De amorul lecturii

> L.D. CLEMENT

(Am fost întrebat şi eu, cât să fiu dat c-un citat la presă, care a fost cea mai „tare” carte pe care-am citit-o. Am zis că după primele 10 mi-era lesne să răspund, după 100 ar fi trebuit să chibzuiesc, iar după… nici nu-mi mai pun problema.)

Aşadar a trecut încă o frumoasă Ziua Lecturii (vai, să nu credeţi c-aş dispreţui-o!!!), ocazie cu care, printre alţii, s-au evidenţiat (iar) perenele persoane bocitoare care clamează cum că „nu se citeşte” (după norma lor, suficient). Că nu se citesc fără număr cărţi cu tartaje ori „conţinuturi”? Poate că mai avem să ne lămurim între noi. Inclusiv fiindcă sunt(em) destui care ne petrecem timpul / vieţile „stând” (e o vorbă şi asta…) chiar şi 4 ceasuri pe zi pe cele reţele sociale, unde scriem mai cu toţii. N-o fi destul?! Oare chiar (zice cineva că) trebuie să citim în masă, masiv (compulsiv?) Soren A. Kirkegaard, Hilari(o)us Bookbinder, Young Man şi / sau Johannes de Silentio (notez doar aşa, de amorul lecturii, nu doar spre a da treabă cuiva)?! Din nou îmi spun că, atâta vreme cât poate ne-ncurcăm citind ficţiunile scrise mărunţel pe un borcan de zacuscă de ardei care de fapt e umplutură de morcovi, ori cât nu ştim cât (că ce… se poate afla!) se citea acum 100 de ani (la o vreme când analfabetismul nu era doar funcţional)… e cool, comod şi interesant, de amorul lecturii, să ne dăm speriaţi că azi se citeşte prea puţin.

(Fiindcă deja am început să vă fac aşa confidenţe, deunăzi am isprăvit „Roman rusesc” de Meir Shalev. Care mi-a demonstrat – după lecturi preţioase de la Şhalom Alehem la Norman Manea – că am citit încă prea puţin; şi nu m-am mai mirat că, oficial, ministrul Culturii ni-l recomanda, la 15 februarie, pe Elie Wiesel…)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI