Vesel ești de neînvins

Domnul Andrei Marga, un intelectual de înaltă ţinută, pe care îl admir necondiţionat, a propus în spaţiul public conceptul „Prostocraţie”! Îmi place în mod deosebit termenul şi îl voi folosi în continuare ca un substantiv comun şi fără a-l pune în ghilimele. Dacă aristocraţia s-a detaşat negativ prin autoritarism şi confiscarea totală a puterii („Statul sunt eu”, spunea Ludovic al XIV-a), oligarhia a jefuit societatea şi a adunat averi imense (1% din populaţie deţine 50% din averea naţională în multe state, chiar democratice), prostocraţia sufocă scumpa noastră patrie sub toate aspectele. Norocul nostru, dacă poate fi numit aşa, este că prostocraţia conducătoare este şi leneşă! Vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă ar fi harnici, ar activa 8-10 ore zilnic 6 zile pe săptămână? Câte rafale de tâmpenii ar lansa şi ar pune în practică!… Îndrăznesc a spune că nu am ajuns încă în prăpastie graţie delăsării celor ajunşi la vârf, datorită voturilor noastre, să ne conducă.

Proporţia proştilor în total populaţiei a fost şi este o temă în permanenţă dezbătută şi care generează poziţii şi opinii total opuse. Sunt cei care ne lămuresc că cei limitaţi sunt „proşti dar mulţi” şi, în opoziţie, cei care ne comunică că proştii nu sunt mulţi, dar se manifestă zgomotos, nu au nicio reticenţă de a exprima tâmpenii în avalanşă şi sunt convinşi că deţin adevărul absolut. Adevărul, în opinia mea, este undeva la mijloc, respectiv proştii sunt suficient de mulţi ca să acopere spaţiul public permanent, să răvăşească poporul cu imbecilităţi proaspete şi să ne pună pe gânduri legat de modul de a repara daunele produse de activitatea lor. Suntem dependenţi foarte mult de proşti şi de realizările lor.

Un lucru este de remarcat în atitudinea idioţilor. Se aliază, după proverbul „Cine se aseamănă se adună”. Alianţa lor este o forţă pe care, din păcate, o subestimăm, iar consecinţele, vizibile în societate, le suportăm. Şi ne mai şi mirăm de această realitate. Mă şi întreb care sunt proştii! Cei care s-au organizat şi aliat într-o camarilă a limitaţilor şi au pus mâna pe butoanele puterii sau cei care educaţi, profesionişti şi în permanent conflict între ei, nu au făcut nimic pentru stoparea marşului prostiei spre vârful societăţii. Greu de dat un răspuns! Şi inutil dacă stăm cu „limba-n gură” şi ne rezumăm a-i miştocări pe proşti. Lor nu le pasă! Şi-au realizat visul! Şi râd de noi!!

Un segment care se detaşează foarte vizibil din masa proştilor este cel al deţinătorilor de diplome sau al „celor cu şcoală”, cum se spune în popor. Apariţia acelor universităţi private care se ocupă exclusiv de vândut diplome a făcut ca masa idioţilor cu atestate academice să crească exponenţial. Cei mai proşti dintre proşti şi-au achiziţionat cât mai multe diplome, crezând că astfel prestigiul lor social va creşte. Nu a crescut, dar existenţa acestor hârtii le-a deschis calea către funcţii publice. Şi de aici a început şi se dezvoltă în continuare dezastrul în administrarea şi reprezentarea ţării. În această zonă proporţia proştilor este mult peste media naţională!

Prezenţa proştilor „blindaţi cu diplome” în funcţii la stat nu poate fi contestată. Mai mult, poziţia lor nu poate fi atacată, chiar sunt de neatins. După anul 2000, numărul şi forţa politică a proştilor au crescut constant şi în ritm nebun! Practic proştii au confiscat poziţiile de decizie în zona legislativă (parlament), executivă (centrală şi locală) şi judecătorească (vezi condamnările la CEDO pentru România fiind cele mai multe din UE). Ce se poate face pentru a limita „contribuţia” proştilor în guvernarea României? Nu ştiu, pentru că nu văd cine s-ar opune prostiei prezente cu şanse de succes! Au câştigat proştii până acuma! După?

DAN STRUTINSCHI

PS: Aristotel: „Rădăcinile educaţiei sunt amare, dar fructele dulci”. Diabetic de dulci dacă educaţia este făcută la Spiru Haret, Petre Andrei, Hyperion etc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI