Foarte rar demnitarii ne surprind prin idei originale. Şi atunci ne întrebăm cum de le-a trecut prin cap o idee. Mai ales dacă nu era cuprinsă în „poezia de la partid” şi nici pe lista de sfaturi a consilierilor. A făcut senzaţie ideea şi afirmaţia lui Băse că şcoala românească scoate „tâmpiţi”! Aici cred că am găsit explicaţia. A ajuns la această concluzie când a verificat cum şi-a făcut Eba temele! Aşa face un tată responsabil când este treaz!!
Lipsa ideilor la cei care conduc poate fi motivată de mediocritate, lene în gândire sau frica de a deranja şefii cei mari prin iniţiative care pun în umbră pe aceştia din urmă. De regulă sunt cumulate mai multe cauze. Ideile şi punerea lor în practică sunt motorul dezvoltării economice, sociale, culturale, etc. Ideile nepuse în practică formează teorii (mai bune sau mai slabe) ce îşi aşteaptă valorificarea practică ulterior. Teoriile care nu au nicio şansă să fie folosite vreo dată sunt fundamentul evoluţiei „conspiraţiilor” atât de iubite de excentricii societăţii noastre. Mai ales dacă se referă la „oculta mondială” care blochează minunatele idei naţionale care ar trebui să cucerească lumea.
Dacă ideile noi în tehnologie, cercetare fundamentală, cultură şi artă, în general sunt analizate şi puse în practică de specialişti, avem şi zone în care cei nechemaţi se pronunţă foarte vocal (politică, administraţie, diplomaţie) cu efecte diverse mergând de la a genera hohote de râs până la erori dezastruoase. Se pune întrebarea dacă este preferabilă lipsa de idei la cei care decid sau rafalele „idei creţe” a căror punere în practică ne afectează? În popor se spune că un prost (administrator evident) aruncă o piatră în apă şi 10 deştepţi…! Personal prefer să stea pe malul apei şi să pescuiască nu să arunce cu pietre că sperie peştii sau cu idei că sperie populaţia!
Cred că apariţia de idei noi este constantă, deşi cei chemaţi să le pronunţe sunt tot mai mulţi datorită creşterii populaţiei. Nici cantitatea de inteligenţă la nivel planetar nu a crescut deşi populaţia a evoluat de la 1,5 miliarde la 8 miliarde de locuitori în doar 100 de ani. Şi este bine că este aşa! Creşterea exponenţială a cantităţii de idei (mă refer la politică, administraţie, diplomaţie), dar mai ales tendinţa de a le pune în valoare ar ameţi societatea care deja nu se „simte bine”! Şi asta pentru că nu avem specialişti suficienţi care să discearnă între ideile de perspectivă şi bătaia de câmpi. Riscul este prea mare având în vedere calitatea decidenţilor în societatea noastră.
Revenind la cantitatea limitată de idei cu care ne confruntăm sau la lipsa totală a acestora trebuie să acceptăm şi soluţia copiatului de iniţiative pe care le-au propus alţii şi s-au dovedit un succes. Din păcate la noi preluare ideilor altora s-a rezumat la un plagiat grosolan făcut de indivizi care vor să pare ce nu sunt: deştepţi, citiţi deci buni conducători. Ca să fiu mai explicit vă dau un exemplu: În momentul Brexit-ului olandezii au alcătuit o forţă de reacţie rapidă pe plan economic care a oferit firmelor din Marea Britanie posibilitatea relocării activităţilor în ţara lalelelor. Efectul a fost că în 2-3 luni peste 250 de firme foarte mari s-au mutat la ei, iar Amsterdamul a devenit cel mai mare centru financiar al Europei. De ce nu facem şi noi la fel? Avem argumente şi putem fi interesanţi pentru acele societăţi care pleacă din Rusia, Ucraina, China etc.!
Cetăţenii care au idei (exclus cei care nu şi-au luat tratamentul!) au personalităţi puternice iar dacă „se bat” pentru ele pot fi consideraţi lideri. Cei fără idei sau care le este frică să le exprime vor fi totdeauna executanţi, s-au mai rău, slugi. Întrebarea este dacă sunt urechi pentru a auzi ideile şi creiere care să le evalueze! Nu cred!
În final trebuie clar spus că lipsa de idei pe plan personal, dar, mai ales naţional, are un efect profund negativ! Vom fi în continuare cum spun tinerii de azi „ultima găină din acvariu”.
DAN STRUTINSCHI
PS: O doamnă din SUA şi-a adus aminte că, acum 30 de ani, Donald Trump a pipăit-o! La proces a obţinut 5 milioane de USD!! În SUA nu este folosită justiţia politic?!?
Comentarii