am ivit / Şi cerul-nalt cum îmi primeşte darul, / Urc rugul împlinirii, fericit.” (Ion Pillat, „Alesul”)

Băutură. Băutura e ca femeia: seara îţi place la nebunie…, dar a doua zi te iei cu mâinile de cap…

Făţărnicie. „1918. La Odesa, într-o fostă şcoală pentru fetele din familiile bune este sediul unui aşa-numit partid politic ucrainean. Întreg sudul Rusiei era cunoscut în trecut sub numele de Ucraina şi locuitorii lui erau diferiţi din toate punctele de vedere, inclusiv ca limbă, de ruşii de nord. Recent, ideea unei republici ucrainene, opusă guvernului bolşevic de la Petrograd, a devenit populară între oamenii cu educaţie. Aceştia s-au organizat într-un grup puternic, sperând să-i controleze pe adepţii schimbărilor revoluţionare violente (care ar vrea să impună confiscarea proprietăţilor private şi să instituie teroarea) şi încercând să însufleţească sentimentele naţionale ale locuitorilor Ucrainei. Drapelul adoptat are culorile albastru şi galben şi flutură pe multe clădiri. Soldaţii din partidul ucrainean poartă banderole verzi pe braţ, dar nu-ţi trebuie multă inteligenţă să înţelegi că de fapt au două banderole – una în buzunar şi alta la vedere; una verde, una roşie – aderenţa la partidul ucrainean sau bolşevic cumpărându-se uşor cu 200-250 de ruble.” (E. G. Pantazzi, „România, cu lumini şi umbre, 1909-1919)”

Feminitate. „Feminitatea nu este o incompetenţă. Dar nici o competenţă, în sine, nu este.” (Françoise Giroud)

Fratricid. Cine l-a ucis pe Abel? Fratele lui. Cine l-a vândut pe Iosif? Fraţii lui. Cine l-a alungat pe Iefta? Fraţii lui. Cine era invidios pe David? Fraţii lui. Cine nu s-a bucurat de întoarcerea fiului risipitor? Fratele lui… Printre atâtea exemple din Biblie, ne dăm seama că toţi cei care au fost trădaţi şi maltrataţi de propria familie au fost, de asemenea, foarte binecuvântaţi de Dumnezeu. Şi, deşi, oare s-o spun?, uneori, cel mai mare duşman pe care îl poţi avea în viaţă are propriul tău sânge care îi curge prin vene. Trist, dar adevărat.

Impozit. În Ungaria, mamele care au cel puţin patru copii sunt scutite pe viaţă de impozite.

Pădure. „Pădure verde, umbroasă / Ia apleacă-ţi vârfu-n jos / Ca s-aud cucul cântând / Să-l văd pe badea trecând. / Bine-i pădure, de tine, / Că tu n-ai un dor pe lume.” (din Sorojineţ, reg. Cernăuţi)

Polivalenţă. Viaţa lui Hedy Lamarr, actriţa care a apărut nud timp de 20 de minute în filmul „Ecstasy”, din 1933, ea fiind pentru prima dată când o femeie simula un orgasm într-o producţie cinematografică, a fost un şir nesfârşit de aventuri. După ce a jucat în filmul controversat, părinţii au căsătorit-o – împotriva voinţei sale – cu Friedrich Mandl, un magnat al industriei armamentului, de asemenea evreu, dar furnizor de arme pentru Hitler şi Mussolini. Mandl a cheltuit peste 300.000 de dolari în încercarea de a cumpăra toate copiile filmului în care Hedy a apărut goală şi a supus-o unei supravegheri constante, practic închizând-o în casă. În memoriile sale, Lamarr spunea că se putea îmbăia sau dezbrăca doar atunci când soţul era lângă ea, urmărind-o. În acelaşi timp, Hedy a profitat de regimul de „penitenciar” pentru a-şi continua studiile de inginerie şi s-a folosit de acest prilej ca să obţină de la clienţii şi furnizorii soţului ei detalii despre cele mai noi tehnologii ale armelor. Ani mai târziu, avea să transmită aceste informaţii Statelor Unite. De asemenea, a conceput şi a brevetat, în anii ’40, o tehnologie nouă de comutare a frecvenţelor. În perioada de „închisoare”, a reuşit să fugă de soţ, deghizându-se în menajera sa şi reuşind în cele din urmă să ajungă la Paris. A plecat apoi la Londra, unde l-a cunoscut pe Louis Mayer, impresarul studioului Metro Goldwyn Mayer (MGM). Şi-a vândut bijuteriile şi a fugit în Statele Unite cu ambarcaţiunea pe care se afla şi Mayer, convingându-l să o angajeze ca actriţă. În momentul la care a pus piciorul pe pământ american, avea deja un contract pe şapte ani şi un nou nume: Hedy Lamarr. Avea să se căsătorească de încă cinci ori. Pe scurt, a avut o viaţă ca în filme. (Incredibilia.ro)

Recăsătorire. Bărbatul care se recăsătoreşte e de o îndrăzneală vecină cu nebunia: e ca şi când cineva ar dori să aibă de două ori scarlatină. (Anonim)

Sperietură (scumpă) – Domnule, îi spune medicul pacientului, nu aveţi nimic, sunteţi sănătos tun. – Ah, atunci m-am speriat degeaba. – Ei, nu chiar degeaba, vă costă 350 de lei…

Veneraţie. „Admir femeile divine / Ce-n timpul nostru pervertit / Nu cochetează cu oricine: / Te-nşală doar c-un om cinstit.” (Ion Diviza)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI