Învăţătorul Gheorghe Popa, cetăţean de onoare al comunei Rădăşeni

 În cadrul unei ceremonii emoţionante care a avut loc sâmbătă, 25 noiembrie, la Biserica „Sfinţii Mucenici Mercurie şi Ecaterina” din satul Rădăşeni, înv. Gheorghe Popa a primit titlul „Cetăţean de Onoare al comunei Rădăşeni”. Cea mai înaltă distincţie locală a fost acordată ca o recunoaştere a contribuţiei sale la înfiinţarea şi dezvoltarea a patru mici muzee de etnografie în zona Fălticeni, cuprinzând obiecte pe care le-a salvat din gospodăriile ţărăneşti.

Înainte de a-i înmâna titlul, primarul Neculai Perju a vorbit despre sacrificiile şi eforturile deosebite ale învăţătorului Gheorghe Popa în promovarea cântecelor populare, dansurilor, obiceiurilor şi a tradiţiilor locale, micul spaţiu etnografic fiind un adevărat dar pentru comunitate

„Este o zi deosebită astăzi la Rădăşeni, pentru că este al 412 -lea an în care comunitatea noastră sărbătoreşte hramul bisericuţei noastre din lemn. După o frumoasă Sfântă Liturghie, noi, comunitatea locală, am dorit să încununăm acest eveniment cu acordarea titlului de cetăţean de onoare unei personalităţi care, deşi nu este născută şi crescută în comuna Rădăşeni, dar aşa cum spune părintele Constantin Rotaru, este altoită la Rădăşeni, o considerăm cetăţean de-al nostru. Este vorba de domnul învăţător Gheorghe Popa. S-a născut în 1948 la Mihăieşti, a trăit în comuna vecină, Horodniceni, iar cea mai mare parte a activităţii sale didactice a petrecut-o în municipiul Fălticeni. Munca la catedră a fost împletită cu cea artistică, pentru că prin mâna lui au trecut zeci de generaţii de copii pe care i-a învăţat dansuri populare, folclor, i-a învăţat ce înseamnă lucrul de preţ, etnografie în primul rând, respectul faţă de costumul popular, respectul faţă de obiceiuri, de tradiţii. Acest lucru ne mândreşte pe noi” a spus Neculai Perju. primarul comunei Rădăşeni.

„Un cavaler al frumosului artistic şi estetic, un principe al portului şi folclorului românesc”

Învăţătorul Gheorghe Popa s-a legat sufleteşte de satul Rădăşeni şi de Biserica „Sfinţii Mucenici Mercurie şi Ecaterina”. Ultima colecţie deschisă publicului cu obiectele achiziţionate de înv. Gheorghe Popa a fost inaugurată la etajul noii case de prăznuire de la Biserica „Sfinţii Mucenici Mercurie şi Ecaterina”. Este un spaţiu etnografic prin care s-a adus în atenţia vizitatorilor o mică parte din trecutul cultural şi tradiţional al comunei Rădăşeni fiind expuse obiecte vechi din gospodăria ţărănească, costume populare, unelte, lăzi de zestre.

„Nu este singurul loc pe care l-a amenajat în scop etnografic. Este şi casa de vacanţă pe care o are la Rădăşeni din care a făcut un colţ de rai cu care ne mândrim şi care ne aduce aminte de tradiţiile şi obiceiurile populare din comuna Rădăşeni. Pe lângă aceste două mici muzee etnografice, are expuse obiecte la Clubul Copiilor şi la Şcoala Alexandru Ioan Cuza din Fălticeni, unde a fost învăţătorul multor generaţii de copii. Pentru activitatea domniei sale a devenit cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni, al comunei Horodniceni, iar acum astăzi al comunei Rădăşeni, în urma unei hotărâri a CL Rădăşeni din 20 noiembrie 2023” a menţionat primarul Neculai Perju.

Diploma înmânată de primarul Neculai Perju, „ca recunoaştere a meritelor, sacrificiilor şi dedicării arătate de învăţătorul Gheorghe Popa” a fost însoţită şi de o plachetă de bronz pe care au fost gravate cuvintele preţioase: „un slujitor autentic, un cavaler al frumosului artistic şi estetic, un principe al portului şi folclorului românesc, un senior la purtării şi demnităţii impecabile”.

După momentul înmânării titlului, cei prezenţi i-au cântat distinsului învăţător „La mulţi ani!”.

Pe unde trece, înv. Gheorghe Popa lasă fapte, nu vorbe

Gheorghe Popa, cunoscut pentru devotamentul său faţă de elevi şi pentru modul de ai face să cunoască tradiţiile şi dansurile populare, s-a arătat surprins şi emoţionat de această distincţie.

„Mulţumesc Consiliului Local al comunei Rădăşeni şi domnului primar Neculai Perju care a decis să îmi acorde acest titlu în această zi de hram a Bisericii «Sfinţii Mucenici Mercurie şi Ecaterina». Mulţumesc din suflet şi rădăşenenilor pentru această înaltă distincţie. Este ceva deosebit pentru mine, pentru sufletul meu. Am colaborat foarte bine de-a lungul anilor cu primăria, cu biserica, cu şcoala şi căminul cultural. Dorinţa mea a fost să las pe unde trec fapte, nu vorbe. Şi am lăsat fapte frumoase la Horodniceni, în Fălticeni şi aici, la Rădăşeni. Cu ajutorul lui Dumnezeu, dacă voi mai putea, voi continua, pentru că vorbele sunt vorbe, dispar, dar faptele se văd şi rămân” a spus înv. Gheorghe Popa.

Distinsul învăţător care s-a dedicat peste patru decenii educaţiei şi a influenţat pozitiv viaţa a sute de elevi, formând nu doar minţi luminate, ci şi caractere puternice, a explicat şi de unde i-a venit ideea de a înfiinţa aceste colecţii etnografice.

„Am fost în străinătate, cu elevii, în anul 2003, să susţinem mai multe spectacole. Am căutat să văd un muzeu etnografic – nimic nu aveau. M-au rugat câţiva oameni să mă duc într-o biserică să le cânt o doină din caval. Le-am spus că cel mai bine ar fi ca momentul artistic să se desfăşoare într-un muzeu etnografic şi mi-au spus că nu au… Iar atunci mi-am propus ca atunci când ajung acasă să caut obiecte în casele ţărăneşti, pentru că aşa se va întâmpla şi la noi. Şi deja s-a întâmplat! Stativele, piua şi multe alte obiecte de lemn s-au pus pe foc, obiecte arhaice care reprezintă tradiţiile neamului nostru nu mai sunt. M-am dus prin sate şi am căutat, am adunat şi aşa am reuşit să fac patru spaţii etnografice care prezintă tradiţiile neamului nostru. Unde nu există tradiţii… înseamnă că suntem nişte venetici. Doar tradiţiile ne pot menţine asupra locului!” a spus Gheorghe Popa.

42 de ani, instructor coregraf

Învăţătorul Gheorghe Popa şi-a dedicat peste 40 de ani din viaţă carierei didactice, dar mai ales promovării folclorului moldovenesc, din postura de dansator şi instructor coregraf al mai multor formaţii de dansuri populare din Fălticeni. După ce s-a pensionat, a avut grijă să formeze şi să promoveze tinerele talente şi a continuat să organizeze Festivalului Folcloric National „Şezătoarea copiilor”. Are o carieră de 30 de ani ca dansator şi de 42 de ani ca instructor coregraf (din care 35 de ani de activitate în Fălticeni). A ajuns în Fălticeni în anul 1976, ca învăţător la Şcoala Nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, în paralel instruind zeci de generaţii de copii în cadrul cercurilor de dans popular ale Clubului Pionierilor şi, ulterior, ale Clubul Copiilor.

În perioada 1976 – 1989 a instruit o formaţie de jocuri populare femeieşti, o formaţie de dansuri populare mixte şi o formaţie de cavale, cu care a obţinut numeroase premii la nivel naţional. De activitatea lui Popa Gheorghe se leagă apariţia lunară, timp de peste 10 ani, a revistei „Dumbrava minunată”. Gheorghe Popa a împlinit 75 de ani la începutul lunii octombrie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI