Peste 170 de ordine provizorii de protecţie au fost emise de poliţiştii suceveni în primele 8 luni ale anului

Violul domestic şi violenţa în familie au fost probleme grave în judeţul Suceava în primele 8 luni ale acestui an, conform datelor furnizate de IPJ Suceava.

Din 1.296 de fapte de violenţă în familie înregistrate în această perioadă, aproape 700 au fost sesizate în mediul rural. Printre cele mai frecvente infracţiuni se numără loviri sau alte forme de violenţă (864 de cazuri) şi ameninţări (134 de cazuri); 944 dintre incidente au avut loc în cadrul domiciliilor.

Aflăm că pentru a proteja victimele de violenţa domestică, poliţiştii au emis 177 de ordine provizorii de protecţie în aceeaşi perioadă, număr aproape dublu faţă de anul precedent. Notabil este faptul că, în 123 de cazuri, autorităţile au impus evacuarea temporară a agresorilor din locuinţe.

Ordinele provizorii de protecţie sunt emise imediat de poliţişti şi au o durată de cel mult 5 zile. Acestea conţin mai multe măsuri de protecţie, printre care se numără evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent de proprietatea acesteia, reintegrarea victimei sau a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună, restricţionarea distanţei faţă de victimă sau faţă de locurile relevante (locuinţa, locul de muncă, unitatea de învăţământ) şi interzicerea contactului cu victima, inclusiv telefonic sau prin corespondenţă. De asemenea, agresorii sunt obligaţi să predea autorităţilor armele deţinute.

 Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie o infracţiune, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

În cazul în care agresorii evacuaţi temporar nu au o altă locuinţă, sunt îndrumaţi către centre rezidenţiale pentru persoanele fără adăpost sau la adăposturile de noapte gestionate de autorităţile locale. În cazul în care agresorul solicită cazarea într-un astfel de centru, este asistat de o echipă mobilă a serviciului public de asistenţă socială.

Este important de menţionat că obligaţiile şi interdicţiile impuse agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii intră în vigoare imediat, fără nicio somaţie sau amânare.

În cazul în care procurorii decid că este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse de poliţie, acestea vor fi aplicate pe termenul de 5 zile stabilit iniţial şi vor putea fi contestate în instanţă în termen de 48 de ore de la comunicare.

Autorităţile încurajează victimele să solicite ordinul de protecţie pentru a-şi proteja integritatea şi a stopa ciclul de abuz. Există numeroase resurse şi organizaţii care pot oferi ajutor şi suport victimelor violenţei în familie, inclusiv adăposturi, consiliere psihologică şi servicii juridice. Numărul de urgenţă 112 şi call center-ul 0800 500 333 sunt disponibile pentru a oferi asistenţă în situaţii de criză şi pentru a furniza informaţii necesare, ni s-a precizat. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI