Vatra Dornei

Cuvinte şi culori în armonie

Biblioteca Municipală „G.T. Kirileanu” din Vatra Dornei a fost, de curând, gazda unui dublu eveniment cultural care i-a impresionat pe participanţi. Scriitoarea dorneană Jenica Romanică a înscris în palmaresul său cel de al unsprezecelea titlu, „Viaţa ca o cruce”, cuprinzând proză scurtă. Autoarea este şi coordonatoarea a trei volume (creaţii ale elevilor, amintiri ale unor absolvenţi de liceu, dramaturgul Ion Luca), volume ce exprimă nu doar paleta largă de preocupări ale autoarei, ci si aspecte din viaţă culturală a comunităţii. I-a fost alături o fostă elevă de la liceul dornean, unde a profesat, Iulia Kiss, care a expus lucrări ce dovedesc pasiune şi migală, goblenuri realizate din pietricele. Ambele protagoniste ale manifestării au atras un public numeros, scriitori membri ai ASATD şi ai Societăţii Scriitorilor fără Frontiere, membri ai Filialei „Arboroasa” a ACPBB (entităţi culturale din care face parte şi autoarea), prieteni ai familiei Iuliei, beneficiari ai Asociaţiei„ La Dorna nouă ne pasă” şi membri ai familiilor acestora. Bibliotecar coordonator Nicoleta Todaşcă a deschis manifestarea, a apreciat că autoarea tratează cu inspiraţie subiecte din viaţa satului, din anii de şcoală, poveşti fericite sau mai puţin fericite, concluzionând că este o susţinătoare a activităţilor bibliotecii şi a faptelor bune.

Jenica Romanică şi-a manifestat bucuria de a fi împreună, ca într-o „mare familie”. A mărturisit că a fost în căutarea unui titlu, dar, raportându-se la subiecte aflate din familie (despre război, despre o regăsire târzie cu o rudă, despre poveşti aflate de la cei ce vin la pensiunea sa – unele cu adevărat impresionante), a înţeles că fiecare are un destin pe care îl urmează. Toate scrierile sunt „despre persoane ce încearcă să fie demne de viaţă şi să iubească viaţa”.

„Autoarea se exprimă în această carte într-un grupaj rotund, într-o altă tehnică scripturală, introduce misterul care-i permite cititorului să continue naraţiunea aşa cum îşi doreşte. Personajele au vârste şi preocupări diferite, poartă nume vechi sau moderne, sunt excelent portretizate. Remarc o reuşită personalizare a toamnei, este un pastel. Valoarea literară este dată şi de stilul elegant, cu respect pentru limba română” a spus, printre altele, scriitoarea Anica Facina, exemplificându-şi opiniile cu citate din carte. Scriitorul Gruia Ungurian a observat veridicitatea relatărilor, mobilul faptelor şi al trăirilor personajelor care este dragostea. Temele sunt universale: războiul, boala, vârsta care „retează aripile zborului” ş.a. Prof. Mihai arcă, preşedintele Asociaţiei „La Dorna, nouă ne pasă” a arătat că Jenica Romanică este un voluntar de elită al asociaţiei, apreciind volumul, reuşita copertei, personajele, care seamănă cu autoarea, a îndemnat la păstrarea tradiţiei, încheind cu constatarea „avem nevoie de oameni cu suflet”. Petru Ariciuc, inspector principal la Agenţia Zonei de Munte, apreciază familia Romanică pentru toate realizările, pentru iubirea lor faţă de munte, amintind celor prezenţi că ing. Tirel Romanică este cel care a înfiinţat, în 1985, serviciul Salvamont la Vatra Dornei şi oferind tuturor materiale noi care promovează zona (hărţi, ghiduri). Potrivit Violetei Codorean, directoarea Casei de Cultură, „crucea este o alegere personală, ca o misiune pe care o ducem, care ne ţine în viaţă”; ea a lecturat un fragment simbolic din scrierea „Tot despre iubire”. Personal, am apreciat simbolistica primei coperte, în acord cu titlul, explicaţiile autoarei din preambul, cu menţiunea că şi neamul nostru „îşi duce crucea”, tehnica scriiturii, mai puţin obişnuită, care implică cititorul, stilul sincer, curat, bogăţia de idei şi principii de viaţă care sunt exprimate direct sau sugerate de autoare. Consider că proza scurtă este genul în care Jenica Romanică se mişcă cu lejeritate.

Despre autoarea tablourilor, Jenica Romanică aminteşte că i-a fost elevă în liceu, au păstrat o frumoasă relaţie, apreciind migala şi pasiunea cu care lucrează şi în care se regăseşte Iulia; consideră că aceasta este misiunea ei, de a crea frumosul. Iulia Kiss şi-a exprimat recunoştinţa faţă de fosta profesoară, mărturisind că goblenurile sunt un mijloc de exprimare şi relaxare – ca teme a ales flori, animale, teme religioase, „tot ce e frumos. E o artă care cere răbdare şi atenţie”. Şi prof. Irinel Acatrinei, fostă dirigintă a Iuliei în clasa a VIII-a, s-a bucurat pentru această realizare, apreciind memoria şi dedicarea tinerei, apreciindu-i pe părinţii care o sprijină (Iulia este o persoană cu nevoi speciale, cu deosebire motrice) şi adresând felicitări scriitoarei Jenica Romanică pentru această nouă carte.

Preotul Victor Cârceie a subliniat rolul deosebit al educaţiei în viaţa unui om. Consideră că în viaţă găsim puncte de sprijin, chiar şi în momente dificile şi astfel mergem mai departe. „Aşa a procedat Jenica Romanică, de aceea scrie pentru sufletul nostru poveşti de viaţă care ne transformă în personaje”. A felicitat-o pe Iulia, adresându-i un îndemn cu un tâlc profund: „Să nu dai voie ciorilor să intre în suflet”. Anica Facina, care a fost învăţătoare Cristinei, mama Iuliei, a apreciat sprijinul şi afecţiunea de care este înconjurată Iulia în familie, evidenţiind răbdarea autoarei tablourilor, simţul culorilor, temele alese şi consideră că „tandemul realizat între cuvânt şi culoare a fost unul inspirat şi reuşit”. Cristina Kiss a considerat că tablourile sunt „crucea Iuliei” şi s-a arătat recunoscătoare tuturor celor care o sprijină.

A fost o manifestare cu adevărat reuşită, impresionantă, care a demonstrat că, în pofida vremurilor, mai există oameni cu suflet, care apreciază valorile şi-şi doresc să trăiască în linişte, să creeze şi să se bucure de frumosul din viaţă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI