Mircea Geoană e calul troian?

Cică avem o mulţime de analişti politici, mari şi încrezute figuri care fac zilnic tumbe prin studiouri TV şi le bolmojesc de nu mai ştii dacă situaţia politică e albă ori neagră, doar că între timp în faţa porţii Biroului Electoral Central PSD a cocoţat ditamai calul troian numit Mircea Geoană, cal (sau gloabă?) pe care deocamdată nimeni nu-l vede galopând pe sticla TV de parcă au dat toţi în orbul găinilor. Rolul trăpaşului Geoană este să facă acceptabilă propunerea ca liberalii să păstreze preşedinţia, dar nu oricum, ci după o milogeală dezonorantă la staful pesedist şi după negocieri locale deloc frumos mirositoare pentru sprijinirea lui Nicolae Ciucă. Altfel, situaţia incertă a comasărilor nu va trece de maidanul certurilor actuale şi ne vom duce de 5 ori la urne. Tot mai puţini, dar cu mult mai mulţi suveranişti-extremişti şoşocari.

Fireşte că pentru actuala coaliţie de guvernământ bine ar fi fost ca negocierile să aibă loc demult şi departe de ochii lumii, de mediile înfierbântate, de declaraţii pro şi contra ale televiziunilor de ştiri şi ale principalilor actori mediatici. Toţi „marii analişti“ sunt legaţi ombilical de PSD, PNL ori de AUR…, ceea ce a provocat şi provoacă o mare vânzoleală politică şi o ceaţă densă în mintea şi opţiunile alegătorilor. În fond, negocierile de acest tip n-au ce căuta în piaţa publică, oricum dau rău, fiindcă tulbură activitatea poporenilor şi fac parte din bucătăria intimă a fiecărei formaţiuni, contând numai şi numai înţelegerea finală, iar manipulările ticălos-odioase, inclusiv ale serviciilor putiniste, puteau fi evitate.

Or rolul lui Geoană este tocmai acela de a degaja / descurca scena politică la vârf, ca să vadă omenirea că în România cel ce face jocurile e în continuare numai PSD cu al său Marcel Ciolacu, cel ce umple calupurile de ştiri 24 ore din 24. Pentru că, până la urmă, liderul social-democrat e captivat de funcţia de prim-ministru, acesta e cel ce face şi desface treburile la vârful statului, preşedintele fiind factorul de echilibru şi reprezentantul României în relaţia cu celelalte state.

Şi ca PSD să nu abandoneze decât în vorbe alegerile prezidenţiale, va fi lăsat Mircea Geoană să se zbată ca peştele pe uscat încă o dată, că, oricum ai da-o, două săbii (Geoană+Ciolacu) în aceeaşi teacă nu încap, iar Geoană nu va renunţa la candidatură, de aceea PSD îşi va tura motoarele la maximum să-şi păstreze bazinul electoral intact şi numărul de voturi la Camera Deputaţilor, la Senat, să fie vioara I şi la consiliile locale. Ceea ce fără candidat la prezidenţiale nu poate. Speră totuşi în subconştient şi fără a spune nimănui că o bună prestaţie a lui „Mihaela, dragostea mea!“ cu tot cu episodul SPA-ului lui SOV ar putea aduce social-democraţilor mult râvnitul trofeu al prezidenţialelor, deşi pesedeii s-au angajat să susţină candidatura liberalilor. Faină mişcare, grozavă lovitură, nu? Îi susţine pe liberali până îi îngroapă!

Nu ştiu cine doarme între consilieri şi traineri PNL, între marii regizori ai campaniei liberale şi ai posibilului lor candidat Nicolae Ciucă. E clar că sunt toţi uituci. Uită ca fraierii lecţia din 2014 când PSD a încălcat înţelegerile cu PNL condus atunci de Crin Antonescu, cel ce în calitate de lider al USL, conform înţelegerii prealabile, trebuia să aibă susţinerea PSD pentru candidatura sa la prezidenţiale, dar „cârlanul“ Victor Ponta şi-a depus el însuşi candidatura. Mai aşteaptă acum uitucii liberali ca PSD să joace cinstit? A mai jucat vreodată cinstit?

Deocamdată sunt speriaţi de lucrătura manipulatorilor pesedişti, cu o poftă nemăsurată de a-i mătrăşi pe liberalii „aliaţi“. Pentru că nu aşa trebuie să funcţioneze o coaliţie, destui liberali vor să iasă de la guvernare. Judecând după cifre scornite în sondaje, apar minciuni cu creşterea extremiştilor AUR şi SOS concomitent cu scăderea liberalilor. Pricepând dincotro bate vântul, câţiva lideri locali trădează în favoarea PSD şi chiar AUR simţite ca mai puternice, deşi situaţia lor e mai complicată: la 18-20% mulţi liberali de vază nu vor încăpea pe locuri eligibile şi atunci migrează către cei ce le promit.

Că în politica românească onoarea nu dă pe dinafară.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI