Cu toate că la porcul domestic mortalitatea este de 100%

Cazuri de mistreţi supravieţuitori ai pestei porcine africane!

> Deşi la testarea PCR virusul nu a fost depistat, testul Eliza a ieşit pozitiv, prezenţa anticorpilor fiind confirmată pe o contraprobă analizată la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală > „Prin apariţia mistreţilor care dezvoltă imunitate la virusul PPA, această specie are viitor, nefiind ameninţată cu dispariţia” este de părere dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA Suceava

 Sezonul de vânare a mistreţilor fiind în plină desfăşurare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava face apel la gestionarea tuturor fondurilor de vânătoare de pe raza judeţului să preleveze probe de pe animalele împuşcate şi să le trimită la timp, înspre analizare, în Laboratorul instituţiei din reşedinţa de judeţ.

În acest context, directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc semnalează un al doilea caz de mistreţ care „a dezvoltat anticorpi, supravieţuind pestei porcine africane (PPA)”. Acesta a fost înregistrat pe data de 22 noiembrie a.c., în urma unei partide de vânătoare organizate pe Fondul de vânătoare nr. 66 Baia. Cu acest prilej, au fost împuşcaţi trei mistreţi, testele PCR şi Eliza pe probe prelevate de la doi dintre ei având rezultatele negative atât pentru prezenţa virusului pestei porcine africane, cât şi a anticorpilor dezvoltaţi la trecerea animalelor prin boală. La cel de-al treilea mistreţ, testul PCR a ieşit negativ, ceea ce infirma, de asemenea, infectarea cu virusul PPA. În schimb, surprinzător, pozitiv a fost rezultatul testului Eliza, ceea ce a dus la concluzia că, având anticorpi, respectivul porc sălbatic s-ar fi îmbolnăvit, dar ar fi supravieţuit. În aceste condiţii, relevant s-a dovedit un al treilea test, cel al imuno-peroxidazei, făcut la Bucureşti. „Avem un caz de mistreţ negativ la PCR, la care nu s-a depistat virusul pestei porcine africane. În schimb, rezultatul testului Eliza a ieşit pozitiv la anticorpi, moment în care, pentru confirmare, o contraprobă a fost trimisă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Astfel, prin testul imuno-peroxidazei s-a detectat din nou prezenţa anticorpilor virusului PPA. Aceasta indică în mod cert că în judeţ avem al doilea caz de mistreţ care a trecut prin boală şi căreia i-a supravieţuit. Este vorba despre cel din 20 iulie 2023 de pe raza Fondului de vânătoare nr. 60 Dolhasca. Este un lucru bun, întrucât, prin apariţia mistreţilor care dezvoltă imunitate la virusul pestei porcine africane această specie are viitor, nefiind ameninţată cu dispariţia” a declarat şeful DSVSA Suceava. Drept urmare, dacă la porcul domestic infectat cu virusul PPA mortalitatea este de 100%, „se pare că mistreţul poate dezvolta imunitate, ceea ce este de natură să ducă la repopularea fondului cinegetic cu această specie”.

La porcul sălbatic, cel mai recent caz de PPA a fost înregistrat pe 8 iunie 2023, la un exemplar care a fost găsit mort pe raza Fondului de vânătoare Câmpulung Moldovenesc. În judeţul Suceava există, totuşi, mai multe focare de pestă porcină africană la mistreţ, însă, potrivit legii, acestea nu pot fi închise decât după la 2 ani de la declararea lor şi luarea măsurilor de rigoare.

„Până în prezent rezultatele sunt îmbucurătoare, deoarece de 5 luni de zile nu am mai depistat mistreţi bolnavi şi nici cadavre ale acestor animale” a subliniat şeful DSVSA. În ceea ce priveşte porcul domestic, ultimul focar de PPA a fost lichidat pe 4 octombrie 2022, în comuna Preuteşti.

„Chiar dacă este o perioadă bună din punct de vedere epidemiologic, în prejma Sărbătorilor de iarnă îi rugăm pe gospodari să nu manifeste neglijenţă şi să sacrifice porcii potrivit legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Faptul că depistăm, totuşi, cazuri pozitive la mistreţ, înseamnă că virusul continuă să fie prezent” a mai spus dr. Mihai Sorin Voloşeniuc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI