„Violenţa invizibilă”

> Campanie demarată de poliţiştii suceveni pentru prevenirea violenţei domestic

 Poliţiştii din Suceava au lansat campania „Violenţa invizibilă – Recunoaşte. Evită. Descurajează. Ajută!” pentru a marca Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor şi în contextul celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii (25 noiembrie – 10 decembrie).

Suntem informaţi că în primele 10 luni ale anului, autorităţile au emis 227 de ordine provizorii de protecţie şi au implementat 298 de măsuri de protecţie pentru victimele agresiunii în familie. Confruntându-se cu 3.330 de situaţii de violenţă domestică, dintre care 1.136 în mediul urban şi 1.194 în mediul rural, „poliţiştii au reacţionat rapid şi eficient pentru a proteja cetăţenii”.

Scopul campaniei este de a informa şi conştientiza sucevenii cu privire la riscurile violenţei domestice, prezentându-le formele de manifestare definite de Legea 217/2003 şi instrumentele legislative de protecţie a victimelor.

Aflăm că victimele violenţei în familie au la dispoziţie mai multe opţiuni pentru a cere ajutor şi protecţie. Ele pot depune o sesizare la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu, apela ofiţerul de serviciu al secţiei/localei de poliţie, pot suna la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 sau pot face o sesizare verbală direct la agentul de poliţie de patrulare. De asemenea, victima poate sesiza organul de cercetare penală sau procurorul cu o plângere prealabilă penală.

În cazul leziunilor fizice sau traumelor psihice, victimele pot apela unităţile de primiri urgenţe sau serviciile de medicină legală. Pentru consiliere şi suport, inclusiv consiliere psihologică, victimele se pot adresa furnizorilor de servicii sociale, direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului sau organizaţiilor neguvernamentale.

Un important instrument de sprijin este call-center HelpLine 0800 500 333, disponibil 24/7 şi destinat victimelor violenţei în familie.

Ordinul de protecţie provizoriu, emis pe loc de către poliţişti pentru o perioadă de cel mult 5 zile, cuprinde măsuri esenţiale pentru protejarea victimelor şi pedepseşte încălcarea acestora cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. (D.L.)

 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI