Un martie fără Nicolae Motrescu

I-a fost dat să vină pe lume în ziua de 22 martie a unui an cam greu, 1944. Pe stil vechi, sărbătorim în această zi 40 de sfinţi.

Aşa a vrut soarta, probabil, ca tot într-o zi de primăvară să plece neaşteptat, pe alt tărâm. Iată că de la 18 martie 2008 nu-l mai avem printre noi. Nu-i mai auzim vocea cu un tembru deosebit, nu-i admirăm statura dreaptă şi ţinuta-i demnă. Profesorul, publicistul, autorul de cărţi, omul, românul, patriotul şi crăsneanul Nicolaie Motrescu a plecat spre zările albastre. A fost şi a rămas pentru totdeauna fratele mai mic al regretatului poet crăsnean Ilie Motrescu. A fost un bun român, un mare patriot al neamului şi baştinii chiar şi în acele vremuri de restrişte, fapt pentru care a suferit toată viaţa. Alături de regretatul său frate Ştefan Motrescu, fizicianul cu suflet de poet, a ţinut făclia românismului aprinsă acolo, în Crasna lor dragă, susţinuţi şi îndemnaţi şi de ceilalţi fraţi şi unica lor soră, regretata profesoară Maria Motrescu Popescu.

A reuşit să scoată (mai mult pe cheltuială proprie), în cei 64 de ani cât i-a fost hărăzit pe acest pământ, trei cărţi de valoare pentru baştina-i dragă: „Biserica „Sfânta Treime” din Crasna”, „Crasna Bucovinei” – publicistică, „Crasna Bucovinei” – folclor.

La un an după neaşteptata-i dispariţie, subsemnata a scos de sub tipar cartea „Ca bradul la poale de munte”, în memoria şi amintirea-i luminoasă…

Profesorul, publicistul, folcloristul Nicolae Motrescu avea încă multe de spus şi de scris…, dar n-a reuşit să ducă la bun sfârşit intenţiile, să-şi realizeze visele… Aşa i-a fost hărăzit…

Peste câţiva ani, acel lucru început de dânsul, adunarea şi selectarea folclorului crăsnean, pentru un nou volum, atât de bogat şi variat, l-a dus la bun sfârşit, luptând cu greutăţile vieţii, draga lui soră Maria Motrescu-Popescu. I-a ajutat bunul Dumnezeu şi a dus la la bun sfârşit cele începute. La doar o săptămână de la lansarea cărţii, cu inima împăcată totuşi că a reuşit să finiseze cartea fratelui, a plecat şi ea pe un alt tărâm…

Astfel, cele patru cărţi dedicate baştinii dragi au rămas să dăinuie pentru totdeauna în bibliotecile şi amintirea noastră.

Tot domnia sa a avut o contribuţie substanţială la apariţia monografiei comunei Crasna. Monografie pregătită pentru tipar de bucureşteanul Laurenţiu Dragomir, directorul Asociaţiei Protecţia Patrimoniului din Bucureşti.

Şi-a iubit mult baştina şi meleagul natal. A participat şi organizat pe parcursul vieţii numeroase activităţi ale diferitor societăţi româneşti. A fost profesor de matematică, iar o vreme scurtă şi primar al localităţii de baştină.

A plecat pe neaşteptate pe un alt tărâm. Anul acesta, la 22 martie, ar fi împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Îi va celebra acolo, pe un alt tărâm, alături de sora şi fraţii plecaţi dincolo de acest hotar. Cei rămaşi aici, pe acest pământ, îl vor pomeni cu o lacrimă şi o vorbă bună.

Iar nouă nu ne rămâne decât să facem ceva frumos în amintirea sa, să nu uităm acea urmă de neuitat, înveşmântată în cărţi, ziare, fapte bune, activitate intensă, demnitate, curaj, profesionalism, corectitudine, mândrie şi românism de care a dat dovadă neuitatul om şi crăsnean Nicolae Motrescu.

ELEONORA SCHIPOR

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI