Parada maşinilor agricole scumpe şi mascarada politică

De o săptămână întreagă adormim în sunet de claxoane şi ne trezim în acelaşi vacarm al claxoanelor, iar străzile, şoselele, intersecţiile sunt blocate de mastodonţi rutieri de sute de mii de euro bucata, semn că posesorii lor trăiesc în altă lume, una a celor bogaţi şi indiferenţi la greutăţile poporenilor cu salarii sau pensii amărâte, o lume în care banul şi bunăstarea dau pe dinafară. În mai toată Uniunea Europeană s-a pornit acest iureş al protestelor în forţă, cu lungi coloane de vehicule agricole grele, cu blocaje şi cu gunoi vărsat la Poarta Brandenburg, destabilizând sisteme politice tradiţional-democratice ca Germania, Franţa, Olanda… şi creând dezordine şi nemulţumire publică, şi nu e deloc de mirare de ce au loc astfel de exerciţii de forţă tocmai în UE, pe care Vladimir Putin încearcă să o pună la pământ. De 20 de ani, iar blocajul actual al căilor de comunicaţii îi produce delir.

Inconştienţa bate toate recordurile în România: şi transportatori, şi fermieri văd în UE principalul duşman, dar nu se gândesc o clipă că, fără finanţările agricole generoase ale birocraţilor „bruxelezi“, acum defilau cu tractoare UTB (Uzina de Tractoare Braşov) şi combine C12 şi C14 ale fabricii Semănătoarea, cu camioane DAC (sub care se făcea foc ca să pornească la frig) dintre care nu ştiu să mai fie vreunul în circulaţie.

Să mai observăm că statele cele mai lovite de busculadele transportatorilor sunt Germania, locomotiva economică a Europei şi aliata de bază a poporului ucrainean, apoi Franţa, Olanda, Polonia şi România, fără de care Ucraina ar fi căzut demult sub şenilele tancurilor lui Putin. Adevăratul scop al protestelor a ieşit la iveală zilele trecute, când transportatorii au blocat vama Siret şi nu am nicio îndoială: camionagiii şi tractoriştii nu au nimic a face cu cerealele ucrainene, de aceea blocajul vămii arată clar comanda putinistă de a-l gâtui pe Zelenski. Şi apoi cum altfel să ne explicăm legăturile liderilor transportatori cu membrii marcanţi ai unor partide, unele extremiste şi filoruse, căzuţi în plasa unor conspiraţionişti influenţi şi cu legături dubioase la Kremlin de care se face tapaj şi în mass-media? Nu numai în România.

Se motivează că cerealele ucrainene distrug agricultura românească, ceea ce e o manipulare ticăloasă: nu ucrainenii sunt vinovaţi, ci tocmai colegii transportatorilor, fermierii şi samsarii noştri, care descarcă clandestin grâul ucrainean încercând să-l revândă cu adaos uriaş pe piaţa internă şi externă. Împotriva lor şi a corupţiei din sistem ar trebui să protesteze. Evident că testul de rezistenţă a instituţiilor statului dat de transportatori şi fermieri îi arată lui Putin, partidelor extremiste filoruse şi idioţilor utili calea de destabilizare internă a ţărilor luate în obiectivul războiului hibrid.

Retorica revendicărilor e de-a dreptul scandaloasă: venim să rezolvăm „problemele reale ale societăţii“, luptăm „pentru binele poporului“, pentru dreptate, nu mai vrem hoţi şi hoţie, nu mai vrem să fim „exploataţi de statul hapsân“, dar în fapt sunt în stare să blocheze România pentru avantaje proprii: vor să fie iertaţi de plata TVA, vor motorină degeaba şi fără accize, nu vor să plătească impozit pe salariu, nu vor ITP, nici plata asigurărilor, deşi maşinile lor produc cele mai multe şi mai grave accidente… Aşadar, o nouă clasă de profitori care trebuie dusă în spate de bieţii poporeni împreună cu mulţimea pensionarilor speciali. Nu e prea mult?

Deşi protestele transportatorilor şi ale fermierilor erau previzibile, cu toate că unele formaţiuni politice deja încercau să se poziţioneze ca reprezentanţi, un lucru e cert: după revoluţie, agricultura românească şi transporturile au fost ale foştilor şefi de IAS-uri, CAP-uri, CUASC-uri, precum şi ai fostelor autobaze privatizate pe şest, toţi membri marcanţi ai FSN – PDSR– PSD şi PDAR şi tot acolo sunt şi acum. Nu degeaba au fost alungaţi şi spurcaţi scandalagii AUR-işti şi şoşocari care încercau să li se pună în frunte. Aşa că sunt şanse ca revendicările, unele frizând absurdul, să intre într-o ordonanţă de urgenţă care să întregească modelul românesc (pesedist) de a face politică.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI