În 2024

Consiliul Judeţean repartizează de 7,5 ori mai puţini bani faţă de nevoile primăriilor sucevene

> Pentru achitarea datoriilor şi necesarului de cofinanţare a proiectelor, unităţile administrativ-teritoriale cer un total de 997,946 de mii de lei, în timp ce disponibilul executivului judeţean este de numai 130.346 de mii de lei

 Banii alocaţi de la bugetul de stat, din TVA şi impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale nu acoperă necesarul pentru plata şi finanţarea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură ale primăriilor din judeţul Suceava. Aceasta potrivit proiectului de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din TVA şi impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, cât şi a cotei de 6% din impozitul pe venit aferentă proiectului de buget pentru anul 2024, propunere legislativă care va fi analizată în şedinţa ordinară a deliberativului judeţean.

Astfel, pentru anul viitor, din totalul de 130,346 de mii de lei la dispoziţia Consiliului Judeţean, către cele cinci municipii va fi repartizată suma de 26,696 de mii de lei, cea mai mare, 7,936 mii de lei, luând calea municipiului Suceava.

Cele 11 oraşe se vor bucura de o alocare totală de 31,130 de mii de lei, fiecare dintre acestea urmând a primi, în mod egal, câte 2,830 de milioane de lei.

Conform proiectului de hotărâre, în 2024, pentru cele 98 de comune este prevăzută suma de 72,520 de mii de lei, Consiliul Judeţean repartizând câte 740 de mii de lei de fiecare beneficiar.

„Întrucât necesarul de sume pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru că plata arieratelor este mult mai mare decât sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din taxa pe valoarea adăugată TVA repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, suma aferentă cotei de 6% din impozitul pe venit s-a repartizat cu aceeaşi destinaţie. Astfel, pentru anul 2024, Consiliul Judeţean repartizează un total de 130.346 de mii de lei, sumă de 7,5 de ori mai mică decât necesarul de 997,946 de mii de lei” se reliefează în raportul Serviciului Buget al executivului judeţean.

 Potrivit prevederilor Legii nr. 272 a finanţelor publice locale, în baza cererilor venite de la primării, Consiliul Judeţean repartizează către unităţile administrativ-teritoriale o cotă de 6% din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat.

Un comentariu

  1. CRAI NOU ! ajutati comunitatea comunei FORASTI care de treizile nu are apa! Anul acesta nu a fost apa constant cate 2 luni 3 luni, iar nesimtitii de la CJ. Suceava , Prefectul de suceava si Seful ISU a rezuzat sa asigure apa cetatenilor Transmiteti acest mesaj, de 3 zile iar nu este apa !primarul balastiera are alte prioritati traficul agregate lor minerale !

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI