Sărbătoarea Bucovinei la Vatra Dornei

> Patriarhul Daniel i-a acordat lui Gheorghe Flutur cea mai importantă distincţie a BOR, Crucea Patriarhală > Sunt emoţionat de recunoştinţa Bisericii Ortodoxe Române, a spus şeful administraţiei judeţului Suceava

 Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur a primit ieri, de Ziua Bucovinei, la sfinţirea Cazinoului din Vatra Dornei, distincţia „Crucea Patriarhală” din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Distincţia a fost oferită ca recunoştinţă faţă de implicarea lui Gheorghe Flutur la realizarea acestui proiect de restaurare a Cazinoului din Vatra Dornei şi pentru întreg sprijinul acordat multiplelor parteneriate cu biserica.

„Sunt emoţionat de recunoştinţa Bisericii Ortodoxe Române, a Patriarhiei şi a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Mulţumesc pentru onoranta distincţie. Ca şef al administraţiei publice judeţene, vreau să o împart cu concetăţenii mei din acest judeţ” a spus Gheorghe Flutur.

Crucea Patriarhală este cea mai înaltă distincţie acordată de Patriarhia Română, fiind conferită de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – la propunerea ierarhilor eparhioţi – clericilor şi mirenilor cu o activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ şi social-filantropic.

Crucea Patriarhală a fost instituită în anul 1925 de Patriarhul Miron Cristea şi reprezintă o răsplată pentru cei care au adus un ajutor substanţial Bisericii Ortodoxe Române sau sunt un exemplu de moralitate creştin-ortodoxă.

În Biserica Ortodoxă Română, conform art. 147, al. 1 din Statutul BOR, „pentru activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ şi social-filantropic, la propunerea chiriarhilor, Patriarhul acordă distincţia «Crucea Patriarhală» pentru clerici şi mireni, cu gramată”.

IPS Calinic l-a aplaudat pe Gheorghe Flutur după ce acesta a promis că se vor găsi soluţii pentru retrocedarea proprietăţilor Bisericii

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur a vorbit, ieri, în cadrul şedinţei solemne a Consiliului Judeţean Suceava, şi despre parteneriatul Biserică – administraţie locală, subliniind că parteneriatul are rezultate palpabile şi a făcut referire şi la nevoia găsirii unei soluţii pentru retrocedarea proprietăţilor Bisericii.

„Dorim să arătăm ţării întregi şi lumii că se poate salva o clădire-monument, capodoperă arhitecturală cum este acest loc, dacă este voinţă, înţelepciune şi unitate. Relaţia dintre Biserică şi stat şi autorităţile publice a funcţionat, iar eu cred că aşa cum a dat rezultate vreau să încurajez să avem cât mai multe astfel de exemple de succes” a spus Gheorghe Flutur.

Şeful administraţiei judeţene a menţionat că doreşte să încurajeze parteneriatul cu Biserica şi a arătat că monumentul redat comunităţii va fi un loc de refugiu pentru hrană spirituală.

„Vorbim aici despre palatul de cură, de vindecare. Noi, românii, avem nevoie de vindecare. Această clădire era făcută pentru cei care vin în staţiune să se vindece, să se liniştească. Eu cred şi trebuie să recunoaştem, că avem nevoie. Dorna îşi deschide porţile pentru o staţiune care liniştea, care vindeca şi sunt convins că va face în continuare acest lucru. Această clădire va fi un loc de refugiu pentru hrană spirituală, pentru concerte, pentru întâlniri” a spus preşedintele CJ Suceava.

El a mulţumit Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, pentru vorbele profunde, sincere şi pragmatice şi, în general, pentru pragmatismul relaţiei pe care o are cu ierarhul.

„Am văzut o rană neînchisă spusă la microfon: retrocedările. Ştim şi trebuie să acceptăm că există această rană. Aşa cum am găsit soluţii la atâtea, va trebui să găsim soluţii şi la asta” a spus Gheorghe Flutur.

După această declaraţie, Gheorghe Flutur a fost aplaudat de IPS Calinic şi PS Damaschin, de preoţii şi călugării care îi însoţeau.

Ulterior, Gheorghe Flutur i-a conferit Patriarhului BOR, PF Daniel, distincţia „Meritul Bucovinei”, aceeaşi distincţie fiind acordată şi IPS Calinic, şi PS Damaschin Dorneanul.

Emil Ursu către IPS Calinic: Nu schimbaţi denumirea Cazinoului în Palatul Dornelor. Bucovina istorică mai are multe palate, dar a avut şi mai are un singur cazinou, cel de la Vatra Dornei!

Directorul Muzeului Naţional al Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a făcut, ieri, la inaugurarea Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, un apel către Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Calinic, să nu modifice denumirea acestei clădiri din Cazinoul Băilor în Palatul Dornelor, „întrucât ar şterge o pagină din istoria Bucovinei”.

Constantin-Emil Ursu a prezentat, spre finalul manifestării, istoria Bucovinei din 1774 până în 1944, de la anexare la al Doilea Război Mondial, cu referiri specifice pentru zona Dornelor, inclusiv privind Cazinoul Băilor.

În final, el a făcut un apel către IPS Calinic spre a nu schimba numele acestei clădiri şi să menţină denumirea „Cazinoul Băilor”.

„Vă rugăm să nu permiteţi să se şteargă o pagină frumoasă din istoria Bucovinei. Lăsaţi în titulatura obiectivului pe care astăzi l-aţi sfinţit sintagma «Cazinoul Băilor». Sufletul bucovinenilor a fost de atâtea ori sfâşiat, clădirile oraşelor noastre dărâmate, memoria noastră ştearsă sau uitată intenţionat. Vă rugăm cu smerenie şi demnitate să nu permiteţi încă o nedreptate pentru istoria Bucovinei. Aici a fost un spaţiu public pentru activităţi socio-culturale; este, de astăzi, datorită grijii dumneavoastră, un centru muzeal: Centrul Muzeal «Cazinoul Băilor». Bucovina istorică mai are astăzi multe palate. A avut şi mai are însă un singur cazinou, cel de la Vatra Dornei” a conchis Emil Ursu.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a anunţat că edificiul care a fost restaurat şi care a fost inaugurat oficial ieri se va numi Palatul Dornelor, cu precizarea că este vorba despre fostul „Cazinou al Băilor” din Vatra Dornei. (N.B.)

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI