Noul venit minim de incluziune a ajuns la peste 9.400 de familii şi de persoane singure

> Programul a fost „creat pentru a ajuta persoanele şi familiile vulnerabile să depăşească obstacolele financiare pe care le întâmpină şi să-şi îmbunătăţească viaţa” arată Dan Ionuţ Adomniţei, directorul executiv al AJPIS

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Suceava a început să achite, în februarie, pentru prima dată, noul venit minim de incluziune, până acum beneficiarii fiind 9.403 de familii şi de persoane singure înregistrate, în ianuarie 2024, în baza de date a instituţiei.

Directorul executiv Dan Ionuţ Adomniţei informează că totalul plătit este de 6,68 de milioane de lei, pe 20 februarie fiind alimentate conturile pentru beneficiarii de venit minim de incluziune pe card, în ultima decadă a lunii fiind în desfăşurare plata prin mandat poştal.

Venitul minim de incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistenţă socială „creat pentru a ajuta persoanele şi familiile vulnerabile să depăşească obstacolele financiare pe care le întâmpină şi să-şi îmbunătăţească viaţa”. Acest beneficiu este consacrat prin Legea nr. 196 din 2016, având drept componente sprijinul pentru incluziune, respectiv, sprijinul pentru familiile cu copii.

Venitul minim de incluziune a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2024, înlocuind venitul minim garantat, reglementat prin Legea nr. 416 din 2001, cât şi alocaţia pentru susţinerea familiei, prevăzută de Legea nr. 277 din 2010.

Dan Ionuţ Adomniţei, directorul executiv al AJPIS arată că, astfel, în februarie, au fost plătite alocaţiile de stat pentru copii, aferente lunii ianuarie, indexate cu rata medie anuală a inflaţiei, pentru 136.678 de beneficiari achitându-se 47,10 de milioane de lei.

Noul cuantum al alocaţiei este de 719 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 2 ani (2-18 ani în cazul copiilor cu handicap), creşterea fiind de 88 de lei. Pentru copiii fără handicap, cu vârsta cuprinsă între 2-18 ani, precum şi pentru tinerii de peste 18 ani, care urmează învăţământul liceal sau profesional, alocaţia de stat este de 292 de lei, cu o creştere de 36 de lei.

Măsurile prevăzute de Legea nr. 196 din 2016 privind venitul minim de incluziune fac parte din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Capitolul 13 „Reforme sociale”, „Jalonul 384”, având scopul reducerii sărăciei în rândul persoanelor vulnerabile şi „al diminuării sarcinilor administrative pentru administraţia locală şi beneficiari”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI