Campanie de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor

> „Vaccinarea este obligatorie (…), de o parte şi de alta a râului Siret existând o populaţie mare de vulpi (…), în Botoşani înregistrându-se un caz de boală la bursuc, în Republica Moldova îmbolnăviri fiind semnalate şi la şacali” subliniază dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA > În ceea ce priveşte persoanele fizice, nerespectarea dispoziţiilor legale privind vaccinarea obligatorie a carnasierelor domestice şi microciparea câinilor se sancţionează cu amendă de la 400 de lei la 800 de lei

 Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a demarat campania de vaccinare antirabică a carnasierelor, respectiv a câinilor şi pisicilor din gospodării. Anunţul este făcut de directorul executiv dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, care precizează că, premergător vaccinării, se face şi identificarea prin microcipare a animalelor, concomitent cu atribuirea carnetului de sănătate a acestora, document conţinând numele proprietarului, seria microcipului şi data administrării vaccinului.

„Îi rugăm pe toţi deţinătorii să colaboreze cu medicii veterinari de circumscripţie din comune, oraşe sau municipii, carnetul de sănătate fiind ca un buletin al animalului sau ca un paşaport, în cazul celor care pleacă peste graniţă. Identificarea ajută inclusiv la depistarea originii câinilor fără stăpân, la citirea microcipului existând probabilitatea foarte mare de a se stabili provenienţa animalului şi autorului abandonului” arată dr. Voloşeniuc, menţionând că aplicarea microcipului se face contra unei sume „care nu este foarte mare”, în timp ce vaccinarea anuală a carnasierelor este gratuită.

Pe de altă parte, primăriile pot suporta din bugetul local contravaloarea microcipurilor, „proprietarii de animale achitând doar manopera”.

Câinii nou-născuţi se identifică în primele 90 de zile de la fătare, „dar, în orice caz, înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit şi scoaterea în spaţii publice a acestora”. „Vaccinarea este obligatorie, mai ales pe fondul cazurilor de turbare având ca sursă Ucraina, la frontiera cu judeţele Satu Mare, Suceava, Botoşani şi Iaşi. Avem o problemă de o parte şi de alta a râului Siret, unde există o populaţie mare de vulpi, în Botoşani înregistrându-se un caz de boală la bursuc, iar în Republica Moldova îmbolnăviri fiind semnalate şi la şacali. Sunt specii invazive, care se înmulţesc foarte mult, de aceea pericolul există” evidenţiază şeful DSVSA Suceava.

În ceea ce priveşte persoanele fizice, nerespectarea dispoziţiilor legale privind vaccinarea obligatorie a carnasierelor domestice şi microciparea câinilor se sancţionează cu amendă de la 400 de lei la 800 de lei.

„Proprietarii care îşi vaccinează animalele se protejează şi ei înşişi, ştiut fiind faptul că turbarea este o boală mortală, neexistând tratament” a subliniat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, adăugând că, în paralel, are loc şi vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor, care reprezintă un vector important al virusului turbării.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI