Elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni, în proiect Erasmus+ în Italia

În perioada 8-19 mai, un grup de 17 elevi din clasa a X-a, specializarea matematică – informatică, s-au aflat în Italia, ca beneficiari ai unui stagiu practic de formare profesională iniţială în cadrul unui proiect Erasmus+, Acţiunea Cheie 1 – Mobilităţi de formare profesională. Elevii au efectuat stagiul de formare profesională în domeniul IT „Dezvoltarea de aplicaţii pentru dispozitive mobile” la compania „Giovani per l’Europa”. Cei 17 elevi au fost însoţiţi de profesorul coordonator Ioan Caulea şi de profesorul de informatică Florin Ilincăi, responsabilul cu pregătirea profesională a elevilor.

 Aşa cum am aflat de la profesorul Ioan Caulea, responsabilul Comisiei de Proiecte Europene şi Programe Comunitare al şcolii, obiectivul principal al celui de-al doilea flux din cadrul proiectului de care au beneficiat elevii fălticeneni este asigurarea calităţii în formarea profesională iniţială, printr-un stagiu de pregătire practică a elevilor de clasa a X-a de la specializarea matematică – informatică, în scopul dobândirii de competenţe digitale corespunzătoare noilor cerinţe de pe piaţa europeană a muncii.

Pentru că obiectivele proiectului presupun şi formarea unor competenţe de comunicare, inter-relaţionare sau de lărgire a orizontului socio-cultural, sub coordonarea profesorilor însoţitori, timpul liber s-a materializat în vizitarea unor obiective turistice şi culturale de notorietate, precum Regio di Calabria, Tropea, Scilla sau Palmi. Aşadar, pe lângă activităţile practice, elevii au avut oportunitatea de a comunica într-o limbă străină de circulaţie internaţională, să cunoască si altă cultură, să interacţioneze cu cetăţeni de altă naţionalitate, realizând astfel că a fi cetăţean european înseamnă a fi tolerant, a fi implicat în rezolvarea problemelor din societate şi a avea abilităţi de gândire critică.

Activităţi de anvergură internaţională pentru elevii fălticeneni

„Colegiul Naţional «Nicu Gane» Fălticeni nu îşi dezminte statutul de „Şcoală Europeană”, titlu primit în anul 2019 din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, ca urmare a implementării şi derulării cu succes a mai multor proiecte educaţionale cu finanţare europeană (Comenius, Erasmus, Euroscola).

Antrenarea elevilor şcolii noastre în activităţi de anvergură internaţională a dus şi va duce la înţelegerea existenţei şi valorizarea multiculturalismului, oferindu-le, astfel, şanse de afirmare la nivel european. Dimensiunea europeană a educaţiei, a şcolii, ca reflectare a unei realităţi care exercită presiuni, ne determină să întreprindem măsuri pentru a-i sprijini pe tineri să găsească modalităţi de răspuns la provocările lumii contemporane. Creşterea prestigiului şcolii vine, în acest sens, ca o consecinţă a acestor parteneriate internaţionale, imaginea acesteia fiind promovată atât la nivel naţional, cât şi european, îmbunătăţindu-se astfel, pe de-o parte, relaţiile cu organismele instituţionale şi cu autorităţile publice locale, iar pe de altă parte, atrăgând atenţia comunităţii locale asupra unor rezultate deosebite obţinute de elevii noştri îndrumaţi de un corp didactic profesionist şi responsabil” ne-a spus profesorul Ioan Caulea.

Acest stagiu de formare, care face parte din programul Erasmus+ (2021-2027), a avut loc în contextul Acreditării pentru derularea de mobilităţi profesionale până în 2027. Cererea de finanţare în vederea obţinerii acreditării pentru finanţare din fonduri europene a fost realizată şi trimisă spre evaluare de către echipa formată din Responsabilul Comisiei de Proiecte Europene şi Programe Comunitare al şcolii, profesorul Ioan Caulea, împreună cu profesorul de Informatică Florin Ilincăi.

În fiecare an şcolar (în 2 fluxuri pe an), până în anul şcolar 2026-2027, cel puţin 32 de elevi de clasa a X-a vor beneficia de mobilităţi de formare profesională în domeniul IT.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI