Toamna ne-a adunat la şcoală

Un nou 1 septembrie a poposit pe meleagurile bucovinene, aducând căldura verii, dar şi răcoarea dimineţilor de toamnă. Ce-i drept, suntem îngrijoraţi de situaţia creată în legătură cu acest război ce bântuie în ţara noastră.

Odată cu sosirea toamnei calendaristice a început un nou an şcolar în toate şcolile din Ucraina. Începutul lui septembrie este deosebit pentru elevi, profesori, părinţi, dar şi pentru toţi acei a căror viaţă este legată de şcoală.

E frumoasă zi 1 septembrie. Copiii revin odihniţi, aşteaptă să se întâlnească unii cu alţii, vin cu buchete de flori, cu bucurie, iar principalul – cu speranţă că vor avea totuşi posibilitate să înveţe, să fie pace, să aibă parte de copilărie.

A început un nou an şcolar la liceul din Cupca, binecuvântat de preotul bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Cupca, Vasile Cuciurean. El a fost ajutat de dascălul Vasile Duşceac. Directoarea liceului, doamna Maria Lazurca, a rostit un cuvânt de felicitare, apoi a înmânat o serie de diplome celor mai buni elevi care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură în anul trecut de învăţământ, dar şi pentru participare activă la diferite măsuri extraşcolare.

Adevărata surpriză a sărbătorii de 1 septembrie este întotdeauna apariţia unei noi clase. Însoţiţi de părinţi, având emoţii, buchete de flori, au păşit pragul şcolii micuţii clasei întâi. Sub conducerea învăţătoarei Rodica Ţugui ei au recitat primele poezii şi au cântat primele cântece în postura de elevi. Elevii clasei V-a le-au înmânat baloane albastru-galbene, pe care le-au dat drumul în zbor spre cerul senin. Absolvenţii clasei a XI-a, le-au înmânat abecedarele, i-au condus de mânuţe în clasa lor. Aceşti micuţi vor studia după un nou program. Clasa lor este o adevărată împărăţie de basm, dotată cu multe lucruri frumoase. Să le ajute bunul Dumnezeu în toate!

Prima lecţie din acest an de învăţământ a debutat cu succes. Iar tematica acestor lecţii în perioada respectivă este legată de situaţia creată, de dorinţa de pace, libertate, linişte, viitor. În majoritatea claselor la această lecţie au asistat şi părinţii. Înainte vor fi zeci şi sute de lecţii, mai uşoare, mai grele, recreaţii, lucrări, teste, retrăiri, griji, bucurii… Aşa e viaţa de elev. Părinţi şi dascăli le vom fi alături.

Sperăm că vom avea parte de un an bun. Ne vom bucura de susţinere şi încredere din partea părinţilor, dar şi a celor demnitari de care depinde soarta şcolii. Într-un ceas bun!

ELEONORA SCHIPOR,

profesoară superioară la liceul din Cupca

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI