Cu un mănunchi de sărbători, Ziua Bucovinei, la Biblioteca Bucovinei

Emoţionant a fost sărbătorită Ziua Bucovinei la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, luni, 27 noiembrie 2023! Emoţionant, deoarece organizatorii, Biblioteca Bucovinei, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, şi Fundaţia Culturală „Leca Morariu” Suceava, i-au dedicat un mănunchi de sărbători, celei a 105 ani de la reîntoarcerea Bucovinei la Ţara Mamă, alăturându-i-se celor a 170 de ani de la naşterea celui „mai de faimă crainic spiritual al ei” – Ciprian Porumbescu, a 135 de ani de la venirea pe lume a lui Leca Morariu, a 120 de ani de la naşterea Octaviei Lupu-Morariu şi a 20 de ani de neobosită şi rodnică activitate a Fundaţiei Culturale „Leca Morariu” Suceava.

Tot acest mănunchi de sărbători a gravitat în jurul unei cărţi apărute nu demult la Editura Akakia din Bucureşti, sub auspiciile Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera” şi Fundaţiei Culturale „Leca Morariu”, cu numele lui Leca Morariu pe copertă, „Arboroasa slăvindu-l pe Ciprian Porumbescu”, ediţie întocmită de Liviu Papuc, Alis Niculică, Maria Olar. Cartea are la bază documente aflate în grija Fundaţiei Culturale „Leca Morariu” Suceava (cu Maria Olar – preşedintă, Monica Olar Lapied – vicepreşedintă şi Ion Olar – secretar), şi valorifică texte şi fotografii privind comemorările lui Ciprian Porumbescu în anii 1933 şi 1943, precum şi istoria, tumultoasă şi aproape eroică, a Muzeului închinat lui Ciprian Porumbescu. Totodată, cartea evidenţiază rolul Octaviei LupuMorariu în aceste comemorări, de interpretă desăvârşită a muzicii lui Ciprian Porumbescu, „unica Octavia Lupu-Morariu”, cum se spune într-un articol publicat de „Glasul Bucovinei” în 1933.

Personalitate tutelară a anului 2023, Ciprian Porumbescu a fost adus întâi în faţa ochilor noştri de Niculai Barbă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, mai ales ca patriot român, într-un fel în care îl vedea şi Leca Morariu: ca ţinând mult „la cinstea-i de Român şi creştin”. Am citat din cronica unei manifestări de la Universitatea Cernăuţi, din 1933, dedicate „alesului copil al ţării Cosminului”, manifestare la care profesorul Leca Morariu „a vorbit evocator şi duios” despre acest „suflet rar”, cum de altminteri o face nu o dată şi Niculai Barbă, animatorul numărul unu al Anului Ciprian Porumbescu. Al anilor, cu voia Celui de Sus, cum a precizat, gândindu-se la timpul care vine. Apoi, moderatorul sărbătorii, Gheorghe Gabriel Cărăbuş, managerul Bibliotecii Bucovinei, după ce a dat glas părerii de rău a tuturor pentru absenţa la lansarea cărţii a reputatului cercetător, istoric literar Liviu Papuc, le-a invitat pe doamnele care l-au însoţit în realizarea acesteia să ia cuvântul. Au făcut-o amândouă interesant şi atrăgător, Maria Olar impresionând prin bogata activitate a Fundaţiei, prin devotamentul şi inspirata valorificare a moştenirii morărene, iar Alis Niculică prin dăruirea şi competenţa cu care trăieşte pe frontul cărţii puternicul său ataşament faţă de Bucovina natală.

Distinsă în acest an cu Premiul Eminescu „Teiul de Aur” al Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani pentru promovarea patrimoniului cultural românesc, Maria Olar a avut parte şi de reînnoita convingere a universitarului Mihai Iacobescu, istoricul Bucovinei, că este o fiică demnă a Octaviei Lupu-Morariu, şi de gratitudinea prof. dr. Oltea Prelucă pentru sprijinul primit în scrierile sale dedicate lui Ilie E. Torouţiu, şi de elogiul delicat al lui Nicolae Suciu, din Gherla, că reprezintă „un semn de carte”. La rândul său, Maria Olar a mulţumit pentru colaborare lui Liviu Papuc şi Alis Niculică, fără de care se simte ca „fără mâini şi picioare”, cum a spus zâmbind dulce, stârnind aplauze calde într-un public de calitate, de străjeri ai Memoriei.

Să nu trecem însă peste momentul slujbei de pomenire oficiate de preoţii Constantin Ciupu şi Dumitru Irimia pentru Morărenii Leca şi Octavia, Aurel şi Elvira, dar şi pentru Ilie I. Torouţiu, aparţinând de asemenea, prin alianţă, familiei, cu toţii în 2023 cu număr semnificativ de ani de la plecarea la Domnul.

Şi să încheiem cu glasul Octaviei Lupu-Morariu cântând „Resemnarea” lui Ciprian Porumbescu şi cu Leca Morariu interpretând „Balada”. „Balada” despre care aproape că nu mai putem spune că este a lui Ciprian Porumbescu, aşa cum imnul unei ţări nu mai aparţine compozitorului său, ci miilor, milioanelor de vieţi pentru care contează.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI