Grigore Ilisei 80 – Aniversare la Fălticeni 

Primăria Municipiului Fălticeni, în colaborare cu Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” şi Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, a organizat marţi, 14 noiembrie, evenimentul cultural „Grigore Ilisei 80”. A fost o zi dedicată

celebrării prozatorului şi publicistului Grigore Ilisei, care va împlini venerabila vârstă de 80 de ani pe data de 20 noiembrie. Evenimentul a cuprins două întâlniri deosebite, în prezenţa sărbătoritului, ocazie cu care au fost lansate două volume recent scoase de sub tipar la editura „Junimea” din Iaşi, „Din cufărul taifasurilor şi al divanurilor” şi „Pe tărâmurile desfătătoare ale artelor frumoase”, la care se adaugă volumul „Hrisoave de la prieteni” publicat de editura „Doxologia”, sub îngrijirea episcopului Timotei Prahoveanu.

La momentul festiv, literar şi omagial care a avut loc în prima parte a zilei la Colegiul „Nicu Gane”, instituţie de învăţământ pe care Grigore Ilisei a absolvit-o în 1961, au vorbit despre viaţa, personalitatea şi opera lui „Grig” prof. dr. Codrin Benţa, directorul colegiului, prof. dr. Mihaela Grădinariu, critic literar, profesorii Mioara Gafencu şi Nicolae Sturzu.

Recunoştinţă pentru oamenii locului

 După-amiază, la Biblioteca Municipală din Fălticeni, loc pe care Grigore Ilisei l-a înzestrat în vara anului trecut cu o impresionantă donaţie, transformând una dintre săli într-un minimuzeu al literaturii, a avut loc „un taifas” cu prietenii culturii, iubitorii de artă şi cei care au dorit să îi fie aproape sărbătoritului zilei de 20 noiembrie. Grigore Ilisei şi-a exprimat public recunoştinţa pentru întâlnirile numeroase pe care le are cu oamenii locului, o parte dintre acestea regăsindu-se între coperţile volumelor publicate până acum, a mulţumit celor care au vorbit atât de frumos şi de generos despre el în cartea „Hrisoave de la prieteni” şi celor care au do-rit să-i fie alături la evenimentul festiv.

„Este un moment de bucurie să mă întâlnesc în primul rând cu fălticenenii. Dumnezeu ne-a hărăzit să fiu foarte aproape de atingerea unui prag, cel al vârstei de 80 de ani. Se spune că este vârsta patriarhilor. Ziua de 20 noiembrie, de Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, este ziua în care m-am născut. Părinţii mei ar fi vrut să mă numesc Dragoş, un nume legendar care venea din îndepărtate vremuri şi despre care a scris atât de minunat istoricul Ştefan Gorovei care mă onorează cu prezenţa aici. Pentru că mama m-a născut foarte greu, s-a rugat la Dumnezeu şi a spus că îmi va da numele sfântului din calendar, Grigorie Decapolitul, ale cărui moaşte se găsesc la Mănăstirea Bistriţa Vâlcei. Când s-a dus la Primăria Mălini, bunica a spus că în-seamnă prea puţin Grigore şi Dragoş şi a spus să fie şi Gheorghe, numele bunicului meu matern. Şi atunci am fost cadorisit cu trei nume care mi-au creat foarte multe complicaţii birocratice de-a lungul timpului” a spus Grigore Ilisei.

Pe lângă lansarea celor trei volume, evenimentul din după-amiaza zilei de 14 noiembrie poate fi considerat un omagiu, pentru întreaga activitate, adus scriitorului la împlinirea venerabilei vârste de 80 de ani.

Primarul Gheorghe Cătălin Coman, prof. univ. dr. Ştefan S. Gorovei – istoric, medievist, genealogist, Vasile Tofan – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Constantin Hrehor – poet, eseist, grafician, teolog, prof. dr. Mihaela Grădinariu – critic literar, scriitoare, monahia Elena Simionovici de la Mănăstirea Voroneţ – scriitoare, jurnalista şi scriitoarea Doina Cernica, prof. Constantin Bulboacă au fost dintre vorbitorii care au trecut în revistă multe repere emoţionante ale vieţii sărbătoritului şi ale activităţii sale literare sau în fruntea unor instituţii culturale.

„Suntem din nou la un eveniment foarte valoros din punct de vedere cultural: lansarea a trei cărţi, un moment aniversar deosebit – de 80 de ani de viaţă şi să vorbim despre multe proiecte pentru viitor. Scriitorul Grigore Ilisei, cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni, printre multe alte distincţii pe care le-a primit, ne-a bucurat cu o donaţie foarte importantă pe care o adăposteşte Biblioteca Municipală. Avem un proiect important, realizarea statuii lui Nicolae Labiş; din cauza procedurilor birocratice nu am putut avansa cu rapiditatea pe care ne-am dorit-o, dar sunt convins că anul viitor vom avea din nou un moment cultural foarte important, dezvelirea acestei statui, la realizarea căreia maestrul Grigore Ilisei are un rol determinant. Vă felicit şi vă mulţumim în numele comunităţii fălticenene pentru tot ceea ce aţi făcut pentru noi şi nu numai” a spus primarul Cătălin Coman.

Decenii de taifasuri, divanuri, convorbiri, discuţii în şapte volume

 Înainte de a da cuvântul istoricului Ştefan-Sorin Gorovei, Grigore Ilisei a povestit cum au scos împreună prima „cărticică” despre Fălticeni, o micromonografie apărută la editura Sport Turism, la care Ştefan S. Gorovei a redactat partea istorică. Din păcate, „aşa cum erau vremurile de atunci”, toate bisericile şi mănăstirile despre care a scris prof. univ. Ştefan Sorin Gorovei, de la Biserica Albă la Mănăstirea Probota şi Mănăstirea Slatina, erau „monumente”. „Această carte ar merita o nouă ediţie, care să fie în spiritul a ceea ce am scris acolo” a fost propunerea lui Grigore Ilisei.

Prof. univ. dr. Ştefan-Sorin Gorovei a vorbit despre cărţile lui Grigore Ilisei, despre amintirile, unele foarte vechi, recuperate de la părinţi, despre transmisiunile în direct ale meciurilor de fotbal făcute în direct de Grigore Ilisei la radio.

„Am stat şi am tăifăsuit cu mine însumi ce se poate spune şi despre ce se poate spune. Am căzut de acord, tot cu mine însumi, că volumul de «taifasuri» este cel în jurul căruia m-aş putea învârti. Taifasuri? Nu reportaje? Taifasuri? Nu interviuri?… Şi aşa au început gândurile mele să se desfăşoare.

Şapte volume de interviuri, de discuţii, pe care Grigore Ilisei le-a publicat ocolind foarte discret şi foarte delicat cei doi termeni care definesc dialogul literar. Sunt taifasuri, sunt divanuri, sunt convorbiri, sunt discuţiile pe care Grigore Ilisei le-a avut de-a lungul câtorva decenii cu intelectuali de toate meseriile: mânuitori ai cuvântului, mânuitori ai penelului, mânuitori ai dălţilor şi de altă natură.

Răscolind volumele de taifasuri, mi-am dat seama că nu odată întrebările pe care le-a pus unor interlocutori au continuat prin întrebări puse altor interlocutori, iar răspunsurile acelora au fost duse mai departe de alţii. Atunci în ce cheie trebuie să citim aceste interviuri?” s-a întrebat profesorul Ştefan-Sorin Gorovei.

Profesorul universitar Ştefan-Sorin Gorovei a vorbit şi despre „sanctuarele memoriei”, concluzionând că „ceea ce a făcut Grigore Ilisie în aceste şapte volume de taifasuri constituie un sanctuar al memoriei. Cei cu care au vorbit Grigore Ilisei au lăsat mărturia trăirii lor ca să se ştie. Sunt acestea sanctuare? Pentru mine, sunt! Aşa cum şi oraşul Fălticeni este un sanctuar, chiar dacă se autodevorează pentru că este Zeul Cronos” a notat prof. Ştefan-Sorin Gorovei

Mărturii pe care nu le vom găsi într-un dicţionar al personalităţilor

Printre cei care au dorit să-i fie alături lui Grigore Ilisei s-a numărat şi bunul său prieten Constantin Hrehor.

„Cunosc limbajul scriitorului Grigore Ilisei şi poate de aceea ne-am intersectat foarte bine. Şi eu, în scrisul meu, folosesc terminologia de la cronicari încoace şi fiind şi el fiu de preot, «tăvălindu-mă» şi eu prin tămâie bună vreme, ne-am făcut buni prieteni.

Citind cărţile de taifasuri, vedem mărturii pe care nu le vom găsi într-un dicţionar cu personalităţi pentru că, din păcate, eu zic că fiecare om ar trebui să lase după el o monografie, o biografie.

Dacă citeşti taifasurile, dacă citeşti portretele de artă plastică, muzicieni, nu te întâlneşti cu scriitura seacă, stearpă, a unor dicţionare. Intri pur şi simplu în vibraţii ontologice, le vizualizezi, le vezi comportamentul, le simţi respiraţia. Aici este darul cel mare a lui Grigore Ilisei. El nu fabrică pagini de literatură, de memorialistică, el extrage ca dintr-o prisacă esenţe umane, care îşi găsesc locul şi rezistă pentru că sunt sub cupola memoriei. La o vârstă frumoasă, patriarhală, Grigore Ilisie poate fi prezentat şi poate să se bucure de această ipostază, este un fus orar în jurul căruia se învârte timpul lui şi al celorlalţi” este de părere scriitorul Constantin Hrehor.

Grigore Ilisei – „un uragan cultural”

Pe scriitoarea Mihaela Grădinariu, Grigore Ilisei a anumit-o „unul dintre hermeneuţii” cărţilor sale, pentru că a scris despre ele, a prefaţat câteva, a contribuit la reeditarea unor volume de proză scurtă. Mihaela Grădinariu s-a alăturat părintelui Timotei pentru a realiza volumul „Hrisoave de la prieteni”, iar unii dintre semnatari s-au aflat în sală.

Înainte de realiza „tabloul” lui Grigore Ilisei la 80 de ani, prof. Mihaela Grădinariu s-a oprit asupra „basmului care se ţesea” la Zilele Colegiului „Nicu Gane”, când director era distinsul profesor şi pictor Gabrel Baban, zile la care scriitorul Grigore Ilisei participa cu mare plăcere şi venea însoţit de numeroase personalităţi ale acelor vremuri. Acele întâlniri „au amprentat pe mai departe” liceenii de atunci. Mihaela Grădinariu s-a adresat „prietenilor cuvântului şi frumosului” şi a vorbit despre „Zilele Ilisei” care au debutat la Fălticeni şi vor continua la Iaşi, la sfârşitul săptămânii.

„Grigore Ilisei a însemnat pentru mine, întâi, un nume auzit în casa unchiului meu, Mihai Apostol, directorul Întreprinderii Chimice Fălticeni, fost coleg la «Nicu Gane» cu Grigore Ilisei. Mai apoi numelui i s-a asociat vocea extraordinară, cu un timbru vocal inconfundabil, care izvora din acele radiouri mari, uriaşe, cu lămpi.

Mai târziu, în periplul meu prin oraşul studenţiei mele şi al celorlalte studii, Iaşi, am dat iarăşi piept cu «uraganul» numit Grigore Ilisei. Un uragan cultural, care o bună bucată de vreme se confundă cu istoria culturală a Iaşilor, bântuind prin diverse instituţii de cultură pe care le-a aşezat pe un drum foarte bun” a spus Mihaela Grădinariu.

Dăruitor de cărţi şi artă

Decenii după decenii, din adolescenţă şi până la maturitatea octogenarului, filologul Grigore Ilisei a dăruit! Despre darurile oferite de cunoscutul jurnalist şi scriitor, Mihaela Grădinariu a spus: „Dacă m-a luminat o trăsătură a personalităţii domniei sale este cea de dăruitor. Omul acesta a ştiut din totdeauna să dăruiască şi să se dăruiască celorlalţi şi fără să aştepte nimic în loc. A dăruit şi dăruieşte mereu gesturi, mâini întinse, porţi deschise, fiind foarte mulţi oameni care datorează lui Grigore Ilisei trepte ale formării profesionale şi trepte ale devenirii personale. Dăruitor, aşa cum ştiţi, de cărţi, pe care le găsiţi alături, unde există un alt semn al dăruitorului, această splendidă încăpere în care duhul scrisului pluteşte pe deasupra biroului de scris, pe deasupra documentelor, pe deasupra manuscriselor, pe deasupra cărţilor, peste 3.000 de volume şi mai vin cel puţin 1.000 anul viitor. Nu multe biblioteci din ţară se pot mândri cu aşa ceva. Este şi un dăruitor de frumos, dăruitor al unei splendide colecţii de artă expusă în Palatul Domniţelor, edificiu de secol XVIII, recent renovat de la Mănăstirea Frumoasa”.

„Hrisoave de la prieteni. Grigore Ilisei 80”

 Aceasta este o carte în dar pentru omul care ştie să dăruiască, un volum omagial, îngrijit de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul şi la apariţia căruia prof. Mihaela Grădinariu are o contribuţie semnificativă. „Dacă cele două volume au fost cărţi de autor, cel de-al treilea, «Hrisoave de la prieteni. Grigore Ilisei 80», reprezintă darul din suflet pe care o parte dintre noi, am considerat că este de datoria noastră, de putinţa noastră să îl înmânăm acestui om. Iniţiatorul acestui proiect a fost PS Timotei Aioanei. La acest proiect am aderat cu amândouă mâinile, am încercat din răsputeri ca sărbătoritul să nu afle, dar a fost povestea cu fotografiile şi era necesar de a fi luate de la sursă şi nu de la terţe persoane. Acest volum a apărut la editura Doxologia din Iaşi şi adună gânduri, amintiri, urări, adună fărâme şi boabe din sufletul celor care au scris. Toate aceste fărâme împletesc portretul unui om de lumină. Dacă o să vă uitaţi la cuprinsul acestui volum veţi vedea semnături de seamă începând cu oamenii bisericii, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Macarie Drăgoi, episcopul român al Europei de Nord, PS Damaschin Dorneanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor Damaschin Dorneanul, stavrofora Elena Simionovici. De asemenea, din acest volum nu lipsesc oamenii aceştia dragi şi prietenii din Fălticeni şi din împrejurimi, la care s-au adăugat nume sonore din Suceava, Iaşi, Bucureşti ori din alte colţuri. Volumul este completat de un tulburător album fotografic. M-am bucurat că fotografiile din acest volum nu le repetă pe cele din volumele anterioare. S-a vrut scoaterea la lumină a altor imagini.

Grigore Ilisei se dăruieşte pe sine, continuând lupta cea bună, lupta la care cu toţii suntem chemaţi. Grigore Ilisei a ştiut în totdeauna să îşi pună în bună rânduială şi în bun rost rănile interioare, care nu au fost puţine de-a lungul unei existenţe zbuciumate. Toate aceste răni au devenit un parcurs exemplar al devenirii sale, o devenire finţială, luminoasă, cu o imagine pe care aş vrea să o simţim rotunda, scriitor, publicist, om de radio şi televiziune, călător, căutător şi păstrător al valorilor autentice, un model, un ctitor de instituţii culturale, un critic şi colecţionar de artă, un prieten şi stâlp de familie, dar mai presus de toate, un om care ne dăruieşte lumină. La mulţi ani Grigore Ilisei!” a fost urarea scriitoarei Mihaela Grădinariu.

Scriitorul, publicistul, omul de radio şi televiziune Grigore Ilisei a fost omagiat şi de copii, prin spectacolul oferit de Ansamblul Folcloric „Balada”, condus de prof. interpret Maria Tanasă, în acompaniamentul la flaut al prof. Puiu Creţu, dar şi de prieteni şi rude care i-au adresat cuvinte frumoase şi i-au oferit flori.

La final, scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni, i-a oferit lui Grigore Ilisei o diplomă aniversară pentru tot ceea ce a făcut pentru cultura română, cel mai recent număr din revista „Bucovina literară” şi două din cele mai recente cărţi ale sale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI