Biobibliografia de la urmă…

De fiecare dată când primesc o nouă carte, mă bucur mult. Indiferent când, de la cine, în ce împrejurări. De multe ori sunt rugată să-i fac o prezentare, alteori o fac aşa, pur şi simplu, din propria mea dorinţă, fiindcă mi-a plăcut şi îşi va ocupa locul potrivit în biblioteca mea proprie.

Cartea de faţă, care mi-a fost transmisă zilele trecute, am luat-o atent şi cu oarece teamă. Când am luat-o în mâini am avut două sentimente care m-au încercat, unul de bucurie, iar altul de tristeţe. Bucuria a fost, ca şi de fiecare dată, deosebită. A apărut o nouă carte! Iar tristeţea ce m-a cuprins a fost din cauză, că binecunoscutul ei autor, savantul bucovinean Ilie Popescu, n-a mai apucat să se bucure de ea. Ştiu că aştepta să o vadă. Să se bucure de ea, ca de fiecare dată când îi apărea o carte. Apariţia unei cărţi este în primul rând o bucurie pentru autor. Este rodul muncii, stăruinţei, efortului depus. Cartea a văzut lumina tiparului la mijlocul ultimei luni de toamnă. Iar pe la mijlocul lui Brumărel, pe neaşteptate, autorul ei a plecat. A plecat pe un alt tărâm. Cel al neîntoarcerii. Acum se va fi bucurând de acolo, unde a plecat, de apariţia ei.

Au ţinut-o în mâinile lor cei de la editură, pe urmă rudele, care i-au fost alături în ultimii ani de viaţă. Iar eu mă număr printre primii cititori, care s-au învrednicit de a o avea în bibliotecile lor.

I-am prezentat în ziare, reviste, almanahuri majoritatea cărţilor ce au apărut din anii 2000 încoace. Pe unele dintre ele, le-am prezentat şi pe paginile unor ziare ucrainene. Dar cele mai multe au fost şi sunt desigur prezentate pe paginile ziarelor noastre româneşti.

Deci, cea de-a XXXIII-a carte a regretatului savant (spun cu tristeţe şi regret) Ilie Popescu, se numeşte „Bibibliografie”. A mai avut încă trei cărţi de genul acesta, cea recent apărută fiind deja a IV-a ediţie, revăzută şi adăugită. De pe copertă ne priveşte cu încredere autorul, iar de pe a doua pagină se uită mândru la noi, având alături expuse şi majoritatea cărţilor sale, de care se mândrea mult. După o scurtă trecere în revistă, aşa cum se obişnuieşte la apariţia unei noi cărţi, făcută în limbile română şi ucraineană, purcedem la cele expuse pe paginile ei. Vom găsi pentru început „Cuvânt despre autor”. O amplă prezentare a vieţii, destinului, activităţii ştiinţifice şi muncii obşteşti, făcută cu profesionalism, dar şi stimă şi respect de ziaristul şi publicistul Vasile Carlaşciuc, care i-a fost şi student la timpul său.

După prefaţă ne vom opri mai amănunţit asupra celor 7 capitole, având unele dintre ele şi subcapitole, ce prezintă interes pentru cititori.

De la bun început, voi menţiona – dar cititorii pot vedea acest lucru şi răsfoind volumul de faţă – că toate capitolele şi subcapitolele sunt selective; or, cele scrise şi trăite de dl profesor Ilie Popescu sunt cu mult mai multe.

Primul şi cel mai voluminos capitol este intitulat „Lista publicaţiilor”. Iar cele 11 subcapitole sunt expuse după cum urmează: 1. Cărţi, monografii, broşure şi manuale; 2. Dicţionare, vocabulare regionale; 3. Frazeologisme populare (dialectale); 4. Studii şi articole; 5. Teze ale referatelor şi comunicărilor; 6. Recenzii la monografii, dicţionare şi atlase lingvistice; 7. Informaţii; 8. Despre Golgota nord-bucovinenilor; A. În volume şi ziare; B. Recenzii la cărţi pe tema respectivă; C. Luările de cuvânt la parastase, reflectate în presă de subsemnatul şi alţi autori; 9. De la examenele de admitere; 10. Alte publicaţii; 11. Publicaţii despre autor.

Precizez că autorul volumului a selectat cărţile, articolele, referinţele începând cu anii ’90 ai secolului trecut, deşi a mai avut publicate şi altele până atunci, inclusiv cărţi. Chiar şi studii şi articole sunt date doar 120, deşi ştim exact că au fost cu mult mai multe.

Cel de al doilea capitol este deja mai „modest” numit „Lista referatelor şi comunicărilor ţinute la congrese, conferinţe, simpozioane, seminare şi colocvii. Sunt date selectiv denumirile referatelor şi comunicărilor ţinute la conferinţele sau simpozioanele de la Cernăuţi, Chişinău, Rădăuţi, Piteşti…

Al treilea capitol, „Interviuri”, cuprinde doar câteva dintre cele acordate la diferite posturi de radio şi televiziune, dar şi pentru ziare din regiunea Cernăuţi şi România. Sunt interviuri semnate de studente, dar şi de redactori sau colaboratori ai diferitor organe mass-media.

Cel de al patrulea capitol, „Extrase din aprecierile critice la cărţile (monografiile), broșuri şi dicţionare”, conţine aprecieri la adresa domniei sale. Căci munca depusă la pregătirea, sistematizarea, redactarea şi publicarea cărţilor sale merită toată stima şi respectul nostru.

Capitolul „Felicitări” cuprinde felicitările dedicate cu prilejul zilei de naştere, anului nou, precum şi pentru munca pedagogică, ştiinţifică şi obştească. Tot aici găsim câteva dintre mesajele primite pentru alte persoane sau din partea Societăţii regionale „Golgota”.

Capitolul „Diplome de excelenţă” cuprinde: 1. Primite din partea instituţiilor de învăţământ, organelor de stat, organizaţiilor obşteşti şi individuale. 2. Înmânarea diplomelor din partea Societăţii regionale „Golgota”.

Cel de al şaptelea, ultimul capitol, se numeşte „Scrisori primite din diferite ţări”, cuprinzând şi „File de album”.

Cartea are circa 200 de pagini. Are fotografia autorului pe prima copertă, iar cea a Universităţii cernăuţene pe ultima. A apărut la editura Druk Art din Cernăuţi.

Ajungând la finele cărţii de faţă aş vrea să le mulţumesc ziarelor, revistelor care de-a lungul anilor au găzduit articolele, recenziile, mărturisirile, regretatului profesor Ilie Popescu: Concordia, Zorile Bucovinei, Arcaşul, Plai Românesc, Libertatea Cuvântului, Gazeta de Herţa, Monitorul bucovinean, Meleag natal, Almanahul ara Fagilor, revista Familia. Păcat că multe dintre ele nu mai apar tipărite. De asemenea şi posturilor de radio, televiziune care au pregătit interviuri, emisiuni despre soarta lui deloc uşoară, dar şi despre succesele, reuşitele, publicaţiile sale. Iar în ultimul timp, reţelelor de socializare, publicaţiilor ce apar online, care au scris despre savantul nostru bucovinean.

… Ar fi trebuit să-i mulţumesc şi să-i doresc succese pe viitor neobositului meu consătean Ilie Popescu. Regret enorm că nu o mai pot face… Îi mulţumesc post-mortem pentru munca depusă. Pentru cărţile şi lucrările ştiinţifice publicate, pentru munca obştească depusă, pentru zbuciumul său de o viaţă. O viaţă de om trăită cu demnitate, modestie, omenie, cinste şi patriotism. Regret amar şi cu durere în suflet că nu va mai publica nimic deja pe acest pământ. Vom scrie noi, cei care am rămas aici despre domnia sa. Despre vrednicul fiu al satului Pătrăuţii de Jos, cetăţeanul de onoare al acestei vetre străbune, bucovineanul, profesorul, doctor în Filologie, preşedintele Societăţii regionale „Golgota”, neuitatul nostru Ilie Popescu.

Amintire veşnică domnule profesor!

ELEONORA SCHIPOR,

vicepreşedinta Societăţii regionale „Golgota”

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI