În Lunca Sucevei

Parc fotovoltaic pentru consumul de energie electrică al municipiului Suceava

> Cu finanţare nerambursabilă de peste 21 de milioane de euro, ar urma să fie asigurat necesarul pentru transportul electric, iluminatul public stradal şi cel al clădirilor publice

Autorităţile administraţiei publice locale din reşedinţa de judeţ au intrat în posesia studiului de fezabilitate pentru amenajarea parcului fotovoltaic din Lunca Sucevei.

„Este un lucru important, deoarece vrem să pregătim acest proiect pentru atragerea de finanţare din fonduri europene” a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Potrivit şefului municipalităţii sucevene, prin proiect este urmărită montarea a 47.606 de panouri solare fotovoltaice, pe 45 de structuri metalice. Puterea instalată acestora este de 19.920 megawaţi, fiind prevăzute şi zone de administrare, birouri, vestiare, grupuri sanitare, spaţii tehnice şi punct de conexiune electrică.

„Cu energia electrică produsă vrem să acoperim necesarul de autoconsum al municipiului Suceava. Discutăm, în primul rând despre transportul electric, iluminatul public stradal şi cel al clădirilor publice” reliefează edilul-şef.

Valoarea totală a proiectului este de 21,24 de milioane de euro, dintre care 16,09 milioane de euro pentru panouri voltaice şi echipamentele aferente.

Finanţarea ar putea fi obţinută în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) – „Repower you. Producerea de energie din surse regenerabile” sau din Fondul pentru modernizare, Schema pentru ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, pentru autoconsum.

„Urmează aprobarea în Consiliul Local şi pregătirea proiectului de finanţare, a documentaţiei, astfel încât să o avem matură, pentru a o depune pe una din cele două variante. Sper ca în această vară să se deschidă aceste posibilităţi de finanţare şi să se lanseze apelurile de proiecte” a punctat şeful executivului. Parcul fotovoltaic va fi amenajat pe o suprafaţă de 30,5 hectare, în zona haldelor de zgură ale fostei Termica Suceava. Câştigătoare a licitaţiei pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice în cauză a fost desemnată firma SC 2 GMG Construct Cluj-Napoca. Contractul este de 399.000 de lei fără TVA, cu perioadă de realizare de 10 luni. În acest context, Ion Lungu a mai precizat că panouri fotovoltaice ar urma să fie montate şi la Divizia electrică a societăţii comerciale Transport Public Local (TPL).

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI