Un punct de vedere

Pensiile aşa-zise speciale, fără contributivitate, nu sunt pensii, ci ajutoare sociale de stat, unele de lux (VI)

Legea pensiilor 360 din 29 noiembrie 2023, departe de a rezolva inechităţile şi nedreptăţile sociale

 Motto: „Oamenii nu se bucură atât de mult de ceea ce nu le este dat, pe cât se întristează foarte mult în legătură cu ce li se cuvine şi nu le este dat”

(Visarion Grigorevici Belinski, 1811-1848)

În decursul existenţei sale poporul român a suportat vicisitudinile vremurilor cu multă răbdare suferinţa trupească şi sufletească, dar nu s-a predat. Secolul al XX-lea al existenţei noastre a fost marcat de două războaie mondiale nimicitoare, cu multă suferinţă, cu boli, foamete, sacrificii, dar şi cu multe distrugeri şi pierderi materiale. Sfârşitul fiecărui război a adus un nou început şi am luat-o de la capăt. Poporul român nu a avut cale de ales şi s-a adaptat cu greu vremurilor în care a trăit şi a muncit. În zilele noastre, puţini s-au adaptat capitalismului sălbatic, rapace, bazat pe furt şi lăcomie, iar numai cei ticăloşi, fără omenie, l-au acceptat şi îl acceptă în continuare. Totuşi mai sunt oameni cu suflet mare, milostivi care au ajutat şi ajută oameni nevoiaşi, bătrâni bolnavi cu bani, produse alimentare, materiale, în funcţie de necesităţi; dar, din păcate, sunt puţini. Încă de la sfârşitul lunii decembrie 1989, în România s-a creat o stare de spirit, de satisfacţie, chiar euforică, ce a cuprins întreg teritoriul ţării, că am fost descătuşaţi de un regim criminal, odios, ceauşist. Preţul bucuriei l-am obţinut prin durere, sacrificiu, jertfă. Din păcate, bucuria repede s-a risipit, s-a pierdut, iar grijile cotidiene au început să crească. În focul manifestărilor din stradă, de la sfârşitul lunii decembrie 1989 se striga continuu, fără încetare, la unison, libertate, libertate şi iar libertate! Un concept al Angelei Merkel este „Libertate în răspundere”. Una dintre cele mai mari greşeli, pe lângă multe altele, este aceea că guvernele postdecembriste nu aplică Legea răspunderii tuturor celor ce ocupă o funcţie publică. Cu sancţiuni aspre, mergând până la penal. Pentru cei ce gestionează averea ţării să se fi constituit un „fond de garantare”, creat prin reţinerea din salariul lunar a unei sume care să acopere eventualele pagube produse de cei cu funcţii de răspundere în actul de guvernare (miniştri, secretari de stat, directori generali, primari, viceprimari, consilieri ş.a.). Fiecare să răspundă pentru faptele sale! An de an plătim sume mari la CEDO pentru greşelile săvârşite de guvernanţi, de magistraţi, sume suportate de poporul român.

Cu ce ne-a ajutat libertatea mult aşteptată? Ţine de foame? Trăim mai bine? A crescut nivelul de trai? Evident că nu. Da, anumite categorii, precum magistraţii, SRI-ul, Internele, parlamentarilor, guvernanţilor le-a crescut nivelul de trai, substanţial, prin salarii regeşti şi aşa-zise pensii de serviciu, speciale, de te sperie, de mii de euro. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! Politicienilor, guvernelor postde-cembriste le-a plăcut dulceaţa puterii şi s-au luptat foarte mult pentru a o obţine.

Aşadar, la începutul anului 1990 am fost puşi în faţa unui nou început al istoriei necunoscut până atunci…

A fost un moment crucial, dătător de speranţe. Nu a fost să fie aşa, conform dorinţelor noastre. Frontul Dezastrului Naţional (fost FSN) ce a preluat frâiele puterii de la armată prin oamenii săi s-a dezumanizat, membrii săi transformându-se cu rapiditate în animale feroce de pradă, de distrugere, hoţie ajutaţi de structurile mafiote, atât din ţară, cât şi din afara ţării. Sfârşitul anului 2023 şi începutul anului 2024 ne găseşte tot mai trişti, mai săraci, mai neajutoraţi, blazaţi, apatici, delăsători, dezinteresaţi. La unii semeni ai noştri s-a instalat o lentoare, resemnare, lipsă de chef de muncă. Dragostea de viaţă s-a stins, fiindcă oamenii nu mai sunt interesaţi în ceea ce trebuie să facă. S-a instalat şi răspândit, din păcate, la unii oameni, în special la tineri, un sindrom al depresiei din mai multe motive. Nedreptăţile sociale, minciuna, costul vieţii, dezinformarea, neîncrederea în politicieni, guvernanţi, dar şi din cauza unui fenomen îngrijorător, consumul de droguri.

Românii din ziua de astăzi se consideră de 33 de ani învinşi de un sistem ticălos, ineficient, păgubos. Factorul ce i-a oprit şi opreşte în loc este descurajarea. Se consideră părăsiţi, neconsultaţi, neajutoraţi aşa cum s-a văzut la manifestările fermierilor, transportatorilor, care de multe zile care au stat cu utilajele, tractoarele, camioanele în stradă, iar guvernanţii nu le-au rezolvat doleanţele, nu le-au ascultat durerile şi problemele cu care ei se confruntă zi de zi şi stau mereu cu ochii în soare, în bătaia vântului încă de la început de an 2024. Această descurajare perpetuă în societatea românească a dat naştere unui fenomen îngrijorător, lipsa curajului, laşitatea, când lucrurile sunt lăsate să meargă la voia întâmplării fără nicio răspundere şi reacţie din partea guvernanţilor. Toate acţiunile bune pentru ţară, ideile, invenţiile, inovarea sunt blocate. Guvernanţii sunt rupţi de realitatea din teren, de suferinţele oamenilor. Rădăcina laşităţii este teama, frica de toate. De creşterea continuă a preţurilor la alimente, utilităţi, energie şi altele au condus la o inflaţie mare. Teama de război, boală, creşterea preţurilor la medicamente, teama de cutremure, de catastrofe naturale, de justiţie ş.a. ne pune pe toţi pe gânduri.

Crizele economice, sociale, culturale, intelectuale, energetice ne atacă din toate părţile şi se accentuează mereu în fiecare zi. România apare în continuare şi în zilele noastre, ca un animal tot bolnav, jigărit, slăbit, năpârlit, fără vlagă, obosit, cu răni care supurează mereu, profund în trupul său. Aţi distrus totul domnilor politicieni, dar n-aţi produs. Multe lucruri merg prost şi lipsite de folos. Aţi putut dar nu aţi vrut. Nu v-aţi respectat cuvântul dat, ci aţi făcut doar de frica ce va apăsat. V-aţi apucat de toate şi nu aţi terminat nimic.

Noi, pensionarii, am avut şi n-am avut, dar am trăit cum am putut cu pensiile de mizerie, după ani mulţi de activitate petrecuţi în câmpul muncii. Ne-aţi dat cu ţârâita, cu porţia, dar voi, politicienii, v-aţi lăudat că aţi construit mereu infrastructura rutieră, feroviară, drumuri asfaltate şi autostrăzi. Cu ce? Cu bucăţica la creşterea PIB-ului? (Va urma)

CONSTANTIN MORARU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI