Discuţiile „tranşante” dintre Biden şi Xi au dus la acorduri privind armata şi fentanilul

Preşedintele american Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping au convenit să deschidă o linie telefonică prezidenţială, să reia comunicaţiile militare şi să lucreze pentru a reduce producţia de fentanil, arătând un progres tangibil în primele lor discuţii faţă în faţă din ultimul an, scrie Reuters.

Biden şi Xi s-au întâlnit timp de aproximativ patru ore la periferia oraşului San Francisco pentru a discuta probleme care au tensionat relaţiile dintre SUA şi China. Divergenţele fierbinţi rămân, în special, în ceea ce priveşte Taiwanul.

Într-un progres semnificativ, cele două guverne intenţionează să reia contactele militare pe care China le-a întrerupt după ce preşedintele de atunci al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august 2022.

„Ne-am întors la o comunicare directă, deschisă, clară şi directă pe bază directă”, a declarat Biden.

În plus, Biden a spus că el şi Xi au convenit să comunice la nivel înalt. „El şi cu mine am convenit că fiecare dintre noi poate răspunde direct la telefon şi vom fi ascultaţi imediat”.

Biden şi Xi au participat la discuţii cu scopul de a aplana o perioadă dificilă a relaţiilor, care a luat o întorsătură negativă după ce un balon de supraveghere presupus chinezesc a tranzitat Statele Unite şi a fost doborât de un avion de vânătoare american în februarie.

Casa Albă a declarat că Biden a abordat domenii în care Washingtonul are preocupări, inclusiv cetăţenii americani deţinuţi, drepturile omului în Xinjiang, Tibet şi Hong Kong şi activităţile agresive ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

„Doar discutăm, suntem sinceri unul cu celălalt pentru a nu exista neînţelegeri”, a spus Biden.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI