Ursula Von der Leyen cere crearea unui „grup global” de experţi pentru a evalua riscurile IA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a cerut ieri crearea unui „grup global” de experţi pentru a evalua riscurile inteligenţei artificiale pentru umanitate, după modelul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC).

„Sute de dezvoltatori de IA, cadre universitare şi experţi de prim rang ne-au alertat recent” cu privire la riscul de dispariţie a umanităţii, a declarat preşedinta executivului comunitar într-un discurs despre starea UE, susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Reducerea acestui risc „ar trebui să fie o prioritate globală, împreună cu alte riscuri care ameninţă societatea în ansamblu, cum ar fi pandemiile şi războiul nuclear”, a spus ea.

 Inteligenţa artificială „evoluează într-un ritm chiar mai rapid decât cel preconizat de dezvoltatorii săi. Aşa că mai avem puţin timp pentru a ghida această tehnologie în mod responsabil”, a spus Von der Leyden, solicitând un „nou cadru global pentru IA, bazat pe trei piloni: garanţii, guvernanţă şi direcţie de inovare”. „Ar trebui să lucrăm împreună cu partenerii noştri pentru a avea cu toţii aceeaşi înţelegere a impactului IA în societăţile noastre”, a spus ea, menţionând „contribuţia nepreţuită la climă a IPCC, grupul global care le furnizează factorilor de decizie politică cele mai recente date ştiinţifice”. „Cred că avem nevoie de un organism similar pentru IA, în ceea ce priveşte riscurile şi beneficiile sale pentru umanitate. Acest organism ar reuni oameni de ştiinţă, companii tehnologice şi experţi independenţi. Acest lucru ne va permite să dezvoltăm acţiuni rapide şi coordonate la nivel global”, a spus Von der Leyen.

Diseminarea pe reţelele sociale a unor imagini false, dar care arată extrem de reale, create din aplicaţii precum Midjourney, a alertat asupra pericolelor sistemelor de inteligenţă artificială pentru democraţie, precizează AFP. Potenţialul acestor tehnologii, care pot, de asemenea, să scrie eseuri, să compună muzică sau să faciliteze diagnostice medicale, fascinează la fel de mult pe cât îngrijorează.

UE speră să încheie, până la sfârşitul anului, primul regulament din lume care să reglementeze aceste inovaţii. Cu toate acestea, el nu va intra în vigoare până în 2026.

Legislaţia viitoare ar trebui să interzică în special aplicaţiile de supraveghere în masă a cetăţenilor şi să impună standarde unei întregi liste de servicii considerate a fi expuse riscului. În prezent, ea face obiectul negocierilor dintre cele 27 de state membre ale UE şi Parlamentul European. „Legislaţia noastră privind IA este deja un model pentru întreaga lume. Acum trebuie să adoptăm regulile cât mai mult posibil şi să trecem la punerea lor în aplicare”, a cerut Von der Leyen.

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI