CJ Suceava a aprobat costul şoselei de centură Gura Humorului: 539 de milioane de euro

> Preşedintele CJ Gheorghe Flutur nu a votat proiectul, pentru a evita un conflict de interese

> După aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin HG, va urma aprobarea culoarului de expropiere

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat, ieri, indicatorii tehnico-economici pentru şoseaua de centură Gura Humorului, parte a Autostrăzii Nordului, costurile fiind estimate la circa 539 de milioane de euro.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, nu a votat, întrucât traseul viitoarei şosele de centură Gura Humorului ar putea trece pe o porţiune dintr-un teren pe care îl deţine şi a evitat, astfel, un confict de interese.

Vicepreşedintele CJ Suceava Vasile Tofan a arătat că varianta de ocolire Gura Humorului este proiectată la profil de autostradă (profil de munte), cu o lungime de 10.142,04 m având o viteză de proiectare de 100 km/h, cu două benzi de circulaţie pe sens, cu benzi de încadrare şi staţionare de urgenţă, o zonă mediană, având o lăţime totală a platformei de 23,50 m.

Pe varianta de ocolire Gura Humorului sunt prevăzute opt poduri/pasaje/viaducte având o lungime totală de 5.484,30 m. Valoarea totală a obiectivului de investiţii, exprimată în lei cu TVA, este de 2.698.840.811,24 lei (aproximativ 539 milioane de euro), din care construcţii-montaj (C+M) 2.318.151.912,36 lei.

Durata estimată de proiectare a obiectivului de investiţii este de 6 luni, iar durata estimată de execuţie este 30 luni.

Reamintim că realizarea unei variante de ocolire a oraşului Gura Humorului a devenit o prioritate deoarece în prezent, pe drumul naţional 17, se înregistrează valori de trafic rutier foarte mari, aspect ce conduce la creşterea duratei călătoriei şi diminuarea siguranţei circulaţiei, după cum a explicat ieri vicepreşedintele Vasile Tofan.

În contextul promovării proiectului drumului de mare viteză Baia Mare – Suceava, s-a subliniat că apare necesitatea realizării unei variante de ocolire care să asigure conexiunea între lotul 2 Bistriţa – Vatra Dornei şi lotul 3 Vatra Dornei – Suceava al drumului de mare viteză şi care să contribuie la eliminarea traficului greu şi de tranzit din interiorul oraşului Gura Humorului.

În scopul promovării obiectivului de investiţii „Varianta de ocolire Gura Humorului” s-a încheiat între Consiliul Judeţean Suceava şi CNAIR SA parteneriatul de implementare nr. 1204/92/3200/15.01.2021, în baza prevederilor OUG nr. 101/2020 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri europene în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014 – 2020, precum şi actul adiţional nr.1 la acesta, prin care s-a convenit depunerea acestui proiect spre finanţare prin fonduri europene alocate prin Programul Transport 2021-2027.

Obiectivul de investiţii este inclus în Planul Investiţional aprobat prin HG nr. 1312/2021.

Acest obiectiv este amplasat în judetul Suceava, pe raza unităţii administrativ teritoriale (UAT) Gura Humorului, UAT Frasin şi UAT Păltinoasa. Varianta de ocolire se desprinde din drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava, lot 3, în zona localităţii Frasin, unde este prevăzut un nod rutier la DN 17, continuă şi supratraversează râul Moldova, DJ 177 D, continuă spre zona localităţii Păltinoasa şi va supratraversa DJ 177 C.

Varianta de ocolire Gura Humorului va reveni la finalul traseului în drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava, lot 3. Pe raza localităţii Păltinoasa este prevăzută amenajarea unui nod rutier care va descărca în sensul giratoriu existent, aflat la intersecţia dintre DN 17 şi DN2E.

Vicepreşedintele CJ Vasile Tofan a precizat că urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin hotărâre de guvern, iar apoi aprobarea culoarului de expropriere. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI