Premiile Academiei Britanice de Film

Oppenheimer a câştigat 7 premii, inclusiv cel mai bun film

Filmul „Oppenheimer” a câştigat duminică şapte premii, printre care cele pentru cel mai bun film, regizor şi actor, la cea de-a 77-a ediţie a Premiilor Academiei Britanice de Film, consolidându-şi astfel statutul de favorit pentru premiile Oscar de luna viitoare, potrivit AP.

Fantezia gotică „Poor Things” a luat cinci premii, iar drama Holocaustului „The Zone of Interest” a obţinut trei premii.

Cineastul de origine britanică Christopher Nolan a obţinut primul său BAFTA pentru cel mai bun regizor pentru „Oppenheimer”, iar interpretul irlandez Cillian Murphy a câştigat premiul pentru cel mai bun actor pentru interpretarea fizicianului J. Robert Oppenheimer, părintele bombei atomice.

„Oppenheimer” a avut un număr de 13 nominalizări, dar a ratat recordul de nouă trofee, stabilit în 1971 de „Butch Cassidy and the Sundance Kid”.

A câştigat cursa pentru cel mai bun film împotriva filmelor „Poor Things”, „Killers of the Flower Moon”, „Anatomy of a Fall” şi „The Holdovers”. „Oppenheimer” a mai obţinut trofee pentru montaj, cinematografie şi coloană muzicală, precum şi premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru Robert Downey Jr. care l-a interpretat pe şeful Comisiei pentru Energie Atomică, Lewis Strauss.

Emma Stone a fost desemnată cea mai bună actriţă pentru rolul sălbaticei şi sprintenei Bella Baxter din „Poor Things”, o extravaganţă vizuală în stil steampunk care a câştigat premii pentru efecte vizuale, design de producţie, machiaj şi coafură şi design de costume.

Da’Vine Joy Randolph a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul unei bucătărese de la internat în „The Holdovers” şi a declarat că simte „o responsabilitate pe care nu o iau uşor” de a spune poveştile unor persoane subreprezentate, precum personajul ei Mary.

 „The Zone of Interest”, un film produs de britanici şi filmat în Polonia, cu o distribuţie în mare parte germană, a fost desemnat atât cel mai bun film britanic, cât şi cel mai bun film care nu este în limba engleză – o premieră – şi a primit premiul pentru sunet, care a fost descris ca fiind adevărata vedetă a filmului. Drama tulburătoare a lui Jonathan Glazer are loc într-o casă de familie aflată chiar lângă zidurile lagărului de exterminare de la Auschwitz, ale cărui orori sunt mai degrabă auzite şi sugerate decât văzute.

Documentarul despre războiul din Ucraina „20 Days in Mariupol”, produs de The Associated Press şi PBS „Frontline”, a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar.

Premiul pentru scenariu original a revenit dramei judiciare franceze „Anatomy of a Fall”. Filmul despre o femeie judecată pentru moartea soţului ei a fost scris de regizoarea Justine Triet şi de partenerul ei, Arthur Harari.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI