Maria Iliuţ, privighetoarea Carpaţilor, la ceas jubiliar

De zeci de ori am scris despre această doamnă deosebită pe paginile ziarelor noastre. O cunosc de mai mulţi ani şi o văd mereu neschimbată: tânără, energică, talentată, frumoasă, blândă, îngelegătoare şi foarte bună la suflet. E vorba de privighetoarea bucovineană Maria Iliuţ, doamna munţilor, cum o mai numim noi, bucovinenii.

Ne-am cunoscut cu ani în urmă la comemorarea poetului Ilie Motrescu. Pe urmă a susţinut concerte în Bucovina, la festivaluri, jubilee, sărbători, alte date importante.

În acest timp am publicat mai multe materiale despre talentata noastră copământeană în diferite ziare şi reviste.

În 2008 am scos de sub tipar cartea „O privighetoare de munte cu nume de baladă”, în care am inclus toate materialele despre renumita artistă ce au fost publicate în Bucovina, până la acea perioadă, iar în a doua parte a cărţii am inclus mai toată „epopeia basarabeană” dedicată Mariei Iliuţ. Dar încă multe materiale despre vestita noastră copământeană de atunci au fost publicate în ziarele noastre.

Drept mulţumire, onorabila doamnă a susţinut în vara anului 2008 un frumos concert în incinta căminului cultural din Pătrăuţii de Jos, satul meu de baştină. Cu câţiva ani în urmă a venit din nou la Pătrăuţii de Jos cu ansamblul ei „Crenguţă de iederă” de la Universitatea din Chişinău. Au fost atunci la noi şi „Plăieşii” lui Nicolae Gribincea. A fost un spectacol de zile mari în acea zi la căminul cultural din satul meu natal. Dumneaei este şi profesoară de folclor la Universitatea din Chişinău.

Nu voi vorbi acum despre succesele, meritele ei, despre trofeele, premiile, menţiunile… Cunosc toţi acest lucru. Pentru munca depusă s-a învrednicit de cele mai înalte titluri în lumea muzicii.

În luna februarie a fiecărui an, în zi de 23, simpatica doamnă Maria Iliuţ îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Anul acesta este jubiliar pentru talentata noastră doamnă. Un jubileu deosebit al vieţii. Dar se pare că anii nu merg înainte pentru ea, ci se întorc înapoi. Rămâne mereu neschimbată, mereu plină de viaţă, de energie. Iar dragostea de baştină, de frumoasele tradiţii strămoşeşti, de grai, port, credinţă rămân mereu neschimbate în viaţa talentatei Maria Iliuţ.

O aşteptăm cu noi concerte, cu noi spectacole. Va trece această perioadă grea din viaţa noastră, vom reveni iar la cursul obişnuit, atunci şi dispoziţia noastră va fi alta.

Îi dorim sănătate deplină, energie, curaj, succese şi tot binele Pământului. Să-ţi fie viaţa ca un cântec, ca o poezie, ca o baladă… Încă mulţi ani înainte să ne încânţi cu vocea-i de privighetoare carpatină.

La mulţi şi frumoşi ani, stimată doamnă Maria Iliuţ! (Din partea tuturor bucovinenilor semnează ELEONORA SCHIPOR)

N.a.: În fotografii, Maria Iliuţ la Cernăuţi şi la Pătrăuţii de Jos, printre oameni de vază din toate timpurile; împreună cu artista Maria Iliuţ.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI