Comasaţi, fraţilor, comasaţi!

În 2024, România a uitat de necazuri, le-a dat pe toate la spate, industria merge strună, iar economia de piaţă nu mai e de ceaţă ca până la Băse, şcoala dă din Pisa în teze scanate, semn de mare ispravă, iar cele 4 rânduri de alegeri macină ultimul dram de energie, ca urmare politica mare s-a chircit cu totul şi bine face că ne-am cam săturat de politicăreală chioară. Hai să vedem de ce.

Însă ţipete şi urlete apocaliptice se iţesc în toate studiourile TV, frământare zgomotoasă între manipulatori celebri precum Cristoiu, Tucă, Dumitrescu, Chirieac, Badea, Alexandrescu, Gâdea + „fătucile“ moderatoare aţoase şi reînviatul de la naftalină Ponta Victoraş… că vai de săraca România, că moare democraţia, că Coana Europa aşa şi pe dincolo… Găselniţe la fel de inutile ca şi politica loruşi… fiindcă totuşi democraţia înseamnă regula majorităţii. În rest, mucles sacana!

Iar eu mă dau după propria umbră să nu mă filmeze vreun şoşocar vigilent că nu mai pot de râs: o văicăreală complet inutilă a pus stăpânire pe o parte a eşichierului politic fiindcă în loc de cearta devenită istorică ţinută într-un muget şi fără cuget de 34 ani va trebui în sfârşit să ne iubim ca fraţii (şi, în aceeaşi măsură, pe din dos, să ne mâncăm ficaţii).

Ştiinţa politică zice că, în caz de comasare a alegerilor, vor câştiga partidele care se vor alia şi nu se vor faulta între ele. Pentru asta trebuie să aibă candidaţi unici, să se susţină reciproc, ceea ce la noi miroase a naivitate. Pe deasupra, mai taie şi din elanul partidelor mici, rămase pe dinafara coaliţiilor fie ele şi electorale, iar asocierea celor mai mari două partide, PNL şi PSD, le provoacă fiori. Şi se înţelege de ce: pot face împreună o majoritate de peste 50% în sondaje, ceea ce ar însemna că jocurile sunt deja făcute.

Aşa behăie capra vecinului extremist + cică progresist, dar nu s-ar fi ajuns aici dacă în aceşti 4 ani de legislatură partidele opoziţiei ar fi construit ceva pentru poporeni ori măcar şi-ar fi pus la punct oferta electorală şi să iasă cu ea în public. Din contra, au stat la pândă cu critica şi batjocura pe partidele puterii, creând scandaluri după scandaluri, iar acum a sosit scadenţa: de ce i-ar vota lumea? Doar ca să se certe între ei? De aceea se agită de mama focului şi ţipă din toţi rărunchii fiindcă au rămas fără combustibil electoral exact când începe confruntarea!

Şi o să-mi daţi dreptate să nu mai pot de râs: în loc să-şi îmbunătăţească rapid şi să-şi actualizeze oferta electorală, au scos capra vecinului behăind în stradă cu trâmbiţe şi cu chiote ca la căderea Ierihonului, colindând sediile judeţene ale PSD şi PNL cu un sicriu gol şi pancarte cu „Aici a murit democraţia“, cu „hoţI / şi miniştri mafioţi“, plus un adagio prăfuit cum că „PSD + PNL / Aceeaşi mizerie!“, toate din pricina năruirii planurilor auriste şi useriste de a câştiga alegerile şi a intra la guvernare în 2024.

De remarcat că în afara câtorva zeci de protestatari lumea nu a aderat la „măreţele“ demonstraţii de forţă menite să împiedice comasările, comasări care sunt la ordinea zilei şi în alte state ale UE, comasări care au mai fost în alegerile noastre trecute. Cât despre confuzia alegătorilor care trebuie să bifeze stampila pe mai multe buletine de vot şi necazurile organizatorilor care trebuie să proceseze rezultatele, hai să fim la zi cu tehnica: calculatoarele vor fi conectate la Biroul Electoral Central, iar erorile de calcul aproape imposibile. Nu mai fuge nimeni cu sacii cu procese verbale şi cu voturi.

Şi apoi nu înţeleg de ce nu se manifestă încredere în discernământul şi decizia poporenilor: au trecut zeci de rânduri de alegeri, la început cu nenumărate abuzuri şi greşeli, iar acum cu alegători mai maturi şi mai conştienţi, care ştiu ce importanţă are votul. Doar aceştia vor veni la urne, ceilalţi se vor pişa pe el de vot ca şi altădată, dar vor cârti împotriva aleşilor şi vor acuza de prostie electoratul după ce vor vedea rezultatele. Ca întotdeauna.

Cât despre comasare nimeni nu poate susţine că X, Y sau Z îşi modifică opţiunea de vot dacă votează şi preşedinte, şi parlamentari UE. Doar zgomot. Ca la Topârceanu: „Ce să fie! Nu-i nimic: a trecut acceleratul!“

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI