Biserica din Forăşti a primit veşmântul Sfinţirii

Revărsare de lumină şi har. Sfinţirea unei biserici reprezintă cel mai important moment din viaţa unei parohii, moment pe care credincioşii din satul Forăşti l-au aşteptat vreme de două decenii. Ziua de 14 mai 2023 dedicată târnosirii, una de primăvară autentică, s-a dovedit una frumoasă din toate punctele de vedere.

La prima oră a dimineţii, Preasfinţitul Părinte Ignatie – Episcopul Huşilor a fost întâmpinat după datina străveche cu pâine şi sare, de soborul slujitor precum şi de Brăduţ Avrămia, primarul comunei Forăşti.

Sfinţirea Bisericii „Adormirii Maicii Domnului” din satul Forăşti a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ignatie – Episcopul Huşilor împreună cu Părintele Adrian Dulgheriu – Protopop al Protoieriei Fălticeni, Părintele Constantin Georgian Rotar – secretar al Protoieriei Fălticeni şi Părintele Florin Sava – preot paroh la Parohia Forăşti.

Au urmat toate etapele specifice acestui ritual complex şi plin de simboluri. Prin mâna Preasfinţitului Ignatie au fost săvârşite cele rânduite şi statornicite din vechime, aşezarea sfintele moaşte în Sfânta Masă şi îmbrăcarea acesteia, punerea sigiliului şi ungerea Sfintei Mese şi pereţilor cu untdelemn sfinţit.

„Biserica pe care cu Harul şi cu Binecuvântarea lui Dumnezeu am sfinţit-o a devenit locul de îndumnezeire şi de deprindere a modului de viaţă în Hristos. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi, pentru aceste momente de binecuvântare multă, tuturor celor implicaţi în înfrumuseţarea acestei biserici, Părintelui Florin Sava, colaboratorilor dânsului şi tuturor oamenilor de bine” a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie după săvârşirea Slujbei de sfinţire a bisericii.

Sfânta Liturghie din Duminica a cincea după Paşti (a Samarinencei) a fost oficiată pe un podium special amenajat în curtea bisericii, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de părinţi coordonaţi de Părintele arhidiacon Adrian Ursuleasa.

În cuvântul de învăţăţură rostit după vestirea Sfintei Evanghelii, Prea Sfinţitul Părinte Episcop Ignatie le-a vorbit credincioşilor despre dialogul dintre Mântuitorul Hristos şi femeia samarineancă, descris în Sfânta Evanghelie, pe care l-a catalogat drept cel mai frumos dialog. Ierarhul a lăsat să se înţeleagă faptul că dialogul necesită răbdare, decenţă, acceptare şi sinceritate, elemente ce pot transforma în bine destinul unei persoane aflate la polul opus spiritualităţii, aşa cum s-a întâmplat cu femeia samarnineancă, un dialog ce poate converti, îndrepta şi lumina un suflet. În acelaşi cuvânt de învăţătură, Prea Sfinţitul Ignatie a tâlcuit şi alte aspecte din această întâlnire care, în definitiv, este un dialog ce conduce spre veşnicie.

„Este unul dintre cele mai frumoase dialoguri pe care Hristos, Dumnezeu-Omul l-a avut cu o femeie samarineancă. Întreg cadrul desfăşurării acestui dialog este unul deosebit. Domnul Hristos, în delicateţea Sa – aşa cum se raportează întotdeauna Dumnezeu faţă de noi –, are răbdare, nu o tratează cu superioritate, din dorinţa de a o determina, în grabă, să o convingă de cele pe care vrea să i le împărtăşească.

Noi nu mai avem răbdare când intrăm în dialog cu cineva, iar acea persoană gândeşte diferit faţă de noi, în contrast cu mentalitatea noastră. Nu avem zăbava necesară, ne tulburăm, pentru că am vrea ca acela să priceapă, din prima secundă, tot ceea ce vrem să îi împărtăşim. Hristos este aşa de gingaş, încât are răbdarea să o înţeleagă pe această femeie samarineancă, care nu avea capacitatea de a se ridica la profunzimea cuvintelor pe care voia să i le împărtăşească” a explicat Prea Sfinţitul Ignatie.

„Când noi suntem spontani şi sinceri, ajungem, vrând-nevrând, să ne descoperim adevărata identitate, aşa cum suntem noi. Chiar dacă avem un licăr de conştiinţă a ceea ce se petrece în viaţa noastră, este nevoie de cineva care să ne pună în faţa unei realităţi, ca să ne descoperim, să ne vedem exact aşa cum suntem, încât să nu ne mai putem contesta sau avea impulsul de apărea ceea ce nu suntem.

Pasajul evanghelic ne pune spre asumare şi reflecţie, cum să dialogăm. Din păcate, trăim într-o societate care a abdicat de la arta dialogului, atât în ceea ce priveşte conţinutul, cât şi în ceea ce priveşte respectul faţă de interlocutor.

Hristos are răbdare şi o delicateţe aparte, nu-şi pierde cumpătul, nici blândeţea, pentru că nu are prejudecăţi. În schimb, când noi stăm de vorbă cu cineva, sunt prioritare prejudecăţile pe care le avem faţă de acela. Noi deja ne antepronunţăm, nu-l lăsăm să ne împărtăşească gândul lui, modul cum înţelege lucrurile, semnificaţiile pe care le dă unor situaţii.

Nu avem răbdare, ne năpustim asupra omului şi credem că ştim deja intenţiile cu care el s-a comportat într-un anume fel. Dacă cumva ne deranjează ceva, nici măcar nu-l mai ascultăm, îl reducem la tăcere. Să nu punem paravane, în dialogurile noastre, atunci când ceva nu ne convine.”

Biserica proaspăt sfinţită este rodul unei munci de peste două decenii şi al unui sprijini oferit, în tot acest timp, de numeroşi oameni de bine. Lucrările de zidire au fost realizate între anii 2000 şi 2010, piatra de temelie fiind fost pusă de IPS Pimen. Începând cu anul 2010 au fost săvârşite slujbe în biserică, iar lucrările de pictură murală s-au desfăşurat între anii 2014 şi 2022. În aceeaşi perioadă au fost construite clopotniţa şi casa de prăznuire şi un altar de vară.

Adresându-se celor prezenţi la finalul Sfintei Liturghii, PS Ignatie a spus: „Această zi binecuvântată de Dumnezeu (când am sfinţit Biserica aceasta foarte frumoasă) va rămâne una memorabilă în istoria acestei comunităţi, în istoria comunei Forăşti. Cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor am venit aici în mijlocul dumneavoastră ca să chemăm Harul lui Dumnezeu care sfinţeşte şi care a sfinţit rodul muncii dumneavoastră şi al Părintelui Florin care s-a ostenit, s-a trudit aici frumos, a împodobit această biserică cu pictură, cu clopotniţă, casa de prăznuire care este începută şi tot ceea ce vedeţi aici este frumos realizat şi poartă amprenta duhului de jertfă al Părintelui Florin, al celor i-aţi fost aproape şi l-aţi ajutat, al dumneavostră, credincioşii acestei parohii. Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această zi, Maicii Domnului ocrotitoarea acestei biserici foarte frumoase. Îi mulţumesc Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor care a rânduit şi a binecuvântat cu dragoste şi bunăvoinţă să vin aici, să fiu prezent la acest eveniment deosebit din viaţa acestei parohii. Mulţumesc părinţilor împreună slujitori de la parohii, de la mănăstiri, părintelui protopop Adrian, părinţilor diaconi, părinţilor care au cântat la strană pentru împreună rugăciune şi chemarea lui Dumnezeu ca să ne sfinţească viaţa, sufletul, gândurile, mintea noastră în această zi de duminică foarte frumoasă. Mulţumesc pentru prezenţă cât şi pentru implicare mai ales, pentru susţinerea a tot ce s-a realizat aici domnului Brăduţ Avrămia – primar al comunei Forăşti. Vă mulţumesc pentru răbdarea şi cuminţenia pe care aţi avut-o şi buna cuviinţă pe care aţi avut-o pe tot parcursul Liturghiei”.

Din încredinţarea Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor, Părintelui paroh Florin Sava i-a fost decernat Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, iar primarul Brăduţ Avrămia a primit Ordinul „Muşatinii”.

„Se cuvine să mulţumim mai întâi preamilostivului Dumnezeu pentru ziua acesta sfântă pentru că astăzi am primit din lucrul mâinilor Preasfinţiei voastre Biserica aceasta – Poartă a cerului până astăzi – ea a fost darul oamenilor pentru Dumnezeu. De astăzi, prin lucrarea Preasfinţiei voastre devine Darul lui Dumnezeu pentru oameni” a spus Părintele paroh Florin Sava.

De asemenea, primarul comunei Forăşti, Brăduţ Avrămia, a spus: „Mulţumesc Părintelui Arhiepiscop Calinic pentru distincţia acordată şi aş vrea s-o dedic tuturor celor care au avut încredere în mine. Acum 23 de ani eram tot aici când vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen a sfinţit locul pentru această Biserică şi mulţumim Domnului că astăzi această Biserică a primit veşmântul sfinţirii”.

CONSTANTIN AGAFIŢEI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI