O vârstă onorabilă, încununată de recunoştinţa sătenilor

Trece viaţa cu zile mai bune, cu zile mai grele, după zi vine noapte, după seară dimineaţa, după ploaie, apare soarele. Şi trec zilele, săptămânile, lumile, anii, zeci de ani. Iată şi pentru jubiliarul nostru au trecut cam tot aşa anii şi au ajuns la un număr frumos, tocmai 90.

E vorba de fostul profesor de matematică, fostul director al şcolii din Cupca (azi liceu) dl Domeţian Cucuruz. Timp de peste patru decenii domnia sa a fost mereu în activitate, mereu prins în iureşul nesfârşitelor griji pe care le are un pedagog în viaţa sa.

A fost întotdeauna un om calm, exigent în primul rând faţă de sine însuşi, dar şi faţă de subalterni. Muncitor, serios, conştiincios, cu simţul responsabilităţii, cu dăruire faţă de profesia aleasă.

Zeci de ani a fost director al şcolilor din satul Cupca. Timp de 28 de ani a fost director al şcolii medii din Cupca (azi, liceul din Cupca). Circa 11 ani am activat şi eu ca profesoară de limba franceză sub conducerea dumnealui. Era sever cu noi, cei tineri, cultivându-ne, astfel, seriozitatea şi responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă un pedagog faţă de discipolii săi, dar şi faţă de profesia aleasă.

Multe promoţii de elevi îl ţin minte pe dl Cucuruz, nu numai în calitate de director, dar şi ca un foarte bun profesor de matematică. Foştii săi elevi au îmbrăţişat pe parcursul vieţii profesii legate cu acest obiect de studiu destul de important.

La munca obştescă, de asemenea, a fost mereu alături de colectiv. Iar la începuturile renaşterii noastre spirituale am participat împreună la toate manifestările legate de grai, port, tradiţii, credinţă…

Peste ani, fiind deja la odihna binemeritată, a adunat şi pregătit materialele pentru cea de a doua parte a monografiei istorice a satului – „Cupca, un sat din Bucovina”. Reamintim că prima parte a monografiei istorice a acestei vetre străbune aparţine regretatului doctor inginer, originar din Cupca, Petre Ciobanu, care s-a stabilit cu traiul în Braşov, România.

Împreună cu soţia sa Elena, învăţătoare la clasele primare, au crescut şi educat doi copii, pe fiica Margareta şi fiul Nicolai, ambii având studii superioare şi deţinând funcţii de responsabilitate în Republica Moldova, unde au rămas cu serviciul şi cu traiul. Soţii Cucuruz au deja nepoţi şi strănepoţi, pe care îi aşteaptă cu bucurie să revină la baştină, ori de câte ori au posibilitate.

Spuneam la început că anii trec pe neobservate… Iată că şi veteranul muncii pedagogice a ajuns în pragul celor 90 de ani de viaţă.

La ceas jubiliar a fost felicitat de întreaga sa familie, de toate celelalte rude, dar şi de foştii colegi de serviciu, de foştii elevi, de prieteni, cunoscuţi, săteni…

Stimate domnule profesor Domeţian Cucuruz, vă dorim ca în pace, cu sănătate, cu dragoste de viaţă, înconjurat de atenţia şi stima celor din jur, să ajungeţi 100 de ani! Aţi lăsat o urmă frumoasă pe acest Pământ. Ca om, ca pedagog, ca fost director, ca autor al monografiei satului, cupcean şi patriot al baştinii.

Mulţi ani şi toţi buni!

(Din partea tuturor semnează fosta colegă de serviciu, prof. ELEONORA SCHIPOR)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI