Politicieni şi darurile lor otrăvite

De o bună bucată de vreme, dacă ne luăm după declaraţiile diriguitorilor, ar trebui să simţim cum ne creşte bunăstarea, cum traiul nostru capătă o perspectivă tot mai luminoasă şi optimistă, iar întrebarea e cum se face că până azi politicienii n-au descoperit cât de uşor poate să năvălească bogăţia peste români: cică de la anul salariile cresc, dar cresc, nu glumă, pensiile urcă şi ele de la 1 ianuarie cu 13,8% urmând ca din 1 septembrie să mai crească încă o dată cu 40%, poate chiar mai bine, gaze avem din belşug, curent aşijderea, iar dl prim-ministru Ciolacu ne-a demonstrat el însuşi cum putem umple coşul de cumpărături cu numai 100 de lei (noi). Elevii şi studenţii vor primi şi ei burse chiar şi cu medii de 1 şi ceva, spitalele vor avea tot ce le trebuie, zice ministrul Sănătăţii, iar autostrăzile sunt gata-gata de gonit cu tirurile şi bolizii… Ce mai, a dat norocul peste români!

Astfel de veşti minunate au rămas totuşi fără aplauze din partea publicului şi ar fi bine să vedem de ce. Fiind obişnuiţi noi cu sărăcia şi lipsurile, nici că ne vine a crede cum poate da aşa chilipir peste viaţa fiecăruia. Că acum a venit perioada cadourilor, a darurilor politice, chiar dacă Moş Crăciun nu şi-a pregătit nici măcar sacul, mantia roşie şi căciula cu moţ, iar crăciuniţele nici măcar n-au început să se gătească. Doar renii şi sania zburătoare aşteaptă cuminţi pe toloacă zăpada care o să vină îndată.

Oare de ce le-au luat-o înainte politicienii? Se apropie perioada alegerilor de la anul şi fiecare vrea să fure startul, ca de obicei, cu promisiuni şi gogoşi care de care mai trase de păr, iar onoraţii alegători se bucură asemeni copiilor când politicienii le promit exact ceea ce vor ei să audă. Onoraţi alegători care de 33 ani halesc minciuni şi se lasă iar şi iar ademeniţi de aceleaşi gogoşi, însă mai dulci şi pufoase, gogoşi care nu i-au săturat niciodată, existând numai în imaginaţia lor naivă, dar nici că se lecuiesc.

Numai că după criza generată de stat la fereală acasă în timpul pandemiei de COVID-19 ca şi înrăutăţirea climatului de afaceri după invazia Ucrainei de către imperiul putinist şi mai ales după încercarea palestinienilor de a-i alunga pe evrei din ara Sfântă, guvernele tuturor ţărilor democratice se văd cu bugetele strâmtorate: inflaţia scade cu mare greutate, iar cetăţenii trebuie ajutaţi, armatele Ucrainei şi ale Israelului trebuie ajutate şi ele, iar banii pentru creşterea bunăstării s-au dus pe cheltuieli de înarmare şi de război. Este tocmai ceea ce Guvernul Ciolacu evită să ne spună deschis de frică să nu se sperie lumea şi să nu-i mai voteze pe guvernanţi.

Iar la Palatul Victoria, ca de fiecare dată când se năpustesc necazurile, a început cearta: pesediştii susţin sus şi tare că sunt bani pentru salarii şi pensii mărite, că odată şi odată trebuie să facem saltul spre bunăstarea Occidentului, iar liberalii, adepţi ai austerităţii, insistă că nu sunt bani, că economia încă nu face faţă măririlor, că inflaţia ar putea creşte la anul şi statul va trebui să mărească taxele şi impozitele. S-a acceptat totuşi soluţia înăspririi regimului de colectare a TVA şi a celorlalte taxe, ceea ce va implica obligarea clienţilor politici mereu restanţieri să-şi achite datoriile la stat. Idee de care partidele se tem, pe care toate fostele guvernări au mai încercat-o de numeroase ori şi n-a dat rezultatele aşteptate. Iar dacă nu vor da nici acum, Româna va cădea din nou în plasa FMI.

Fireşte, şi PSD, şi PNL ar vrea rezultate bune la alegeri pentru a putea continua guvernarea în coaliţie şi pentru a nu cere ajutorul UDMR. Dar certurile şi necazurile cu măririle de pensii şi salarii dau apă la moară AUR-iştilor lui George Simion şi şoşocarilor, mai ales că sondajele de opinii le umflă cifrele spre a a avantaja PSD în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale.

Cert este că în lipsa garanţiilor pentru creşterea veniturilor statului, a încasărilor la bugetul public, promisiunile prim-ministrului, ale Guvernului Ciolacu rămân daruri otrăvite, daruri existente din păcate numai în mintea lor. Ca să zică ulterior că au vrut să ne mărească şi salariile, şi pensiile, dar nu s-a putut.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI