Diaspora este invitată din nou să convingă operatori aerieni să deschidă linii de zbor din Suceava spre destinaţii europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis o scrisoare deschisă diasporei sucevene, care este invitată să devină partener al autorităţilor judeţene pentru convingerea operatorilor aerieni să deschidă sau să redeschidă rute de zbor din Suceava spre destinaţii importante şi de interes din Europa, aşa cum s-a întâmplat în anul 2016.

Gheorghe Flutur subliniază că a formulat acest apel după ce a primit numeroase solicitări ale unor suceveni aflaţi la muncă în străinătate care consideră că, prin demersuri comune şi prin prezentarea avantajelor economice, operatorii aerieni vor putea lua decizia de a opera mai multe rute de pe aeroportul sucevean.

Vă prezentăm integral mesajul transmis de preşedintele Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur. (N.B.)

Dragi suceveni din diaspora,

Chiar dacă decizia companiei Wizz Air de a închide baza aeriană de la Suceava şi de a renunţa la unele destinaţii externe de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” ne întristează profund, suntem hotărâţi să continuăm eforturile de a identifica alternative.

Am luat deja legătura cu alte companii şi am programat întâlniri pentru a găsi soluţii de păstrare a destinaţiilor existente şi de a deschide noi rute de la Suceava. Obligaţia administraţiei judeţene este de a dezvolta infrastructura şi acţionăm în acest sens. În următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean Suceava vom aproba un proiect pentru construirea celui de-al treilea terminal. De asemenea, am început procedura de extindere a platformei pentru gararea avioanelor, cu 5 locuri de parcare pentru aeronave de mare capacitate. O altă investiţie de dezvoltare a Aeroportului Suceava, din fonduri europene, în valoare de 13 milioane de euro, se referă la mărirea gradului de securitate, prin realizarea unui gard inteligent, a unui drum perimetral asfaltat şi a unei clădiri de securitate, dotată cu echipament de ultimă generaţie. Avem garanţia ROMATSA, unitate aflată în subordinea Ministerului Transportului, că, până la sfârşitul anului, va dota aeroportul cu echipamente care să permită aterizarea aeronavelor pe timp de ceaţă, cu vizibilitate de până la 100 de metri, respectiv de la categoria a II-a, cât este în prezent (la fel ca aeroporturile Iaşi şi Bacău), la categoria a III-a.

Totuşi, suntem conştienţi că eforturile administraţiei judeţene nu sunt suficiente, că această industrie a transportului aerian funcţionează după mecanisme dictate, în primul rând, de regulile pieţei, respectiv a cererii şi a ofertei. Din acest motiv, mă adresez şi dumneavoastră, sucevenilor din Diaspora, să veniţi alături de noi în acest demers, să vă organizaţi şi să vă adresaţi principalelor companii din domeniu cu scrisori, fundamentate cu cifre exacte privind numărul persoanelor interesate de anumite destinaţii, pentru ca aceste companii să aibă dovada existenţei unor solicitări certe. Aţi mai făcut asta, cu succes, în anul 2016, când acţiunea realizată de grupul sucevenilor din Londra, a contribuit, cu siguranţă, la decizia operatorului aerian de a opera pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava. Ştim cu toţii care a fost evoluţia zborurilor şi a numărului de pasageri din 2016 şi până în 2023, respectiv de la 3 curse externe şi 40.000 de pasageri, la 18 destinaţii externe şi 800.000 de pasageri.

Urmare a informaţiilor apărute în presă în ultimele zile, legate de decizia companiei Wizz Air, am primit mesaje de la mulţi suceveni din Diaspora, care doresc să se organizeze şi să acţioneze în această direcţie, motiv pentru care vă trimit această scrisoare deschisă, cu acest îndemn de implicare, de a face echipă în acest demers comun. Îmi exprim încrederea că, împreună cu dumneavoastră şi cu toţi ceilalţi colaboratori interni şi externi ai judeţului Suceava, vom convinge operatorii aerieni să deschidă/redeschidă linii de zbor din Suceava spre destinaţii europene importante şi de interes pentru noi toţi.

Un comentariu

  1. Diaspora invita CJ si Flutur la privatizeze aeroportul Suceava, poate ajunge la cineva care stie sa-l faca profitabil prin obiectul de activitate si nu prin terminals de carton, conectarea toaletelor la canalizare de 5 milioane si garduri perimetrale.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI