Inspectorii ITM au amendat cu 1,46 de milioane de lei firmele care întreţineau munca nedeclarată

> La agenţii economici cu pricina au fost descoperiţi 138 de suceveni care lucrau cu încălcarea legislaţiei în domeniu, 40 dintre ei neavând contract de muncă

În perioada ianuarie – decembrie 2023, în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava au organizat şi întreprins nu mai puţin de 2.368 de controale.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu informează că au fost desfăşurate acţiuni de control de tip campanie, tematice şi de fond, acestea vizând toate categoriile de angajatori şi având ca urmare sancţionarea a 354 de agenţi economici.

Date fiind neregulile depistate, inspectorii ITM au aplicat 760 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 370 de avertismente şi 257 de amenzi a căror valoare însumează peste 2,36 de milioane de lei. Totodată, pentru remedierea neconformităţilor depistate, au fost dispuse 3.419 de măsuri. Aflăm că, din totalul acţiunilor de control întreprinse pe durata anului 2023, „o pondere semnificativă” o deţin cele privind depistarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, implicit a muncii fără forme legale de angajare.

Conform inspectorului-şef Romeo Butnariu, doar pe această linie s-au organizat 2.327 de controale, acestea concretizându-se în aplicarea a 92 de sancţiuni contravenţionale, respectiv a 46 de avertismente şi a 46 amenzi. În timpul verificărilor, au fost descoperite 138 de persoane care au prestat muncă nedeclarată, în conformitate cu prevederile Legii nr. 53 din 2003 fiind aplicate amenzi totalizând 1,46 de milioane de lei. Pentru primirea la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă, inspectorii ITM au aplicat 62 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 22 de avertismente şi 40 de amenzi, însumând 1,28 de milioane de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI