Gheorghe Flutur, la inaugurarea expoziţiei „Noi, poporul” a Ambasadei SUA a vorbit despre bucovinenii care au plecat în SUA

> Potrivit şefului administraţiei judeţene, ei au adus o varietate de cunoştinţe şi abilităţi în SUA, contribuind la dezvoltarea economică şi culturală a ţării

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis, miercuri, la inaugurarea expoziţiei „Noi, poporul” a Ambasadei SUA în România, că Suceava şi Statele Unite se angajează să colaboreze în abordarea provocărilor actuale, să promoveze pacea şi stabilitatea în lume şi să creeze un viitor mai bun pentru toţi.

Flutur a transmis ambasadorului SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, că este o adevărată onoare şi un privilegiu să îi fie gazdă în Bucovina, apreciind că întâlnirea marchează un moment deosebit, în care se pune accent pe valorile fundamentale ale democraţiei şi pe importanţa colaborării între ţări.

„Este o onoare să mă adresez astăzi acestui auditoriu select prin intermediul programului «We the People». În calitate de reprezentant al judetului Suceava, România, doresc să subliniez profunzimea şi importanţa relaţiei noastre cu Statele Unite ale Americii. Proiectul «We the People», iniţiat de Ambasada SUA la Bucureşti, este un exemplu elocvent al angajamentului continuu pentru consolidarea democraţiei şi promovarea drepturilor omului. Acest proiect, cu accent pe dialogul şi interacţiunea cu comunităţile locale, este un efort de a sprijini şi încuraja cetăţenii să fie parte activă în procesul democratic” a spus Flutur.

El a subliniat că Suceava, un oraş cu o istorie bogată şi o comunitate vibrantă, oferă un cadru ideal pentru promovarea valorilor democratice şi pentru a înţelege mai bine rolul cetăţenilor în guvernare.

„Prin intermediul acestui proiect, avem oportunitatea să ne întărim angajamentul faţă de valorile democratice şi să încurajăm participarea civică” a spus preşedintele CJ Suceava.

El a vorbit despre bucovinenii migraţi în SUA, arătând că migraţia românilor din Bucovina în SUA a început în secolul al XIX-lea şi a continuat în secolul următor, precizând că motivele migraţiei au fost diverse, inclusiv sărăcia, instabilitatea politică şi opresiunea, astfel că mulţi români din Bucovina au emigrat în căutarea unei vieţi mai bune şi a oportunităţilor economice în Statele Unite.

„Odată ajunşi în SUA, românii din Bucovina au contribuit la diversitatea culturală şi economică a ţării. Mulţi s-au stabilit în oraşe precum Cleveland, Chicago, Detroit şi New York, unde au format comunităţi strânse şi au păstrat tradiţiile lor culturale şi lingvistice. În SUA, românii din Bucovina au fost implicaţi în diverse domenii, cum ar fi industria minieră, construcţiile, agricultura şi comerţul. De-a lungul timpului, ei au fondat organizaţii comunitare, biserici şi şcoli pentru a-şi păstra identitatea culturală şi pentru a sprijini integrarea lor în societatea americană. Astăzi, descendenţii românilor din Bucovina continuă să îşi păstreze legăturile cu rădăcinile lor culturale şi să contribuie la viaţa socială, economică şi culturală a Statelor Unite. Istoria şi moştenirea lor reprezintă un element important al istoriei şi diversităţii culturale a SUA” a menţionat Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a apreciat că românii din Bucovina au adus o varietate de cunoştinţe şi abilităţi în SUA, contribuind la dezvoltarea economică şi culturală a ţării şi a mai arătat că ei au fost implicaţi în diverse domenii, de la industrii grele la arte şi literatură.

 „Deşi mulţi români din Bucovina s-au integrat în societatea americană, ei au continuat să-şi păstreze limba, tradiţiile şi obiceiurile culturale. Organizaţiile comunitare şi bisericii au jucat un rol important în păstrarea acestor tradiţii şi în transmiterea lor către următoarele generaţii. Descendenţii românilor din Bucovina din SUA sunt astăzi parte a unei diaspore româneşti vibrante şi active. Ei contribuie la diverse aspecte ale vieţii americane şi menţin legăturile strânse cu România şi cu cultura lor de origine prin intermediul organizațiilor, evenimentelor culturale şi al schimburilor culturale” a amintit Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Suceava a transmis că, în prezenţa ambasadorului SUA la Bucureşti, reafirmă sprijinul pentru aceste valori universale şi pentru parteneriatul strâns cu Statele Unite ale Americii.

„Sperăm că această întâlnire va aduce noi idei şi iniţiative care să consolideze relaţiile noastre şi să contribuie la dezvoltarea comunităţii noastre. De-a lungul istoriei, legăturile dintre Suceava şi Statele Unite s-au dezvoltat şi s-au întărit pe baza valorilor comune precum democraţia, libertatea şi respectul reciproc. Prin intermediul programului «We the People», ne-am angajat să consolidăm aceste legături şi să construim parteneriate durabile care să servească intereselor noastre comune. În ceea ce priveşte cooperarea economică, Suceava şi Statele Unite au explorat oportunităţi de investiţii reciproce şi schimburi comerciale care să promoveze creşterea economică şi să creeze locuri de muncă pentru comunităţile noastre. În plus, prin colaborarea în domenii precum tehnologia informaţiei, sănătatea şi mediu, am reuşit să aducem inovaţie şi progres în ambele ţări” a mai declarat Flutur.

El a ţinut să sublinieze că, pe lângă dimensiunea economică, relaţia româno-americană este întărită şi de legăturile culturale şi educaţionale, iar schimburile culturale, programele de schimb de studenţi şi colaborările în domeniul artei şi al ştiinţei au permis să ne cunoaştem mai bine şi să ne îmbogăţim reciproc experienţa.

 „Cu toate acestea, în faţa provocărilor globale precum schimbările climatice, securitatea cibernetică şi pandemia de COVID-19, este esenţial să lucrăm împreună pentru a găsi soluţii durabile şi eficiente. Prin intermediul programului «We the People», Suceava şi Statele Unite se angajează să colaboreze în abordarea acestor provocări, să promoveze pacea şi stabilitatea în lume şi să creeze un viitor mai bun pentru toţi.

În încheiere, doresc să reafirm angajamentul nostru ferm faţă de consolidarea relaţiei noastre cu Statele Unite ale Americii prin intermediul programului «We the People». Să mulţumesc doamnei ambasador Kavalec şi echipei «We the People» pentru eforturile lor deosebite şi pentru că ne-au oferit această oportunitate de a fi parte a acestui proiect minunat.

Suntem hotărâţi să continuăm să lucrăm împreună pentru a construi un viitor mai luminos şi mai prosper pentru ambele noastre ţări şi pentru întreaga lume” a mai spus Gheorghe Flutur. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI