La 16 august 2023 s-au împlinit 90 de ani de la naşterea lui Deomid Savca – un admirabil şi inepuizabil om de o rară frumuseţe sufletească ce a purtat mereu în inimă dragostea faţă de şcoală, limba maternă şi neamul strămoşesc.
A fost un pedagog de excepţie născut la Costiceni. A activat mai întâi la şcoala din Draniţa/Şendreni, apoi la şcoala din Costiceni. Pe tărâmul pedagogic a activat timp de 57 de ani.
Deomid Savca poate fi considerat un talent artistic polivalent: muzician, dirijor de cor, interpret instrumentist, folclorist, scriitor şi poet – autorul imnului satului Costiceni. Se numără printre primii instrumentişti ai orchestrei de muzică populară „Izvoraş”, formaţie condusă de faimosul rapsod Toadere Captari.
Deomid Savca s-a născut la 16 august 1933, în familia lui Ion şi Fevronia Savca din Costiceni, fiind al şaselea copil în familie, din cei nouă. Părinţii săi au fost oameni gospodari, stimaţi de toţi consătenii.
În anul 1941, la vârsta de 8 ani, a păşit pragul şcolii primare din sat, la învăţătorul Anton Colac, ulterior directorul şcolii din Bajura-Darabani. Din noiembrie 1942 până în aprilie 1944 i-a fost întreruptă învăţătura, din cauza războiului. Din aprilie 1944, când s-au redeschis uşile şcolii, învăţătoare i-a fost Sima V. Nicorici.
După clasa a IV-a a făcut întrerupere de un an. Din 1946 a reluat studiile în clasa a V-a în satul Vancicăuţi, absolvind în acest sat şcoala medie în anul 1952.
De la Direcţia raională Noua Suliţă în 1952 a fost numit învăţător de fizică, matematică, limba română şi zoologie în satul Draniţa/Şendreni. Peste un an, în 1953, i s-au încredinţat şi ore de muzică.
În această şcoală a organizat corul mic (clasele a II-a – a IV-a) şi corul mare (clasele a V-a – a VIII-a). A participat la nenumărate concursuri corale, ocupând locuri de frunte.
În satul Draniţa/Şendreni a activat până în anul 1978, timp de 26 de ani.
La 1 septembrie 1978 a fost transferat ca învăţător de fizică la şcoala medie din satul Costiceni. Aici, pe lângă lecţiile de fizică, a avut şi ore de muzică. La şcoala din Costiceni, la fel, a organizat un cor şcolar cu elevii claselor mici şi încă un cor cu elevii din clasele a V-a – a VIII-a, acompaniat de un taraf de elevi, tot sub conducerea sa.
A activat în această unitate de învăţământ până în anul 2009, apoi s-a pensionat. Stagiul de activitate ca învăţător a fost de la 15 august 1952 până la 1 septembrie 2009 – 57 de ani fără întrerupere.
A activat începând cu anul 1958 în orchestra de muzică populară „Izvoraş”, înfiinţară de renumitul rapsod, instrumentist şi meşter popular Toadere Captari. A participat alături de taraf la toate festivalurile şi sărbătorile desfăşurate în satele de pe valea Prutului, la Noua Suliţă, la Cernăuţi, la Kiev ş.a. Instrumentul său preferat a fost bangioul, dar a cântat şi la mandolină. A învăţat singur să cânte la aceste instrumente.
Cu diverse ocazii a cules şi a interpretat cântece din folclorul tradiţional al satului: „Am fost una la părinţi”, „Vin colea pe iarbă verde”, „Cine bate potecuţa”, „Şapte mere-ntr-o basma”, „Omul treieră grăunţe”, „Sunt român, român voinic”, „Murguţ-murguleţ”, „La izvor pe-o vălicea”, „Spune-mi, bade, vii nu vii?”, „Aseară ţi-am dat mărgele” etc.
Deomid Savca este autorul imnului satului Costiceni, intitulat „Odă satului natal”, în care oamenii şi istoria acestui plai sunt descrise în toată frumuseţea. Textul şi muzica imnului au fost scrise în 2010, fiind definitivate în 2018.
Una dintre cele mai reuşite poezii ale sale este „Limba noastră cea română”.
Deomid Savca a fost printre puţinii consăteni care s-a pronunţat public în repetate rânduri pentru recunoaşterea identităţii limbii române în spaţiul geopolitic atât de năpăstuit. În calitate de activist civic, în repetate rânduri a vorbit la radio, televiziune, a scris în presă cu multă durere despre problemele ce influenţează nefast situaţia limbii române în societate şi, mai cu seamă, despre legislaţia lingvistică, despre aceea că limba română trebuie apărată şi în continuare nu atât de intenţiile malefice ale alolingvilor, cât, în primul rând, tot „de ai noştri” – de cei analfabeţi, inculţi, indiferenţi, profitori, laşi.
În creaţia sa artistică, Deomid Savca a pus accent pe păstrarea tradiţiilor şi sărbătorilor strămoşeşti. Este autorul urăturilor „Pluguşor basarabean”, „Pluguşor din Costiceni”, „Anul Nou, care ne vine”, „Pluguşor sătesc”, al colindelor „În noaptea de Crăciun”, „S-a aprins în cer o stea”, al cântecelor pentru copii „Primăvară, bun venit”, „Iepuraş, cuconaş” etc.
De spirit liric, social sunt pătrunse creaţiile poetice „Baba Dochia”, „De ziua ta”, „E timp târziu de toamnă”, „Avertisment”, „Unde dai şi unde crapă” s.a.
A dedicat un vers emoţional regretatului poet şi savant Ion Vatamanu, intitulat „În mormânt, sub trandafiri”.
În 2013, la editura Rovimed din Bacău, România, îi apare cartea „Lacrimile unui suflet, semnată de Deomid Savca. Culegerea de 100 de pagini conţine poezii, cântece şi texte ale profesorului care şi-a dedicat întreaga viaţă pedagogiei, muzicii, poeziei şi folclorului românesc.
S-a stins din viaţă la 28 octombrie 2018.
SERGIU BARBUŢA,
Preşedintele Societăţii culturale Valea Prutului
Comentarii