Scene de viaţă socială bucovineană

XIX. Vatra-Dornei (Cernăuţi), 1892

II.

Fără a mai întinde prea mult vorba, completăm cu relatarea mai exactă a aceluiaşi eveniment, datorată deja cunoscutului de noi Dionisie O. Olinescu, care ne aduce amănunte preţioase:

Balul Junimii în Cernăuţi

– La 8 februarie n. –

Românismul din Bucovina a aflat în Societatea academică română Junimea de la universitatea de aicea un sprijin foarte mare. Balurile ce le aranjează această societate de tineri au ajuns de mult să fie baluri de elită în societatea bucovineană şi un demn reprezentant al naţiei române între atâtea alte naţii străine. Greu i-a fost începutul la înfiinţarea universităţii, pe când Societatea română academică de atuncea, Arboroasa, şi apoi Societatea de astăzi, Junimea, au început petrecerile lor cu „serate”. Dară patriotismul şi naţionalismul învăpăiat şi mare al tinerimii noastre studioase a învins toate obstacolele şi balurile Societăţii academice române Junimea ajuns-au a fi centrul societăţii româneşti din Bucovina. Alte baluri româneşti nu se aranjează în Cernăuţi şi până acuma trebuie să fim mulţămiţi cu unicul bal român, ce ne dă Societatea academică română. Inteligenţa noastră este încă rău împărţită; grosul ei se află la ţară, reprezentat fiind de preoţi. În oraş avem numai puţini amploiaţi români şi profesori şi comercianţi români nici deloc. Centrul societăţii româneşti se află deci la tinerimea română studioasă la universitatea din Cernăuţi, care anul acesta şi-a împlinit misiunea într-un mod foarte lăudabil.

Balul tinerimii a avut loc într-a 8 februarie a.c. Fiind în doliu greu după tatăl meu, protopresbiterul cernăuţean Ioan, n-am putut participa la bal, care în anul acesta a întrecut toate aşteptările noastre. şi tocmai anul acesta avuse carnavalul un farmec deosebit pentru publicul cernăuţean. Balul Junimii şi balul polon erau obiectul exclusiv de petrecere al cernăuţenilor, şi care asemene a fost cercetat de foarte mulţi români. Un redactor al unei gazete germane a dat descrierea balului polon [plin] de extaze. La balul polon era localul iluminat cu lumină electrică şi o cameră laterală a lui era prefăcută într-o pinacotecă de icoane istorice din viaţa polonă, ce nu-i obişnuit la baluri, dară în Cernăuţi a plăcut la mulţi.

Localul balului Junimii a fost de asemine foarte frumos decorat şi cu mult gust. Sala spaţioasă a edificiului Societăţii filarmonice germane a fost decorată într-un mod foarte armonic cu produsele industriei naţionale române din ţară, care decoraţie, introdusă de mai multe aristocrate române din Bucovina, se răspândeşte din ce în ce mai mult şi care a fost mult admirată la expoziţia agronomică din Viena. Lojele sălii erau îmbrăcate cu covoare de felurite colori şi cu şterguri brodate cu palme, iară pe firidele uşilor erau aşezate, între flori, busturile, în mărime naturală, al împăratului şi al împărătesei. Podiumul sălii, pe care era postată muzica militară, era decorat cu regele munţilor bucovineni, cu Rarăul cu capul său alb, peste care se rădică stâncile Pietrele Doamnei. La poalele lui se află o colibă ţărănească, acoperită cu muşchi şi pietre, lângă care se află muzica militară, despărţită fiind de public de un gard de răzlogi. În fundul sălii, în vestibul, era instalată odaia unui ţăran bogat din munţi. Mobile tapisate cu brâne, păreţii acoperiţi cu covoare lungi, dădeau odăii un aspect deosebit. Pe o veche ladă erau aşezate un bucium, o puşcă veche, traiste şi un corn de praf. Uşile vestibulului erau ornate cu perdele din altiţe, iară deasupra lor se aflau, pe poliţe, oale de felurite forme. Pe un părete anina o oglindă, decorată cu ştergare de felurite colori şi cu pene de păun. În odaia asta ţărănească, aranjată feeric, se retrăgea lumea dansantă la repaos.

Sala a fost de tot ticsită de oaspeţi şi nu ştiu, dacă nu o închidea muntele gigantic Rarău, ce urmări ar fi adus inundarea. După calculul oaspeţilor şi celor de faţă, balul Junimii a fost cercetat de 600 de persoane.

Balul se deschise la 9 1/2 ore, cu jocul Hora, de către prezidentul de onoare, dl Alexandru baron de Vasilco, cu doamna contesă Pace, de prezidentul comitetului balului, dl George baron de Stîrcea, cu doamna baroană de Vasilco, şi de prezidentul secţiunii de aranjare, dl Calinescu, cu doamna baroană Stîrcea, căror urmară apoi celelalte părechi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI