La patru zile după anunţul decesului, cauza oficială a morţii lui Navalnîi nu a fost stabilită

Anchetatorii ruşi nu au stabilit deocamdată cauza oficială a morţii liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a declarat ieri purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, după ce autorităţile penitenciare au declarat că acesta a murit subit vineri după o plimbare în colonia penitenciară „Lupul polar” (IK-3 din Harp), dincolo de Cercul Polar, relatează Reuters.

„Cauza decesului este «nedeterminată»”, a declarat Iarmîş, care a acuzat autorităţile ruse că mint şi trag de timp.

Moartea lui Navalnîi, avocat de profesie, privează opoziţia rusă disparată de liderul său cel mai carismatic şi mai curajos, în timp ce preşedintele Vladimir Putin se pregăteşte pentru alegeri care îl vor menţine la putere cel puţin până în 2030.

Occidentul şi susţinătorii lui Navalnîi au respins declaraţia de vineri a Serviciului Penitenciar rus, potrivit căreia Navalnîi (47 de ani) şi-a pierdut cunoştinţa şi a murit subit. Lideri occidentali l-au catalogat pe Putin drept un ucigaş şi au declarat că el este responsabil de moartea opozantului rus, notează Reuters.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a fost anunţată sâmbătă, la colonia penitenciară, că fiul său a decedat din cauza „sindromului morţii subite”, un termen vag pentru diferite afecţiuni cardiace care se termină cu moartea, potrivit echipei opozantului rus. Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a declarat că mama (69 de ani) şi avocaţii acestuia au fost informaţi că verificarea oficială a cauzei morţii a fost prelungită şi că nu este clar cât timp va dura. Mama şi avocaţii săi nu au fost lăsaţi să intre ieri la morga din oraşul arctic Salehard de lângă colonia penitenciară unde autorităţile au spus că el a murit, a declarat Iarmîş. „Întrebat dacă trupul lui Aleksei se află acolo, personalul nu a răspuns”, a spus Kira Iarmîş.

Peste 400 de persoane au fost reţinute la evenimentele organizate în 32 de oraşe din Rusia în memoria lui Alexei Navalnîi, potrivit unui grup de apărare a drepturilor omului, scrie Reuters.

Însă agenţiile de ştiri de stat ruseşti, care se află sub controlul deplin al Kremlinului, nu au menţionat nimic despre aceste evenimente. De asemenea, nu a existat nicio ştire despre sutele de oameni din întreaga Rusie care au continuat să sfideze autorităţile pentru a depune flori la monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI