Lumea prezentată sucevenilor

Dictaturile vor să afle cât suntem de fermi şi serioşi în apărarea drepturilor democratice şi cât suntem dispuşi să cedăm din confortul nostru în acest scop. Această atitudine a apărut şi va fi valabilă atât timp cât vor exista regimuri autoritare (dictaturi) şi ţări democratice. În democraţie, pregătirea pentru apărare şi alocarea de fonduri în acest scop se face de instituţii care reprezintă poporul, de regulă parlamentul. În dictaturi recurgerea la violenţă statală o decide conducătorul („tătucul”), după toanele şi pretenţiile sale delirante. Faptul că cetăţenii, prin reprezentanţi sau direct (opinii, manifestaţii etc.), sunt cei care decid dacă ţara se angajează în conflict este absolut normal, pentru că ei „achită” factura în bani şi sânge! Situaţia actuală din Est este ultimul caz în care dictatorul, Rusia, a „tatonat” prin forţă determinarea ucrainenilor, dar şi a democraţiilor în apărarea statului ucrainean. Dar să ne amintim cum Hitler a atacat (cucerit) Austria şi Cehoslovacia, iar Stalin a trimis hoardele spre statele baltice, spre Finlanda şi România. Ca, apoi, „înfrăţiţi” în ticăloşie, să atace Polonia. Reacţia Vestului a fost după acel moment şi s-a materializat în „războiul ciudat”! Acum, Vestul s-a trezit şi asta după ce ruşii au distrus Cecenia, au invadat Georgia şi a protestat timid la ocuparea Crimeei şi Donbasului!

Ce îi determină pe dictatori să pornească agresiunile, pe lângă problemele psihice evidente? În primul rând, problemele interne generate de ineficienţă, corupţia în masă şi creşterea nemulţumirii cetăţenilor, care fac comparaţie cu viaţa din ţările democratice. Trebuie abătută atenţia şi inventaţi inamici agresivi (nazişti conduşi de un evreu în Ucraina!?!) şi transformarea ţării într-o „cetate asediată”! În al doilea rând, dictatorii au, fără excepţii, pretenţii imperialiste şi se consideră urmaşi ai personalităţilor istorice naţionale care s-au remarcat prin cuceriri, jafuri şi înrobirea popoarelor.

Putin se crede un urmaş a lui Petru cel Mare sau Stalin!

În delirul său, Ceauşescu se vedea continuator al lui Burebista, Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul!

Riposta lumii civilizate la invazia barbarilor din stepele Eurasiei nu a fost anticipată de Putin şi camarila sa. Şi nici rezistenţa eroică a ucrainenilor după atacarea, în 2014, a Crimeei şi Donbasului. Cred că rezistenţa acestei naţiuni, greu încercată în istorie cu aşa un vecin, a făcut ca Vestul să acorde sprijin militar, financiar şi umanitar! Şi merită, pentru că sunt o barieră în faţa năvălirii urmaşilor lui Ginghis Han. Căderea Ucrainei ar fi un dezastru pentru Europa care, sub umbrela nucleară americană, a neglijat clar înarmarea. „Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război” spuneau romanii. Iar Europa nu este gata pentru o confruntare armată, dar este bogată! Poate sprijini fără să obosească!

Ce s-a întâmplat după 2 ani de război? Rusia este disperată şi cumpără arme din lumea a III-a (Iran, Coreea de Nord), provoacă conflicte în Orientul Mijlociu şi, practic, a cedat Siberia economic Chinei. China profită de resurse ieftine fără a se angaja în sprijinirea militară, care ar însemna embargou şi prăbuşirea exportului, motorul creşterii economice (în Rusia exportă de opt ori mai puţin decât în SUA!; şi este şi UE!). Iar o consecinţă despre care se vorbeşte puţin pe la noi este că rezistenţa ucraineană a redus mult ambiţiile tovarăşului Xi legate de invazia Taiwanului până în 2027! Întâlnirea cu Biden pe teren AMERICAN spune foarte mult! Iar prestigiul Rusiei pe plan mondial s-a prăbuşit lamentabil (cred că pe 50 de ani!), după ce a declanşat şi războiul terorist în Gaza prin intermediul Iranului.

Oboseala occidentalilor, atenţia generată de războiul din Gaza şi comportamentul trădător şi antieuropean a unor „cârpe KGB-iste” precum Viktor Orban au determinat sentimente de abandonare în rândul populaţiei ucrainene. Ei plătesc cu sânge, UE nu alocă nici 1% din buget! Iar penibila poziţie a republicanilor în Senat, o golănie politicianistă, a pus o picătură de otravă în plus în existenţa ucrainenilor!

Dar aceste probleme vor fi depăşite în scurt timp pentru că democraţiile Vestului realizează pericolul extinderii invaziei şi sunt toţi (aproape!) conştienţi că preţul plătit pentru sprijinirea Ucrainei este infinit mai mic.

DAN STRUTINSCHI

PS: Şi „cârtiţele KGB-iste” de la noi au devenit vocale şi flagrant antiromâneşti pentru că aproape susţin invadarea Moldovei şi ulterior a României. Câte acte normative privind securitatea naţională încalcă? Ce fac cei în drept, plătiţi copios? Se vor comporta ca la invazia lui Miron Cosma?

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI