Direcţia Silvică Suceava:

Delegaţia Parlamentului European nu a depistat alte nereguli la Brodina de Sus faţă de cele identificate şi sancţionate deja de personalul silvic

O delegaţie constituită din opt membri ai Parlamentului European s-a aflat în vizită în România, având ca misiune gestionarea pădurilor şi situaţia ursului brun din ţara noastră. Miercuri, delegaţii au vizitat judeţul Suceava, ocazie cu care s-au deplasat, la solicitarea activiştilor de mediu, în u.a. 124A UP III Brodina de Sus, pe raza Ocolului Silvic Brodina, subunitate a Direcţiei Silvice (DS) Suceava.

Potrivit DS Suceava, în această suprafaţă, în conformitate cu prevederile amenajamentului silvic, în anul 2018 a fost constituit actul de punere în valoare 1523273-SV-378, produse principale, tăieri progresive punere în lumină, la această dată masa lemnoasă fiind exploatată iar parchetul reprimit.

Referitor la situaţia partizii menţionate, Direcţia Silvică Suceava a precizat că masa lemnoasă prevăzută de amenajamentul silvic a se extrage din acest u.a. a fost pusă în valoare în anul 2018 conform delegaţiei de marcare 16/0028182 din 31.07.2018, rezultând un volum de 2.484 mc, iar actul de punere în valoare constituit a fost verificat în data de 21.08.2019 de delegatul Direcţiei Silvice Suceava şi aprobat.

Ulterior, în urma licitaţiei organizate de Direcţia Silvică Suceava, volumul a fost contractat de un operator economic, care a exploatat masa lemnoasă pe picior. Pe parcursul desfăşurării lucrărilor de exploatare s-au efectuat 6 controale de către delegaţii ocolului silvic şi ai Gărzii Forestiere Suceava.

Direcţia Silvică Suceava arată că, la data efectuării acelor controale, s-au constatat, de către delegaţii ocolului silvic, atât abateri de la respectarea regulilor silvice de exploatare, cât şi tăierea fără drept a 46 arbori care nu făceau obiectul actului de punere în valoare. Pentru aceste fapte, delegaţii Ocolului Silvic Brodina au încheiat acte de contravenţie şi infracţiune încă din data de 19 mai 2022. De asemenea, Ocolul Silvic Brodina a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi pentru efectuarea cercetărilor cu privire la infracţiunile constatate. Cercetările în acest caz sunt în curs de desfăşurare.

Cu ocazia deplasării în teren, delegaţia europarlamentară, însoţită numai de activiştii de mediu, nu a constatat alte nereguli faţă de cele identificate de personalul silvic mai sus menţionat.

Miercuri seara a avut loc o şedinţă de lucru cu reprezentanţii autorităţilor administrative judeţene şi locale şi ai instituţiilor de aplicare a legii la care au participat şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Suceava. Autorităţile judeţene au prezentat alternative (gaz metan) pentru încălzirea populaţiei cu lemn de foc şi soluţii pentru împădurirea terenurilor degradate.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava au prezentat situaţia împăduririlor din fondul forestier administrat de silvicultorii suceveni, precum şi evoluţia descendentă a fenomenului tăierilor ilegale de arbori la nivelul direcţiei. Astfel s-a arătat că în perioada 2011 – 2022 volumul tăiat ilegal a scăzut continuu, de la o cantitate de 13.200 mc la 2.300 mc. De asemenea s-a menţionat că volumul tăiat ilegal raportat la 100 ha de pădure este de 0,69 mc, valoare care este cu mult mai mică decât cea medie pe ţară, respectiv 1,46 mc.

Cu ocazia discuţiilor care au avut loc s-a menţionat şi că SUMAL 2.0 este un sistem de trasabilitate a lemnului unic în Europa, prin care se poate urmări provenienţa şi traseul lemnului în România. Acest sistem este un instrument folosit împotriva tăierilor ilegale care oferă şi organelor specializate date şi informaţii care să ajute la prevenirea şi combaterea delictelor silvice.

Direcţia Silvică Suceava a mai arătat că în 2022, în colaborare cu autorităţile statului (poliţie, garda forestieră, jandarmerie, poliţie de frontieră), a efectuat numeroase acţiuni comune privind controlul circulaţiei materialelor lemnoase şi al tăierilor ilegale de arbori, precum şi controlul instalaţiilor de debitat. Ca urmare a acestor acţiuni, a fost confiscat un volum de 4.643 mc material lemnos şi s-au încheiat 409 contravenţii silvice şi 101 infracţiuni silvice privind tăierile ilegale de arbori.

„Apreciem afirmaţiile pozitive referitoare la peisajele deosebite din Bucovina, afirmaţii formulate de şefa echipei de europarlamentari, doamna Yana Toom” a transmis Direcţia Silvică Suceava. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI