One man show

Adică „spectacol cu un singur personaj“, iar acest personaj este politicianul Marcel Ciolacu, prim-ministru al României şi lider necontestat al celui mai mare partid românesc, PSD. În plus, un astfel de spectacol ne-a mai (de)colorat existenţa 11 ani în epoca Ion Iliescu (& Adrian Năstase) 1989-2004: nici soarele nu răsărea fără Ion Iliescu, nicio fabrică nu putea funcţiona fără vizita tovarăşului şi mai ales fără indicaţiile sale preţioase, nimic nu se mişca fără semnalul tovarăşului, nici FSN-CPUN-Parlament, nici Guvern, nici autorităţi locale, fiindcă aidoma lui Nicolae Ceauşescu, liderul suprem trebuie să facă totul, să fie „-n toate. În cele ce sunt / Şi-n cele ce mâine vor râde la soare“, vorba unuia dintre mulţii poeţi de curte!

Iată că Antenele lui Voiculescu şi celelalte televiziuni de casă cu activiştii de partid şi mercenarii pesediştilor au reuşit să reediteze perioada iliescă şi să degajeze spaţiul public de „intruşi“, a se citi concurenţi, spre a impune personajul unic, Marcel Ciolacu, cel ce încă se mai fandoseşte când este întrebat de candidatura la prezidenţiale, varianta favorită fiind turul al II-lea cu George Simion, liderul AUR, extremistul, scandalagiul… spre a copia scenariul alegerilor din 2000 când până şi biata Doina Cornea, fie iertată, a votat cu „comunistul“ Ion Iliescu spre a bara calea altui extremist, Corneliu-Vadim Tudor.

Aşa că până la alegerile de peste un an vom asista la manipulări fără obraz în care Mircea Geoană domină exerciţiile de imagine şi sondajele de opinie, ca la un moment dat să fie retras sau să se retragă din vreun motiv oarecare, cedându-i dlui Ciolacu inclusiv măreţele realizări ale poziţiei a II-a în NATO, iar AUR şi George Simion + Şoşoacă vor ieşi de fiecare dată în sondaje mai tari ca liberalii. Se încearcă astfel crearea şi menţinerea acestui trend până la alegeri, deşi până atunci se pot întâmpla multe, inclusiv apariţia unui candidat-surpriză din societatea civilă ori din rândul al doilea al politicienilor, cum s-a întâmplat în cazul lui Klaus Iohannis.

Până atunci nu e cazul să ne stresăm inutil: singura voce a guvernului şi a tuturor ministerelor, a tuturor agenţiilor guvernamentale, a PSD, ba chiar şi a sindicatelor, toate, dar absolut toate aflate de la începutul lor la masa PSD, va fi a lui Marcel Ciolacu. El le ştie pe toate, nimeni nu trebuie să-i iasă din cuvânt, nici să-l contrazică şi nici să facă doi paşi fără televiziuni după el… Zi şi noapte. În ţară şi pe afară.

Pe Marcel Ciolacu îl încurcă deocamdată PNL şi Nicolae Ciucă şi nu ştie cum să scape singur pe culoar. Ar sparge coaliţia de guvernământ ca să rămână PSD singur la Palatul Victoria, dar nu e deloc sigur că preşedintele Iohannis îi va încredinţa din nou alcătuirea guvernului. Aşa că a apelat la o strategie perversă: într-o primă fază, a pus căţeii să se repeadă la penelişti pe motiv că nu vor să mărească pensiile, salariile, ceea ce e o ticăloşie, dar una care a dat de fiecare dată rezultate în ponegrirea şi apoi alungarea aliaţilor. Şi liberalii, şi noi toţi dorim creşterea nivelului de trai, a bunăstării, dar nu e de unde scoate banii necesari. Economia a crescut, dar încă nu suficient ca să acopere toate nevoile, iar creşterea pensiilor pe bază de împrumuturi externe înseamnă aşezarea poverii pe umărul tuturor cetăţenilor din pricina accentuării inflaţiei. Nu aşa au rezolvat pesediştii de fiecare dată creşterile de pensii şi salarii ca să aibă cu ce se lăuda apoi 4 ani?

Partea proastă e că de fiecare dată strategiile one man show, în afară de Ion Iliescu, nu au mai adus PSD-ului succesul mult aşteptat la alegerile prezidenţiale, deşi maşina lor electorală este cea mai performantă în spaţiul nostru politic. Dă rezultate la alegerile locale, de fiecare dată social-democraţii câştigând cele mai multe posturi de consilieri locali şi primari, însă, cum se apropie de alegerile şefilor de Consilii judeţene şi de postul de preşedinte, strategia lor a dat mereu rateuri, iar regula nu va putea fi anulată nici acum, dacă strategii PSD nu schimbă placa, eventual şi omul. Nu e exclus ca acesta să fie motivul îndoielilor, al lipsei de curaj şi motivaţie a prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI