Voucherul şi meritocraţia

> Cristian VĂLIANU

Instituţia meritocraţiei în România se activează periodic, la nivel propagandistic vorbind, căci transpunerea în realitate ar presupune un cutremur de multe grade în societatea românească. În mod ciudat (…!?), vocile puterii politice vremelnice ne vorbesc despre merite şi drepturile ce ar trebui să se nască din existenţa acestora, mai cu seamă în timpuri aflate sub interese electorale. Atunci, ni se declamă cu patos despre legătura clară dintre bogăţia şi poziţia socială, care trebuie să fie obţinute doar prin competiţie sau prin talent şi competenţă demonstrate. Dezumflarea baloanelor electorale, semn că finalul alergăturii după voturi a fost certificat de autoritatea competentă, reprezintă momentul în care proaspăta putere politică uită de merite şi îşi aminteşte de vouchere.

Că vrem, că nu vrem (incredibil, dar sunt şi astfel de persoane!), guvernul ne dă vouchere, dar, deocamdată, doar dacă avem meritul de a lucra la stat… Ieri, legea referitoare la acordarea voucherelor de vacanţă în valoare de 1.450 de lei a fost promulgată de preşedintele României.

Destulă lume consideră nedrept ca „instituţia voucherelor” să fie valabilă doar pentru bugetari, demersuri în sensul reparării unei inechităţi între statutul angajatului bugetar şi cel din mediul privat datând de prin 2021. La acea vreme, o iniţiativă legislativă de acest tip a primit un mare veto din partea guvernului, rămânând astfel doar o iniţiativă şi atât.

Mai nou, în aprilie 2023, formaţiunile care formează coaliţia majoritară în Parlament au susţinut un demers legislativ similar celui din 2021, actul normativ primind aviz favorabil de la Consiliul Economic şi Social. Dacă proiectul va trece de Parlament şi de Preşedinţie, din ianuarie 2024 ar trebui ca şi angajaţii din privat să merite primirea jinduitelor vouchere de vacanţă.

În fapt, dincolo de discuţiile sterile despre modul de alocare a resurselor bugetare, cu destule distorsiuni de la echitate, „instituţia voucherelor” despre care vorbeam are un rol important dacă o privim ca un ajutor de stat acordat industriei turismului românesc, căci, la urma urmei, asta este, o mână întinsă acestui domeniu.

Care domeniu, să zicem asta, chiar merită.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI