Control sanitar veterinar 24 de ore din 24 pe tot ceea ce înseamnă căile rutiere

> Se fac „controale temeinice, documentate”, sunt prelevate şi probe, astfel să fie exclusă introducerea în ţară a produselor care pot pune în pericol sănătatea oamenilor şi animalelor, evidenţiază dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, şeful DSVSA > În laboratorul instituţiei sanitare veterinare sucevene „s-au analizat foarte multe probe, privind radioactivitatea şi metalele grele”, însă la respectivii indicatori nu au fost constatate depăşiri ale limitelor maxime admisibile

 Prin Ordinul nr. 30 modificat, activitatea de inspecţie sanitară veterinară a produselor importate din Ucraina prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret rămâne una permanentă, informează dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava.

În schimb, dacă, iniţial, la Vicşani – Dorneşti, pe calea ferată, inspecţia se făcea la cerere, acum activitatea este una extinsă, cu permanenţă în intervalul 8:00-20:00. Totodată, deosebit de important este de precizat că modificările la ordinul amintit au consacrat prezenţa permanentă a personalului sanitar veterinar şi în Punctul de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus.

„La ora actuală avem control sanitar veterinar 24 de ore din 24 pe tot ceea ce înseamnă căile rutiere, respectiv în punctele de inspecţie în frontieră de la Siret şi Vicovu de Sus. Aceasta înseamnă responsabilitate din partea noastră, dar şi rearanjare de personal.

Avem încă deficit din acest punct de vedere, deoarece, în prezent, pentru a putea face faţă necesarului, în funcţie de traficul înregistrat, ne-ar trebui un total de 28 de oameni, faţă de 19, de care dispunem acum. Aceasta pentru o perioadă – până când va exista posibilitatea suplimentării, printr-un memorandum, a numărului de posturi –, astfel încât să putem asigura controalele la frontieră, să fluidizăm traficul şi să evităm blocajele. Este important să facem un control temeinic, documentat şi, bineînţeles, să prelevăm şi probe, acolo unde legislaţia impune. Efectuăm analize în laborator, tocmai pentru a exclude introducerea în ţară a anumitor cereale şi produse de origine animală care nu pot fi utilizate în consumul uman sau al animalelor, şi care pot pune în pericol sănătatea acestora” evidenţiază şeful DSVSA Suceava.

Potrivit dr. Voloşeniuc, în punctele de inspecţie din frontiera Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor îi revine verificarea documentară, prin sistemul european Traces, a trasabilităţii produselor destinate consumului uman.

În al doilea rând, personalul sanitar veterinar procedează la verificarea fizică – în sensul corespondenţei scripticului cu – mai ales „în această perioadă, când există restricţii privind importul de grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă”. În cele din urmă, tot în cazul importului de produse pentru consumul uman, cu o anumită frecvenţă, DSVSA are ca atribuţie recoltarea de probe în frontieră sau depozitele de destinaţie, mostrele în cauză fiind trimise, înspre analizare, în laboratoarele specializate din ţară.

„Cu toate că în laboratorul DSVSA s-au analizat foarte multe probe privind radioactivitatea şi metalele grele, nu s-au constatat depăşiri ale limitelor maxime admise ale indicatorilor în cauză” a reliefat dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, menţionând că, spre exemplu microtoxinele şi pesticidele fac obiectul analizei laboratoarelor de la nivel naţional. Până pe 5 iunie 2023, importul de grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă este suspendat, mai puţin în ceea ce priveşte contractele semnate înainte de 5 mai 2023.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI