Vesel ești de neînvins

O serie de întrebări mă bântuie! Ce îi mai interesează pe români? Care sunt pasiunile acum? Ce idealuri au? Care sunt dorinţele cele mai intense? Adică scopul şi ţintele în viaţă a cetăţenilor după peste 20 de ani din secolul XXI. Am puţine răspunsuri, iar acestea sunt valabile pentru segmentul de populaţie în cadrul căruia trăiesc. Realitatea este mult mai amplă şi diversă, iar acest aspect îmi este dovedit de reacţiile concetăţenilor la diferite fenomene socio-economice sau politico-administrative care recunosc, mă lasă perplex foarte des. Şi mă întreb dacă eu sunt „din altă lume”, un neadaptat la ritmul de evoluţie al societăţii sau dacă sunt românii atât de speriaţi de prezent şi viitor încât reacţionează cam neaşteptat, ca să fiu elegant? Sper că sunt eu cel care nu s-a adaptat! La ce?…

După ieşirea din comunism, legal dar mai puţin mental interesul românilor se manifesta, absolut normal, spre produsele şi serviciile la care nu au avut acces în societatea socialismului biruitor. Faptul că toţi cetăţenii aveau acces la hrană, în primul rând cea de import, la haine (blugi spre exemplu), electronice (televizoare color sau congelatoarele erau în topul preferinţelor) şi excursii „afară” (mai ales în vest) a determinat nu doar „obiceiurile de consum”, dar şi noua formă a pasiunilor şi intereselor. Această abundenţă şi accesul la ea a fost (şi pentru mulţi continuă să fie) idealul şi scopul în viaţa socială, economică şi, din păcate cultural-educativă! Să aibă, să adune şi să îi sfideze prin abundenţă pe cei care nu îi pot întrece sub aspectul educaţiei şi culturii. Însă este bine că libertatea a făcut posibilă asigurarea minimului de hrană, adăpost, sănătate, educaţie etc.

După perioada de început, societatea românească s-a divizat în funcţie de averea dobândită (legal sau nu!), iar interesul şi idealurile în viaţă ale românilor au început să difere în funcţie de posibilităţile financiare şi mai puţin de pretenţiile pe care educaţia le ridică. Toată „lumea bună” îşi face concediile într-o locaţie la modă, îşi construieşte „case de vacanţă” doar în zonele în care pseudovedetele le-au făcut, îşi iau anumite mărci de maşină şi se îmbracă de la firmele de top.

Şi Eminescu era siderat de ce învaţă „ai noştri tineri” la Paris. Nimic nou în România! Este şi greu să îţi dai seama la câţi concetăţeni s-a dezvoltat un nou hobby şi în câte cazuri este vorba de snobism. Mulţi merg la concerte sau la premiere teatrale nu pentru că sunt pasionaţi de prestaţia artiştilor, ci pentru că vor să fie văzuţi acolo! Şi nici nu ştiu care este momentul în care pot aplauda în timpul unui concert… (Sper totuşi să deschidă o uşă spre cultura veritabilă copiilor lor!)

Pasiunile românilor s-au îndreptat întotdeauna spre oferta de afară. Nu este deloc rău. Contactul cu realitatea externă ne poate îmbogăţi spiritual şi corecta comportamental. Din păcate preluăm totul, de la numele pe care le dăm copiilor (ce părere aveţi de William Brânză!) până la obiceiurile culinare. Să fie şi acest mod de comportament o formă de slugărnicie? Posibil, probabil, chiar dacă inconştient! Efectele sunt reduse când asistăm la maimuţăreli şi vor trece fără urmări. Nu aici apare deznaţionalizarea domnilor patrioţi!!

Problema este că noile pasiuni sau idealuri ale românilor sunt revoltător de rar îndreptate spre fenomene culturale noi sau vechi, spre turism care să cuprindă şi monumente arhitectonice sau muzee pe lângă plaje şi restaurante de fiţe, etc. Există o soluţie? Doar pe termen mediu şi lung! Ea se numeşte Educaţie!

DAN STRUTINSCHI

PS: În spiritul rubricii. O reclamă m-a lăsat mască: „Trăieşte la dolce vita la menopauză!”. Şi cineva a plătit pentru „creaţie”. Mare e grădina Domnului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI