Alexei Navalnîi a murit în închisoare

Disidentul rus Alexei Navalnîi a murit în închisoare, a anunţat vineri Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia, citat de Sky News.

„La 16 februarie 2024, în colonia corecţională nr. 3, condamnatul A A Navalny s-a simţit rău după o plimbare, pierzându-şi aproape imediat cunoştinţa. Lucrătorii medicali ai instituţiei au sosit imediat şi a fost chemată o echipă medicală de urgenţă. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgenţă au confirmat decesul condamnatului”, se arată într-un comunicat preluat de Sky News.

Navalnîi a fost arestat în 2021. El ispăşea o pedeapsă cumulată de peste 30 de ani pentru diferite infracţiuni despre care el a susţinut că sunt înscenate cu scop politic.

Trupul neînsufleţit al lui Aleksei Navalnîi se află la spitalul raional din oraşul Salehard din nordul Siberiei, oraş situat chiar pe linia Cercului Arctic, potrivit cotidianului independent de limbă rusă Novaia Gazeta, informează duminică dpa.

Mama lui Navalnîi, Ludmila Navalnaya, a mers la închisoarea unde acesta a murit, însoţită de avocatul lui, a relatat ziarul rus Novaya Gazeta, citat de Reuters. Purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh a spus că avocatul lui Navalnîi şi mama sa au ajuns la morgă, dar aceasta era închisă. Ea a spus că cei de la colonia penitenciară „i-au asigurat că funcţionează şi că trupul lui Navalnîi se află acolo”. Purtătoarea de cuvânt Kira Yarmysh a cerut ca trupul lui Navalnîi să fie predat imediat familiei sale.

Peste 340 de persoane adunate pentru a comemora moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi au fost arestate în Rusia, relatează SkyNews, care citează OVD-Info.

Sute de protestatari, mulţi dintre ei emigranţi ruşi, s-au adunat în oraşe din Europa şi nu numai, pentru a-şi exprima indignarea faţă de moartea criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi. Adunaţi în faţa ambasadelor ruseşti, oamenii au scandat sloganuri critice la adresa preşedintelui rus, Vladimir Putin, pe care mulţi îl acuză de moartea activistului, afişând pancarte în care l-au numit „ucigaş” şi cerând responsabilitate, notează The Guardian.

Kremlinul nu a făcut nicio declaraţie despre moartea celui mai cunoscut opozant al preşedintelui Vladimir Putin.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI