Războaie şi războaie

> Cristian Vălianu

În prag de sfârşit de an şcolar, un moment critic caracterizat, ca de fiecare dată, de o multitudine de examene programate pentru elevi, dar şi pentru studenţi, sindicatele din învăţământ au reuşit să împartă ţara în două, revendicându-şi drepturile de la un guvern care, aflat în plină rocadă politicianistă, dă din colţ în colţ, ca o căpriţă stingheră în încercarea de a mulţumi şi lupul sindicatelor, şi varza salarizării din învăţământ. Negocierile de ieri („Toate-s vechi şi nouă toate;/ Ce e rău şi ce e bine / Tu te-ntreabă şi socoate;”) au consfinţit că pe majoritatea tablelor şcolare din România va fi scris, astăzi în mod sigur, în faţa băncilor goale, „Grevă generală!” căci Executivul a venit „cu aceeaşi ofertă ca în ultimele zile”, după cum susţin sindicatele.

Dacă printre greve şi revendicări putem vedea acel „război” clasic dintre sindicate şi guvern, în educaţie putem vorbi şi despre alt… război, cel cu care educatorii ţes cu fiecare oră predată viitorul nostru. Pentru că, vrem sau nu vrem, şcolarii de astăzi sunt cei care ar trebui să reuşească să ne plătească pensia de mâine. Fie doar şi pentru acest motiv, eterna promisiune a unei alocări procentuale din PIB majorate ar trebui respectată. Ori, dacă iţele educaţiei se încurcă mereu în bugete insuficiente, reforme neterminate (uneori slavă Domnului! pentru asta) şi propagandă electorală, „România educată” va rămâne doar un vis frumos spre care vom merge cu paşi mici şi înceţi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI