Colinde şi tradiţii de iarnă de neuitat la Cupca

Cupca este un sat cu vechi şi frumoase tradiţii ce se transmit din generaţie în generaţie.

Deosebite sunt sărbătorile de iarnă din acest frumos sat bucovinean. Reamintim cititorilor noştri că este printre puţinele sate bucovinene unde de Crăciun se colindă trei zile şi trei nopţi la rând. Desigur, asta în timpurile mai bune. Acum, cu părere de rău, avem parte de alte timpuri…

Nespus de frumoase sunt sărbătorile de iarnă la liceul din Cupca, unde micuţii de la grădiniţă, elevii claselor primare, mijlocii şi superioare, sub îndrumarea educatoarelor, învăţătoarelor, profesorilor şi diriginţilor de clasă, a administraţiei şcolii, ajutaţi de părinţi şi rudele apropiate, pregătesc un concert ale obiceiurilor de iarnă cum mai rar întâlneşti. Frumoasele costume naţionale, vechile obiceiuri ale Pluguşorului, Caprei, Ursului, Cerbului, Căluţilor, colindelor, cântecelor, dansurilor, glumelor, fie vechi sau îmbinate pe ici pe colo cu nuanţe moderne dau sărbătorilor de aici un colorit aparte. O muncă deosebită depun în aceste zile de la finele lui decembrie conducătorii şi diriginţii de clasă, pregătind scenarii, organizând repetiţii etc. Mai ales sunt ocupaţi elevii, diriginţii şi părinţii claselor a XI-a, care sunt principalii moderatori ai carnavalului de revelion. Lor le revine şi misiunea de a decora sala de sărbătoare, a împodobi tradiţionalul brad, a amenaja totul frumos şi cu gust. Acest carnaval din fiecare an, care este un adevărat spectacol ce nu poate fi redat în cuvinte, trebuie pur şi simplu văzut. An de an, se schimbă elevii, profesorii, decorul sălii, dar mereu rămâne acelaşi farmec şi frumuseţe deosebită ale acestor minunate tradiţii de iarnă.

Ele, aceste sărbători de iarnă, cu farmecul lor aparte, le rămân în suflet pentru totdeauna, cu magia lor deosebită, cu urările de bine, pace, sănătate, împliniri, realizări, bucurii, speranţe, vise frumoase, împăcare sufletească, binecuvântare cerească şi un An Nou paşnic, liniştit, de Domnul binecuvântat, fericit.

Fie ca acest an, dar şi toţi cei care vor veni să fie deosebit în toate.

LA MULŢI ANI!!!

ELEONORA SCHIPOR

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI