A apărut o nouă carte

Am spus acest lucru nu o dată… Voi continua să o fac şi mai departe. Când primesc în dar sau procur o nouă carte este o bucurie pentru mine. Deşi în marea mea bibliotecă se află mii de cărţi pe cele mai diferite teme, de autori diferiţi şi în limbi diferite, totuşi mă bucur mult când fac rost de încă o nouă carte!

Despre cartea de faţă, se ştie, s-a vorbit deja. În condiţiile actuale, cu greu a ajuns şi la mine. Slavă Domnului! E vorba de noua carte a tânărului autor din satul Costiceni, fostul raion Noua Suliţă, Sergiu Barbuţa. Are un titlu semnificativ „Toadere Captari – un veritabil rapsod de pe Valea Prutului – 100 de ani de la naştere”.

Deşi satul acesta de pe Valea Prutului se mândreşte de-o viaţă cu renumitul scriitor Ion Vatamanu, dar şi cu alţi oameni talentaţi ce şi-au făcut un nume în diferite domenii, autorul cărţii ne dovedeşte că sunt în această localitate încă mulţi oameni care duc faima baştinii pe meleagurile lumii. Unul dintre ei este renumitul rapsod Toadere Captari.

În cartea de faţă autorul, şi el de altfel din Costiceni, ne demonstrează acest lucru cu vârf şi îndesat.

Ca un adevărat patriot al baştinii, la care ţine şi cu care se mândreşte, autorul începe volumul cu imnul satului Costiceni, pe versuri de Deomid Savca, stema aparţinând lui Andrian Nicorici. Vom purcede pe urmă la cunoaşterea drumurilor întortocheate, pline de evenimente, ale vieţii lui Toadere Captari, începând cu biografia, aşa cum e şi firesc când se vorbeşte de cineva, şi parcurgând pagină cu pagină – copilăria, adolescenţa, tinereţea, maturitatea. Iar pe toate aceste drumuri sunt alături familia, colegii, prietenii, sătenii, admiratorii… Bineînţeles, predomină dragostea şi devotamentul pentru muzica populară, pentru vioară, pentru cultură, pentru frumos… A fost nu numai un muzician de performanţă, dar a şi confecţionat instrumente populare. Nai, carină, fluier… Cu întâmplări, unele mai triste, altele mai vesele, cu reuşite şi uneori cu dezamăgiri, cu urcuşuri şi coborâşuri… Iar mereu în preajmă, membrii familiei, oameni cu care a colaborat, care l-au sprijinit, dar şi pe care i-a promovat în cariera sa muzicală vestitul rapsod Toadere Captari. Participarea la festivaluri, concerte, concursuri, ceremonii de diferite ranguri, diplome, foi de laudă, menţiuni, premii, trofeie, succese… evoluţii pe scenele locale, dar şi pe cele raionale, regionale, la Kiev, Bucureşti, din alte părţi. Iar în spatele tuturor acestor lauri, o muncă enormă, o viaţă dăruită muzicii, instrumentelor, artei, frumosului. Printre cei pe care i-a acompaniat, i-a promovat se numără şi artista poporului din Ucraina Sofia Rotaru, dirijorul şi compozitorul Ștefan Sabadaş (trecut şi el în eternitate), de care l-a legat şi o prietenie strânsă, mulţi alţii. Dar a colaborat şi i-a avut ca prieteni şi colegi de scenă şi pe unii virtuoşi instrumentişti din Moldova şi România. Printre ei se numără Vasile Iovu, Dumitru Blajinu, Ion Drăgoi… Nu în zadar i s-a conferit titlul de Maestru popular al RSS Moldoveneşti. Atelierul său de creaţie a fost un adevărat altar al sufletului curat al acestui om deosebit. Un om care a iubit până la infinit muzica populară şi totul ce e legat de ea. L-au apreciat mult marele scriitor al Costicenilor Ion Vatamanu, alţi oameni mari de artă, cultură, literatură…

Avem în carte zeci de episoade cu ansamblul „Izvoraş” de la casa de cultură din Costiceni, pe care l-a condus neobositul instrumentist Toadere Captari. Evoluţiile acestui ansamblu, coriştii, grupele vocale, soliştii, vocaliştii, rezultatele obţinute şi eforturile depuse… Au moştenit talentul vestitului artist şi câţiva dintre membrii familiei sale, printre care se numără şi nepoata de la frate Iulia Captari-Bidaşcu. Ajungând la titlul „Lucrător Emerit al culturii din Ucraina” încă prin anii ’80 ai secolului trecut, legendarul instrumentist din Costiceni, a mai condus orchestra timp de 5 ani. A fost pe urmă profesor de muzică. A plecat răpus de o boală grea la 72 de ani, în luna septembrie a anului 1995.

Peste tot, la fiecare pagină, vom găsi fotografii, unele mai vechi, altele mai noi. Sunt sute de fotografii în acest volumins volum dedicat unui om deosebit, care prin talentul, munca, efortul depus de-a lungul anilor a lăsat o urmă frumoasă pe acest pământ. O urmă neştearsă pe acest plai bucovinean plin de talente.

Desigur că figurează în carte zeci de nume, de fragmente din diferite perioade ale vieţii. Merită şi trebuie citită! O asemenea carte ar merita să se găsească în fiecare bibliotecă şi cămin cultural din frumoasa noastră Bucovină, dar şi în Moldova şi România, unde numele acestui nepreţuit om al culturii este cunoscut şi a fost apreciat.

La cei 100 de ani de la naşterea acestui vrednic fiu al satului Costiceni, acest virtuos şi faimos instrumentist, muzician, artist, om al culturii, al scenei, al satului, şi întregii Bucovine, merita să aibă o carte!

Sincere felicitări tânărului şi promiţătorului autor şi activist al satului Costiceni, fondatorul şi conducătorul Asociaţiei „Valea Prutului”, neostenitului Sergiu Barbuţa. A depus o muncă enormă pentru a scoate în evidenţă viaţa culturală a baştinii sale legate de rapsodul şi consăteanul Toadere Captari. De altfel, autorul îi dedică această carte mamei sale, care a plecat şi ea prea degrabă pe drumul neîntoarcerii. Le mulţumeşte din suflet sponsorilor, tuturor celor care l-au ajutat şi susţinut.

Spun şi repet de fiecare dată: a face o carte e cum ai face o casă. În alt sens. Dar e nevoie şi la una, şi la alta de o muncă enormă. De efort, cunoştinţe, alergătură, cheltuieli, griji, probleme, retrăiri. Dar când intri într-o casă nouă sau ţii în mâini o carte recent apărută e o mare bucurie, o împlinire sufletească.

Bravo Costiceni, felicitări autorului şi veşnică amintire protagonistului acestei cărţi voluminoase la propriu şi la figurat, neuitatului rapsod Toadere Captari!

        ELEONORA SCHIPOR

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI