La Bucureşti, primarul Ion Lungu a solicitat

Sprijin pentru funcţionarea sistemului de termoficare în iarna 2023-2024

> Din bugetul statului, prin Ministerul Dezvoltării, ar urma să fie decontată jumătate din factura pentru combustibilul consumat în centrala pe biomasă a Bioenergy > Suceava are depus un proiect de 55,86 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului de termoficare de pe Calea Unirii, un al doilea vizând cartierele George Enescu şi Obcini

 Pe data de 13 septembrie a fost publicat, spre dezbatere publică, Ghidul solicitantului aferent proiectului de reabilitare şi modernizare a reţelelor inteligente de termoficare, a anunţat Ion Lungu, primarul Sucevei.

La finele săptămânii trecute, edilul-şef sucevean a participat, în Bucureşti, la o întâlnire de lucru cu Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Daniela Pescaru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, şi cu Vali Baciu, director pe probleme de termoficare la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

În februarie 2023, Primăria Suceava a depus, la Ministerul Energiei, proiectul „Reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava”, acesta urmând a fi finanţat prin Programul-cheie 5 „Cogenerare de înaltă eficienţă şi modernizarea reţelelor de termoficare”. Valoarea totală a proiectului este 55,86 de milioane de euro, durata de realizare fiind de 29 luni, respectiv 5 luni pentru proiectare şi 24 de luni execuţie. Proiectul prevede reabilitarea sistemului de transport şi distribuire a energiei termice aferent Căii Unirii din cartierul Burdujeni. În primul rând este vorba despre 19,45 km de reţele termice primare, conductele uzate fiind înlocuite cu altele noi preizolate. În nouă puncte termice vor fi modernizate echipamentele şi instalaţiile, precum şi clădirile în care acestea funcţionează. Nu în cele din urmă, vor supuse reabilitării 51,79 km de reţele termice secundare, aferente punctelor termice, prin înlocuirea conductelor din circuitele de încălzire şi a celor de apă caldă de consum.

De subliniat este că, totodată, municipalitatea suceveană are pregătit un al doilea proiect pentru reabilitarea punctelor termice şi reţelelor de transport distribuţie din zona centrală şi din cartierele George Enescu şi Obcini.

La întrunirea din Capitală, printre temele abordate, prioritate a avut cea legată de modalităţile de susţinere a funcţionării sistemului de termoficare în iarna 2023-2024.

„Primarii prezenţi la întâlnire au solicitat să se aprobe schema de sprijin de anul trecut, respectiv decontarea de la bugetul statului, prin Ministerul Dezvoltării, a unui procentaj de 50% din factura la combustibilul folosit în centrala termică” a declarat şeful municipalităţii sucevene.

Ministrul Sebastian Burduja a prezentat Strategia de derulare a proiectelor cu finanţare europeană prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ţinând de Ministerul Energiei. Pe lângă reabilitarea şi modernizarea sistemului de termoficare, municipalitatea suceveană are la acest minister şi proiectul parcului fotovoltaic, „pentru care s-a încheiat perioada de consultare a ghidului solicitantului”.

„Sperăm să depunem cât mai repede aceste proiecte importante la Ministerul Energiei, pentru finanţare din fonduri europene” a declarat şeful executivului sucevean.

Primarul Ion Lungu a mai avut discuţii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene –Direcţia de implementare a proiectelor PNRR, componentele locale C5 şi C10, cu referire la renovare, eficienţă energetică a clădirilor şi mobilitate urbană, precum şi la achiziţionarea de autobuze electrice.

„Am convingerea că o parte din problemele ridicate îşi vor găsi rezolvarea în perioada următoare” a explicat Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI