Vesel ești de neînvins

Să fii „oaia neagră” nu este neapărat lucrul cel mai rău. Să fii doar oaie nu e bine, mai ales pentru cei din jur! Sau doar berbec! „Oaia neagră” este diferită şi poate fi astfel atât prin acţiuni pozitive, cât şi prin acţiuni negative. „Oile negre” deschid noi drumuri şi sunt, în bună parte, la originea progresului. În acelaşi timp oile negre generează invidie, bârfă şi o coalizare a turmei majoritare contra lor. Din zorii istoriei, asupra celor numiţi astfel s-a aruncat cu pietre, au fost ostracizaţi, ajungându-se până la arderea pe rug pentru erezie. Dar, din fericire, ele, oile de acest fel tot apar, se manifestă, pun la îndoială regulile scrise şi nescrise, emit idei noi şi stranii la prima vedere…

„Oile negre” sau nonconformiştii se manifestă în primul rând în domenii de avangardă, în ştiinţă, tehnică, cultură, educaţie şi sănătate. Sunt cei care au curajul de a aborda drumuri noi, pe care le urmează „după chemarea inimii, dar luând şi creierul cu ei”, după cum spunea superb un gânditor. Cu cât îmbătrânesc şi mă blochez în conservatorism, cu atât mai mult admir „oile negre” şi regret că nu am fost atât de „negru” pe cât ar fi trebuit să fiu când am avut ocazia. Oaie, adică berbec am fost cu asupra de măsură. Dar nu pot da ceasul înapoi cu 30-40 de ani!

Într-o lume a progresului accelerat, existenţa „oilor negre” este o necesitate şi o binecuvântare pentru naţiunile care le au. Sunt absolut necesari aceşti „nebuni fără leac” care acţionează fără reţinere în domeniile de vârf, chiar dacă în imensa majoritate a cazurilor ideile lor nu sunt practice sau corecte. Dar când se întâmplă ca o iniţiativă aparent ridicolă să devină o descoperire, invenţie sau doar o inovaţie într-un proces tehnologic, activitatea celor neconformişti iese în evidenţă. Iar avantajul este al tuturor! Asta explică şi goana după creiere pe plan mondial, care s-a dovedit mai profitabilă decât cea după aur! Nu mă refer la goana după formaţiunea AUR a domnului George Simion!! Şi spre ea gonesc unii. Asta fac… ştiu ce fac?!?

Societăţile care au avut înţelepciunea de a favoriza dezvoltarea cercetării în toate domeniile domină lumea ştiinţei şi au un avantaj clar în viitor pe plan internaţional. Şi acum planeta are un mare motor (China) şi imense computere de bord (SUA, Japonia, UE) care generează semnalele care fac să producem mai bine, mai repede şi mai ieftin. România are un potenţial uman peste medie în domeniile de vârf, dar îl neglijează sau chiar îl determină să îşi caute viitorul în altă parte! Alungăm „oile negre” şi promovăm oile comune de un alb murdar cu berbeci patrioţi în frunte! Şi câini dependenţi politic sau ademeniţi „papa bun”!

Viitorul aparţine categoric ţărilor care atrag, promovează şi valorifică „oile negre” de peste tot în centre de excelenţă, în start-up-uri sau proiecte guvernamentale generos finanţate. Ceilalţi vor fi executanţi până când roboţii îi vor înlocui. Pe urmă? Citiţi previziunile lui Yuval Harari!

Acest articol nu este deloc vesel… Nu am vrut să miştocăresc un subiect atât de delicat. Un domeniu în care am putea fi foarte în faţă este neglijat de decidenţi cel puţin inepţi în abordare. Ar fi putut fi un articol în care jumătate din timp m-aş fi referit la turma conducătoare cu berbecii şi măgarii ei! Nu am vrut!!

DAN STRUTINSCHI

PS: Prima grijă a popoarelor imbecile este să îşi decimeze valorile, spunea perfect cineva! Valoroşii noştri conducători au scăpat! Vor scăpa pentru eternitate!!

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI